Výsledky hlasování: ?

Hlasující
92. Nemůžete hlasovat
  • Mam core 2 duo a jsem spokojeny, i pres vynalozene penize

31 33,70%
  • Mam core 2 duo a jsem spokojeny, ale za ty penize to nestalo

0 0%
  • Nemam core 2 duo, ale koupim si ho

30 32,61%
  • Nemam core 2 duo a nechci ho

31 33,70%
Výsledky 1 až 25 z 959

Téma: Vyznam dual core

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek
    Senior Member
    Vliv
    282

Standardní Re: Vyznam dual core

Citace Původně odeslal Eagle Zobrazit příspěvek
    Ale mě je úplně ukradený, za kolik prodává cosi Intel. Mě zajímá price/performance a pokud mi AMD nabídne lepší poměr, pak vítězí. Porovnávám vůči etalonu, kterým je A64, nikoli předražené Pentium 4. A když porovnáš price/performance u C2D s etalonem, vyjde ti, že C2D nemá moc co nabídnout (pokud zrovna nevyužiješ MT aplikace).
    price/performance = DEADLOCK
    nikdy nekupis ziaden procesor, lebo o pol roka za tu istu cenu dostanes lepsi
    Moj opteron pred rokom stal tolko, co teraz E6300...
    Niektorym ludom nejde len o cena/vykon. Co ak ma najlepsi pomer cena vykon nejake riesenie, ktore je sice super lacne, ale aj tak nie je dostatocne vykonne? S pretaktovanim ziskas z conroe slusny pomer cena/vykon, nehovoriac o podstatne vyssom vykone.
    ... kterou ale nedokážeš otestovat
    tak to potom nedokazem otestovat ani na zakl. freq. a musim iba verit vyrobcovi. Kazdopadne, myslim ze stabilitu dokazem dostatocne otestovat.
    Platí, že za aktuální cenu nenabízí dvoujádrové procesory v majoritě nasazení adekvátní price/performance.
    ale preto neznamena ze DC je nepouzitelne, na h atd. Majorita nasadenia = firemne pocitace, ktore 95% casu idluju.

Ano, ale celou dobu tvrdím, že jsem proti snižování ILP ve prospěch TLP. Pokud by rost TLP a zároveň ILP, nebudu proti. To ale není z důvodů fyzikálních možné.
    ako keby mal c2d znizeny ILP oproti predchodcom. Vyvoj skor pojde oboma smermi naraz. Ten 80jadrovy intel procak je iba demonstracia, realne to nebude tak skoro vyuzitelne. Max. po quadcore nebudu pridavat jadra ale kadejake DSP atd.

Ano, ale toto se týká omezeného počtu uživatelů, kteří takové úlohy potřebují. Většina buďto výkon nevyužije skoro vůbec (a proto není důvod, proč by měli platit za druhé jádro) nebo je jim v zásadě jedno, že aplikace na pozadí poběží o 2 % pomaleji (priorita jim umožní surfovat po Internetu a zároveň komprimovat) anebo multitaskingu téměř neholdují.
    ...preto nie je dovod, aby si vobec kupovali rychlejsi SC. Nema zmysel bavit sa o ludoch, co nevyuzivaju vykon svojho pocitaca.
    Není vyšší. Podívej se na benchmarky.
    chces mi povedat, ze single threaded vykon E6800 nie je vyssi ako nejakeho FX? ze e6700 nema vyssi single threaded vykon ako 5000+?

Závisí na konkrétní aplikaci, cache ti může přidat desítky procent výkonu navíc. A vzhledem k tomu, že se ceny při stejné frekvenci prakticky vyrovnaly...

Protože vím, jaké programy používá BFU. A jak už jsem řekl - nejsem zastáncem snižování ILP a zvyšování nákladů na software a bugovosti software.
    predovsetkym si povedal ze DC je na h.

Odmietam sa s tebou dalej bavit ohladom cien. Toto je jediny tvoj platny argument. Coskoro padne. Pre pripomenutie si dovolim jednu starsiu citaciu:
    Citace Původně odeslal Eagle o pentiu D 805 Zobrazit příspěvek
    Tohle má pomalou FSB, výkon asi nebude tak úchvatný. Ale za tu cenu je to jedna z nejlepších koupí.

Mohli by ale vydat nějakou D900 (2.4 / 800), ta by byla super.
    Cena pD 805 odvtedy este klesla, ale uz sa tu odmietas bavit o pentiach.
    Klesnu ceny a zachvilu budes ospevovat DC, aj ked pred chvilou si tvrdil ze je to na h a ake je to zle. A vobec, co maju ceny s vyznamom DC (co je nazov tohto threadu)?
    3570K, 16G, x25-m, itx
    xj40

Citace Původně odeslal THX Zobrazit příspěvek
    predovsetkym si povedal ze DC je na h.
    Tak si nalistuj první stranu. Jasně tam říkám, že výjimkou je video. Bavit se o specifických workstation a server aplikacích nemá smysl, protože tam je jasné, že DC ti za stejnou cenu přinese o hodně víc.

Odmietam sa s tebou dalej bavit ohladom cien. Toto je jediny tvoj platny argument. Coskoro padne.
    Cena není jediný argument. Dalším je spotřeba, a tudíž i frekvence a výkon v ILP. Nelíbí se mi, když je omezována frekvence jen kvůli tomu, že už jí nejde zvyšovat dostatečně rychle na to, aby na tom Intel nahrabal dost peněz. Prostě jsem toho názoru, že když se Intelu nedaří zvyšovat frekvenci, tak ať se mu nedaří ani prodávat, protože prostě nenabízí tolik navíc, aby si ty peníze zasloužil. Jsem proti tomu, aby se mu pomocí hype dařilo tahat z lidí peníze a to i když jim v podstatě výkon vezme.

Odmietam sa s tebou dalej bavit ohladom cien.
    To zcela chápu, vzhledem k tomu, že mi nejsi schopen vyvrátit, že dvoujádrové procesory mají podstatně horší price/performance, jelikož pro ně téměř neexistuje běžně používaný software, který by je dokázal plně využít, a tak kompenzovat o 100 % vyšší cenu.

Cena pD 805 odvtedy este klesla, ale uz sa tu odmietas bavit o pentiach.
    PD 805 bylo skvělým procesorem na multithreaded aplikace (za tu cenu). Tedy například na video, některá multimedia a profi záležitosti. Dneska už je samozřejmě mrtvé, protože má velikou spotřebu a hlavně cena ostatních modelů významně klesla. Když se podíváš zpět, vždycky jsem dual-core doporučoval na multimedia a single-core na hraní her a ostatní věci (http://www.svethardware.cz/art_doc-5...5005D52AB.html).

Senior Member
    Vliv
    282

Jasně tam říkám, že výjimkou je video.
    no mal som skor dojem, ze o niekolko stranok dalej si tvrdil ze na enkoding DC proste rozumne pouzit nejde

Cena není jediný argument. Dalším je spotřeba, a tudíž i frekvence a výkon v ILP. Nelíbí se mi, když je omezována frekvence jen kvůli tomu, že už jí nejde zvyšovat dostatečně rychle na to, aby na tom Intel nahrabal dost peněz. Prostě jsem toho názoru, že když se Intelu nedaří zvyšovat frekvenci, tak ať se mu nedaří ani prodávat, protože prostě nenabízí tolik navíc, aby si ty peníze zasloužil. Jsem proti tomu, aby se mu pomocí hype dařilo tahat z lidí peníze a to i když jim v podstatě výkon vezme.
    Frekvencia je realne nizsia o jeden stupen. Intel v momente ked ma najvykonnejsi procesor, nemusi dalej zvysovat freq. A nabizi tolik navic - najvykonnejsi procak.

To zcela chápu, vzhledem k tomu, že mi nejsi schopen vyvrátit, že dvoujádrové procesory mají podstatně horší price/performance, jelikož pro ně téměř neexistuje běžně používaný software, který by je dokázal plně využít, a tak kompenzovat o 100 % vyšší cenu.
    a zase ceny... nestacil prilad s pD 805? Predtym bol skvely, teraz je na h. Zachvilu budes DC ospevovat a tychto neviem kolko dlhych prispevkov o tom ake je DC zle, bude na h..
    A zase o 100% vyssia cena. Skratka blbost. Precitaj si este raz ten priklad ktory som ti dal s pentiom D. Pripomeniem, ze oba porovnavane procesory su na rovnakej frekvencii. Rozdiel v cene bol 13 a 30%. (13% u vykonnejsich procakov).

PD 805 bylo skvělým procesorem na multithreaded aplikace (za tu cenu). Tedy například na video, některá multimedia a profi záležitosti. Dneska už je samozřejmě mrtvé, protože má velikou spotřebu a hlavně cena ostatních modelů významně klesla. Když se podíváš zpět, vždycky jsem dual-core doporučoval na multimedia a single-core na hraní her a ostatní věci (http://www.svethardware.cz/art_doc-5...5005D52AB.html).
    dneska mozno este brat agrument o vyssej cene (aj ked az tak vyssia zase nie je), ale coskoro to prestane platit, preto nevidim dalsi zmysel v tom, aby si svoju argumentaciu staval na niecom tak premenlivom, ako su ceny...
    3570K, 16G, x25-m, itx
    xj40

no mal som skor dojem, ze o niekolko stranok dalej si tvrdil ze na enkoding DC proste rozumne pouzit nejde
    Na některé kompresní algoritmy je dual-core na nic, protože tyto algoritmy neumožňují paralelizaci bez ztráty výstupní kvality. Zejména palčivým problémem je to u MPEG 4 AVC. Jiné formáty z toho těžit dokážou.

Frekvencia je realne nizsia o jeden stupen.
    Frekvence není nižší o jeden stupeň. Druhé jádro = 90 % spotřeby navíc (za jinak stejných okolností - FSB klient a cache jsou pořád po jednom). Tudíž výrobce CPU je při zachování TDP nucen významně snížit frekvenci, aby mohl zároveň snížit napětí. A pokud s tím nesouhlasíš, tak mi vysvětli, jak je možné, že QX6700 má TDP 130W a přitom jen 2.66 GHz, zatímco X6800 má 75W a 2.93 GHz. Mimochodem, QX6700 je přímo ukázkovým příkladem toho, jak další jádra žerou velké množství energie.

a zase ceny... nestacil prilad s pD 805? Predtym bol skvely, teraz je na h. Zachvilu budes DC ospevovat a tychto neviem kolko dlhych prispevkov o tom ake je DC zle, bude na h..
    A zase o 100% vyssia cena. Skratka blbost. Precitaj si este raz ten priklad ktory som ti dal s pentiom D. Pripomeniem, ze oba porovnavane procesory su na rovnakej frekvencii. Rozdiel v cene bol 13 a 30%. (13% u vykonnejsich procakov).
    Tak znova... máš následující možnosti volby:
    1) Produkt s cenou 500 Kč od firmy A ti poskytne užitek X.
    2) Produkt s cenou 800 Kč od firmy B ti poskytne užitek X.
    2) Produkt s cenou 1000 Kč od firmy B ti poskytne užitek 1,2 * X.

Co z toho si koupíš a co si určitě nekoupíš? A teď popřemýšlej, jak se tvoje hodnocení změní, pokud všechny ceny znásobíš třikrát a užitek zůstane stejný. Chápeš to už nebo to mám vysvětlit ještě víc polopatě?

nevidim dalsi zmysel v tom, aby si svoju argumentaciu staval na niecom tak premenlivom, ako su ceny...
    Až se ceny srovnají, tak se srovnají. Řeším nákup CPU teď a ne za rok dva. Zajímají mě aktuální náklady a aktuální benefity teď a tady. Ty jsou u dual-core nevalné. Co bude za rok, je mi úplně fuk, protože v té době už zase budou nové možnosti za nižší ceny.

Senior Member mince Avatar uživatele mraky
    Vliv
    298

Ani nemusim cist uplne kazdy prispevek, abych videl, ze tenhle thread dokazuje jen jednu vec. A kupodivu to neni vyhodnost/nevyhodnost DC, ale spis naprostou tvrdohlavost nekterych uzivatelu fora. Trochu me zarazi, ze se to jeste nezamklo.
    Pište česky: hold × holt

hold – projev pocty nebo úcty (další význam je výkupné, vynucený poplatek ve válce)
    holt – povzdech; ve významu „inu, zkrátka a dobře“

Citace Původně odeslal mraky Zobrazit příspěvek
    Ani nemusim cist uplne kazdy prispevek, abych videl, ze tenhle thread dokazuje jen jednu vec. A kupodivu to neni vyhodnost/nevyhodnost DC, ale spis naprostou tvrdohlavost nekterych uzivatelu fora. Trochu me zarazi, ze se to jeste nezamklo.
    souhlas... zabomysi valky
    Signature still in development... GPU/VPU collection: 3Dfx Voodoo2 PCI: 2x Diamond Monster in SLI (a.k.a. Megamonster), Creative 3D Blaster, A-Trend | 3Dfx Voodoo3 2000 PCI | 3Dfx Voodoo5 5500 PCI (single board SLI) | 3Dfx VoodooTV FM | ASUS Radeon X850XT (PE capable) | ATI 3D Rage IIC PCI | 2x Intel i810 (on-board) AGP | Jetway Radeon 9550XT AGP | nVidia Riva TNT2 M64 PCI | Quantum3D Obsidian X-24 PCI (single-slot Voodoo2 SLI) | Sapphire Radeon X550 PEG | SiS 6326 PCI | Trident TVGA8900 ISA

Senior Member
    Vliv
    282

Frekvence není nižší o jeden stupeň. Druhé jádro = 90 % spotřeby navíc (za jinak stejných okolností - FSB klient a cache jsou pořád po jednom). Tudíž výrobce CPU je při zachování TDP nucen významně snížit frekvenci, aby mohl zároveň snížit napětí. A pokud s tím nesouhlasíš, tak mi vysvětli, jak je možné, že QX6700 má TDP 130W a přitom jen 2.66 GHz, zatímco X6800 má 75W a 2.93 GHz. Mimochodem, QX6700 je přímo ukázkovým příkladem toho, jak další jádra žerou velké množství energie.
    Ale je:
    DC amd: max single core: 3ghz, max DC 2.8ghz - znizenie o jeden stupen (ak vezmes v uvahu fx-70, tak to ma tiez 3ghz - ziadne znizenie)
    DC intel conroe: - niet s cim porovnat, DC vs QC je to zase 2.93 vs 2.66 - znizenie o jeden stupen
    DC intel p4: 3.6ghz pD vs 3.8ghz p4, znizenie o jeden stupen

Uz som to tu raz pisal (ako reakciu na to tvoje uz raz spominane nutne vyznamne znizenie frekvencie).

Tak znova... máš následující možnosti volby:
    1) Produkt s cenou 500 Kč od firmy A ti poskytne užitek X.
    2) Produkt s cenou 800 Kč od firmy B ti poskytne užitek X.
    2) Produkt s cenou 1000 Kč od firmy B ti poskytne užitek 1,2 * X.

Co z toho si koupíš a co si určitě nekoupíš? A teď popřemýšlej, jak se tvoje hodnocení změní, pokud všechny ceny znásobíš třikrát a užitek zůstane stejný. Chápeš to už nebo to mám vysvětlit ještě víc polopatě?
    Kupim si uplne iny produkt za 1500 firmy B z ktoreho potencialne dostanem vykon 2,5*x. A nechapem to, prosim o lepsie vysvetlenie.

Až se ceny srovnají, tak se srovnají. Řeším nákup CPU teď a ne za rok dva. Zajímají mě aktuální náklady a aktuální benefity teď a tady. Ty jsou u dual-core nevalné. Co bude za rok, je mi úplně fuk, protože v té době už zase budou nové možnosti za nižší ceny.
    Nevypisoval si tu nahodou, ze teraz ziaden procesor kupovat nebudes, lebo ten co mas, ti staci?

Tak v tom případě se neshodneme, protože podle mě skutečně je 95 % uživatelů na h****, a proto nevidím důvod, proč by se měl vývoj dál směřovat směrem k TLP na úkor snižování ILP. Obzvlášť v situaci, kdy těch 5 % uživatelů může zakoupit dvousocket.
    Ukaz mi kde mas u athlona x2, pentia D, alebo conroe znizene ILP. U DC ti nikto ILP znizovat nebude. Mozno u nejakeho servroveho osemjadra. Vyhoda DC (a to som uz pisal) je aj v tom, ze ti ludia, ktory by bezne potrebovali dvojsocketovu drahu dosku a 2x cpu, si teraz to iste zaobstaraju omnoho lacnejsie...

A tocime tu stale to iste dookola. Cakam kedy zase napises ze druhe jadro je o 100% drahsie.
    3570K, 16G, x25-m, itx
    xj40

Ale je:
    DC amd: max single core: 3ghz, max DC 2.8ghz - znizenie o jeden stupen (ak vezmes v uvahu fx-70, tak to ma tiez 3ghz - ziadne znizenie)
    DC intel conroe: - niet s cim porovnat, DC vs QC je to zase 2.93 vs 2.66 - znizenie o jeden stupen
    DC intel p4: 3.6ghz pD vs 3.8ghz p4, znizenie o jeden stupen
    Tyto procesory nemají stejné TDP. Vícejádra mají ve všech případech víc. A u P4 navíc platí, že 3.6 GHz Pentium D je vyrobeno novější technologií než 3.8 GHz model.

Uz som to tu raz pisal (ako reakciu na to tvoje uz raz spominane nutne vyznamne znizenie frekvencie).
    Snížení frekvence je znatelné. Všechny tebou uvedené příklady nejsou za jinak stejných okolností - dual-core tam má vyšší spotřebu, a tedy i vyšší teplotu a kratší životnost.

Kupim si uplne iny produkt za 1500 firmy B z ktoreho potencialne dostanem vykon 2,5*x. A nechapem to, prosim o lepsie vysvetlenie.
    Produkt 1) byl Athlon 64.
    Produkt 2) bylo Pentium 4. Má stejný výkon jako A64, ale za mnohem vyšší cenu. Z logiky věci plyne, že nemá co nabídnout, a proto nemá vůbec smysl o něm v nějakém porovnání uvažovat.
    Produkt 3) bylo Core 2 Duo. Má v single-threaded aplikacích stejný výkon jako A64, v multithreaded téměř dvojnásobný. Protože multithreaded aplikací je značná minorita, průměr činí jen o pár procent výkonu navíc oproti A64 (v příkladu jsem dal 20 %). Cena je mnohem vyšší.

Pro racionální porovnání jsou důležité relativní ceny, nikoli absolutní. Není relevantní, zda si to můžeš dovolit, ale zda ti to vzhledem ke konkurenční nabídce přinese odpovídající užitek.

Nevypisoval si tu nahodou, ze teraz ziaden procesor kupovat nebudes, lebo ten co mas, ti staci?
    Psal jsem, že potřebuju ohromný výkon - minimálně pětinásobný oproti současnému stavu. Zároveň jsem ale psal, že tento výkon musí být v single-threaded aplikacích, neboť mnou používané intenzivní aplikace nejsou uzpůsobeny na dual-core, nikdo je převádět nebude a odpovídající náhrady za ně neexistují.

Ukaz mi kde mas u athlona x2, pentia D, alebo conroe znizene ILP. U DC ti nikto ILP znizovat nebude.
    Snížení ILP přece plyne ze snížení frekvence. Single-threaded aplikace dostanou na dvoujádru s nižší frekvencí menší výkon než na jednojádru s vysokou.

Senior Member
    Vliv
    282

Tyto procesory nemají stejné TDP. Vícejádra mají ve všech případech víc. A u P4 navíc platí, že 3.6 GHz Pentium D je vyrobeno novější technologií než 3.8 GHz model.
    ja som len porovnal realne dostupne procesory. Zda sa, ze vyssie TDP nie je az takym problemom pri dosahovany frekvencii. Problemom asi bude vyzareny vykon na plochu. Znovu pripominam - sice DC moze mat vyssiu spotrebu, pretoze ma samozrejme viac tranzistorov, ale vytaznost nemusi byt vzdy zla - o com hovori fakt, ze pretaktovatelnost SC a DC toho isteho procesora je priblizne rovnaka. Dokonca preto v pohode moze byt to pomalsie DC aj lacnejsie, ak bude vytaznost rychlejsieho SC za istou rozumnou hranicou.

Snížení frekvence je znatelné. Všechny tebou uvedené příklady nejsou za jinak stejných okolností - dual-core tam má vyšší spotřebu, a tedy i vyšší teplotu a kratší životnost.
    Nj, slovickarenie, napis to poriadne. napisal si u DC je oproti SC znizenie freq. vyrazne - nepravda. Ak si myslel znizenie freq. pri rovnakej TDP, mal si to napisat hned a nie az teraz.
    Produkt 1) byl Athlon 64.
    Produkt 2) bylo Pentium 4. Má stejný výkon jako A64, ale za mnohem vyšší cenu. Z logiky věci plyne, že nemá co nabídnout, a proto nemá vůbec smysl o něm v nějakém porovnání uvažovat.
    Produkt 3) bylo Core 2 Duo. Má v single-threaded aplikacích stejný výkon jako A64, v multithreaded téměř dvojnásobný. Protože multithreaded aplikací je značná minorita, průměr činí jen o pár procent výkonu navíc oproti A64 (v příkladu jsem dal 20 %). Cena je mnohem vyšší.
    1. athlon64 nema HT a je teda s P4 neporovatelny
    2. cena P4 zase nie je az tak omnoho vyssia, cena celej zostavy je porovnatelna
    3. som myslel ze bude pentiumD, a aj tak to pri rovnakom vykone nie je 2x drahsie ako si pisal, navyse - produkt firmy A s vykonom 1.2x stoji nie o 20%, ale aj o 50% viac - zavisi ake konkretne modely vyberies.

A znova - predsa c2d nema rovnaky vykon v single threaded ako A64. Mozno ak porovnas najpomalsie c2d a rychlejsi athlon, ale to je asi tak vsetko. Rychlejsie c2d nemas s cim porovnat. Porovnavas neporovnatelne. Porovnavaj si SC a DC athlon - a ano, tam je cena dvojnasobna, co je dane vyrobnymi kapacitami AMD.
    Pro racionální porovnání jsou důležité relativní ceny, nikoli absolutní. Není relevantní, zda si to můžeš dovolit, ale zda ti to vzhledem ke konkurenční nabídce přinese odpovídající užitek.
    myslim ze je viac nez relevantne ci si to mozem dovolit, co ak bude procak s najlepsim pomerom cena vykon stat 100000? Myslis ze sa bude predavat vo velkom?
    Psal jsem, že potřebuju ohromný výkon - minimálně pětinásobný oproti současnému stavu. Zároveň jsem ale psal, že tento výkon musí být v single-threaded aplikacích, neboť mnou používané intenzivní aplikace nejsou uzpůsobeny na dual-core, nikdo je převádět nebude a odpovídající náhrady za ně neexistují.
    toz mas smolu a na patnasobny vykon si pockas pravdepodobne viac nez 5 rokov
    Snížení ILP přece plyne ze snížení frekvence. Single-threaded aplikace dostanou na dvoujádru s nižší frekvencí menší výkon než na jednojádru s vysokou.
    Nie, ILP ostava rovnaky. Ta druha veta je OK. Ja tiez napisem nejaku vetu:

Single threaded aplikacie dostanu na SC procesore s nizsou frekvenciou nizsi vykon ako na DC procesore s vyssou freq.

Navyse - DC ma predsa 2x vacsi ILP - totizto ak tam bezia naraz dva thready, tak sa vykona naraz aj 2x tolko instrukcii
    3570K, 16G, x25-m, itx
    xj40

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. dual core notas s grafickou buducnostou
    Založil Lord Skullhead v sekci fóra Nákupní poradna
    Odpovědí: 3
    Poslední příspěvek: 10.04.2006, 17:48
  2. jak je to s tim dual channelem?
    Založil vaga v sekci fóra Intel čipové sady
    Odpovědí: 26
    Poslední příspěvek: 06.08.2005, 18:43
  3. P4 2.8GHz vykonnejsi nez dual opteron 240 na linuxu?
    Založil Petrik v sekci fóra AMD procesory
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 20.09.2004, 07:56
  4. Ma vubec Dual chanel u AMD vyznam?
    Založil Uncle Fucker v sekci fóra NVIDIA čipové sady
    Odpovědí: 25
    Poslední příspěvek: 18.02.2003, 23:02
  5. Jake pameti pro dual channel?
    Založil Evils v sekci fóra Paměti
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 02.02.2003, 01:22

Pravidla přispívání