Stránka 1 z 2 12 PosledníPoslední
Výsledky 1 až 25 z 26

Téma: Reklamace PC delší než 30dní

Question Reklamace PC delší než 30dní

Ahoj lidičky,
    potřebuji radu.
    Před necelými dvěma lety jsem si koupil stolní PC za cca 20tis.
    Před 31 dny se PC rozbilo. Do konce záruky zbývalo 14dní.
    PC jsem reklamoval. Do dnešního dne však nebyla má reklamace vyřízena.
    Doba 30ti dní je mi známa. Otázkou však je, kolik $ mohu chtít zítra po prodejci pokud PC zítra nebude...
    Mám vrátit monitor, klávesnici, myš a chtít 20k?
    Nebo jak mi spočítají kolik mi prodejce má dát?
    Děkuji za odpověď

Standardní Re: Reklamace PC delší než 30dní

Imho máš právo žádat vrácení peněz v plné kupní ceně nevyreklamovaných komponent.
    E2140 w/Gemin II, P35-DS3, 2GB Vitesta 800+, 8800GTS 512, Hitachi T7250, Samsung F3 HD502HJ, Logitech G5, Logitech K300, Dell 2209WA, Corsair HX520
    Olympus E-300 + ME-1|ZD 1445|ZD 4015|Auto-Yashinon DX 50/1.7|Pentacon Electric 135/2.8 MC
    Dali 850 Red Line (Seas + Vifa) | Rotel RC-971 | 2x SPV100p+ | Onkyo SE-200 | Paolo speaker cable
    Dell D610 (P-M Sonoma 2.26GHz, 2GB DDR2, 80GB 7.2k, Radeon X300, DVDRW, BT, IrDA, WiFi, 14.1" SXGA+)
    Xbox 360 | 120GB

Senior Member Avatar uživatele PetrT
    Vliv
    334

Citace Původně odeslal Dismembered Zobrazit příspěvek
    Imho máš právo žádat vrácení peněz v plné kupní ceně nevyreklamovaných komponent.
    a jak si tohle predstavujes, kdyz je na fakture uvedena jedna polozka jako "PC MegaGigaGameSux", ktera v sobe zahrnuje celou sestavu vcetne monitoru apod.? Ja bych to videl na vraceni vsech veci a pozadovani cele porizovaci ceny. Jsem zvedav jak se k tomu postavi zkusenejsi, protoze toto by me fakt zajimalo.

web: Apple MacMini 2018 | Intel i5 3.0GHz | 16GB RAM | 512GB SSD | Dell U2412M
    games: Intel i5-2500K@4GHz | GB Z68MA-D2H | Kingston HyperX 8GB DDR3 | MSI GTX770 Lightning | Samsung 840 EVO 120GB + Crucial MX300 525GB | Seasonic M12II 620W
    data: Intel G2020 | GB B75M-D3V | Transcend 4GB DDR3 | 4x WD RED 3TB | Ubuntu Server

Citace Původně odeslal PetrT Zobrazit příspěvek
    a jak si tohle predstavujes, kdyz je na fakture uvedena jedna polozka jako "PC MegaGigaGameSux", ktera v sobe zahrnuje celou sestavu vcetne monitoru apod.? Ja bych to videl na vraceni vsech veci a pozadovani cele porizovaci ceny. Jsem zvedav jak se k tomu postavi zkusenejsi, protoze toto by me fakt zajimalo.
    Ten agresivní tón si nech pro někoho jiného, nejsem na to zvědavý.
    Pokud je na faktuře jedna položka, pak samozřejmě vrátit všechno a dostat plnou kupní cenu. V případě, že tam jsou ceny rozepsané (běžně bývá min. monitor a periferie oddělené), bych to viděl na první variantu (aspoň tak mi to říká logika).

Ok, omlouvám se za unáhlenou reakci, asi už jsem vytočený jedním místním arogantním členem
    Naposledy upravil Dismembered; 13.04.2008 v 20:26.
    E2140 w/Gemin II, P35-DS3, 2GB Vitesta 800+, 8800GTS 512, Hitachi T7250, Samsung F3 HD502HJ, Logitech G5, Logitech K300, Dell 2209WA, Corsair HX520
    Olympus E-300 + ME-1|ZD 1445|ZD 4015|Auto-Yashinon DX 50/1.7|Pentacon Electric 135/2.8 MC
    Dali 850 Red Line (Seas + Vifa) | Rotel RC-971 | 2x SPV100p+ | Onkyo SE-200 | Paolo speaker cable
    Dell D610 (P-M Sonoma 2.26GHz, 2GB DDR2, 80GB 7.2k, Radeon X300, DVDRW, BT, IrDA, WiFi, 14.1" SXGA+)
    Xbox 360 | 120GB

Senior Member Avatar uživatele PetrT
    Vliv
    334

lool prej agresivni ton. Chlape nebud tak vztahovacny, rozhodne jsem argesivne nic nepsal, to by vypadalo UPLNE jinak

web: Apple MacMini 2018 | Intel i5 3.0GHz | 16GB RAM | 512GB SSD | Dell U2412M
    games: Intel i5-2500K@4GHz | GB Z68MA-D2H | Kingston HyperX 8GB DDR3 | MSI GTX770 Lightning | Samsung 840 EVO 120GB + Crucial MX300 525GB | Seasonic M12II 620W
    data: Intel G2020 | GB B75M-D3V | Transcend 4GB DDR3 | 4x WD RED 3TB | Ubuntu Server

Senior Member Avatar uživatele MaWa
    Věk
    42
    Vliv
    282

pokud je na fakture sestava PC, mas pravo na vraceni cele ceny PC. pokud mas na fakture jednotlive komponenty, mas pravo na vraceni ceny za tu vednou komponentu.
    Oficiální distributor AlphaCool pro ČR a SR...

Citace Původně odeslal MaWa Zobrazit příspěvek
    pokud je na fakture sestava PC, mas pravo na vraceni cele ceny PC. pokud mas na fakture jednotlive komponenty, mas pravo na vraceni ceny za tu vednou komponentu.
    Noo, já jim dal ale celé PC.
    To jako že mi dají nějakých 1.500,- kč za desku a PC už neuvidím?
    Samozřejmě to mám na fatkuře rozepsané. Tak to bývá
    Ale byla to sestava...

Senior Member minceVIP Avatar uživatele riksa
    Věk
    44
    Vliv
    325

no, odpoved na otazku uz tady padla - jadrem je posouzeni, jestli predmetem kupni smlouvy mezi tebou a obchodem bylo cele pc, jako jedna vec v pravnim smyslu, nebo rada jednotlivych komponent (ktere ve svem celku daji pc).
    jestli jsi kupoval cele pc, pak mas pri nevyrizeni reklamace do 30 dnu narok na odstoupeni od smlouvy ohledne celeho pc, s tim, ze bys mel dostat vracenou plnou puvodni kupni cenu.
    pokud jsi kupoval jednotlive komponenty, tak se vyse uvedene vztahuje pouze k danemu komponentu.

a co se tyce zhodnoceni, co bylo predmetem koupe, tady zalezi skutecne na tom, jestli tvoje vule smerovala ke koupi celeho pc, a vule prodavajiciho k prodeji celeho pc, nebo jestli jsi chtel koupit jednotlive veci a oni ti chteli jednotlive veci prodat. z tohoto hlediska bude klicova faktura a/nebo zarucak a rozpis jednotlivych veci, protoze prave takova listina bude zrejme vasi vuli primerene reflektovat.
    takove zhodnoceni ma v sobe spoustu aspektu, nicmene bych rekl, ze:
    1) pokud jsi kupoval sestavu, kterou pak mas jako sestavu na fakture jako celek bez rozpisu komponent, pak je predmetem koupe cele pc;
    2) pokud jsi kupoval sestavu s tim, ze sis ji upravil k obrazu svemu (treba nejakym e-konfiguratorem apod., nebo ti to za nejaky poplatek sestavili), pak bych rekl take, ze predmetem koupe bylo cele pc - a to bez ohledu na to, co je na fakture;
    3) jestli jsi skutecne prisel do obchodu (nebo do eshopu) a vybral jednotlive komponenty a koupil je bez zjevne souvislosti jedne komponenty s druhou, pak byly predmetem koupe jednotlive komponenty.
    i3 3240@default || Gigabyte Z77-D3H || 2x4GB Kingston DDR3 1600 || Sapphire 7750@default|| Default cooling || WD 500AAKS + Samsung F2 1.5TB || Lite-on 1673 || Corsair HX520 || Chieftec DX-01BL-D-U || MS Natural Keyboard 4000 || Logitech MX1000 || HP LP2065
    "Der Kaiser Franz Straka", 3/11/05 in lidovky.cz: "Pokud vím, svět byl stvořen Adamem a Evou a u toho bychom měli zůstat."

Věk
    42
    Vliv
    282

Citace Původně odeslal sofokless Zobrazit příspěvek
    Noo, já jim dal ale celé PC.
    To jako že mi dají nějakých 1.500,- kč za desku a PC už neuvidím?
    Samozřejmě to mám na fatkuře rozepsané. Tak to bývá
    Ale byla to sestava...
    samozrejme ze ne. to PC ti musi vratit. a kdyby nechteli tak by ti meli vratit celou cenu pocitace...

Pánové jen tak přemýšlím nad danným tématem a souhlasím s vámi, ovšem napadá mě kdyby se něco podobného stalo mě s tím že:

koupil bych comp např.
    "Herní Počítač blabla + monitor" za 25.000,-

22 měsíců bych si klidně hrál až by se něco posralo - vzal bych bednu a přivezl zpět do obchodu a ty by mi řekli že to je základní deska.

A teď - předpokládám že jako u Sofokla bych měl nárok na vrácení celých peněz. Jenže jednak máte v compu HDD kde máte své data. - Nevím jak by se v obchodě tvářili - tak mi dejte ještě na 2 dny disk já si přehraju data a pak jej zase přinesu - no to asi težko.
    Možná bych tedy raději souhlasil, aby mi dali jinou (odpovídající) desku a pak by samolitr následoval reinstall - volání do MS aby mi kvuli záruční výměně znovu aktivovali wokna - a stejně tak pokud bych něměl jiný disk neměl bych kam přelejt své data.
    Domnívám se, že v obchodě vám nevytvářejí dvě partišny (pro systém a druhý pro aplikace)...

Samozřejmně je to jen úvaha, protože já si compy stavím sám z komponentů, a samotných kompů mám více čili nemám problém si data překopírovat, pouze jsem chtěl zapřemýšlet jak věc řešit kdybych tohle všechno neuměl a chodil kupovat hotové PC do Datartu.

napadá Vás tedy ještě jiná možnost ? - protože pravda si ce je že máte nárok na všechny prachy, ale obchodník se s vámi jistě domluví, aby vám nemusel dávat celou částku.
    Paul Atreides
    NPE-squad.com - Clan Leader

COMP: Win7 x64 prof. | C2D E8400 3Ghz | ASUS P5B DeLuxe | Corsair 6000 MB DDR2 800MHz | ASUS GTX 560 Ti 1GB-DDR5 | SB Audigy SE 7.1 | Seagate 1000GB & 500GB (šuple WD 320GB) | Corsair 520W | 26" LG fullHD 1920x1080px 8ms
    NAS-server: Win Home Server 2011 | 1,6 Atom D525 (2 core | 4 threads) | ASrock mini-ITX | 4 GB DDR3 800MHz | Western 1TB GreenPower | Fortron 200W 80-BronzePlus | ftp, web, mumble, vpn, Servio DLNA share system, komplet PLEXI case
    NetBook: ASUS Eee1001PQ (violet) | 1,6 ATOM | 1 GB RAM | 250GB HDD | 1024x600 px LCD | baterie 7h :)
    FOTO: Olympus E-520 | 14-42 ZuikoDigital | 40-150 ZuikoDigital

Věk
    42
    Vliv
    282

Citace Původně odeslal Atreides Zobrazit příspěvek
    napadá Vás tedy ještě jiná možnost ? - protože pravda si ce je že máte nárok na všechny prachy, ale obchodník se s vámi jistě domluví, aby vám nemusel dávat celou částku.
    tak samozrejme, slusny obchodnik se domluvi na nahradnim reseni, a slusny zakaznik nebude chtit po prodejci zpet celou castku za pocitac, protoze to by tady dlouho prodejce asi nebyl a uprimne si myslim, ze by to bylo i celkem nemoralni. ale vzhledem k tomu, ze se prodejce zatim predpokladam neozval (alespon tak jsem pochopil prvni prispevek), tak asi moc slusny nebude...

tak samozrejme, slusny obchodnik se domluvi na nahradnim reseni, a slusny zakaznik nebude chtit po prodejci zpet celou castku za pocitac, protoze to by tady dlouho prodejce asi nebyl a uprimne si myslim, ze by to bylo i celkem nemoralni. ale vzhledem k tomu, ze se prodejce zatim predpokladam neozval (alespon tak jsem pochopil prvni prispevek), tak asi moc slusny nebude...
    Z mého pohledu je to jasné - chtěl bych peníze. Věřím, že kdyby prodejce chtěl, pak najde řešení dříve, než uběhne těch 30 dní. Výměna komponenty za jinou je imho to nejjednodušší řešení, přičemž on pak počká, až se mu vrátí vyreklamovaná komponenta od dodavatele. Zákazník bude spokojen, že reklamace byla vyřízena rychle a prodejce pak nebude muset zákazníka žadonit o kompromisní řešení.

Nebo jsem něco přehlédl?
    Xbox 360 | 120GB

Věk
    42
    Vliv
    282

Nebo jsem něco přehlédl?
    no mohl jsi prehlednout treba to, ze se ta komponenta uz rok nevyrabi, a tak ji prodejce nemuze objednat. nebo to, ze je treba ted dva mesice u vyrobce nedostupna a i kdyz ji prodejce objedna, tak ji proste dostane...holt neni to tak jednoduche

Věk
    44
    Vliv
    325

MaWo, promin, ale nevidim rozhodne nic nemoralniho na tom, chtit to, na co mam pravo. podle me to neni ani otazka slusnosti, protoze podminky, za kterych se jak obchodnik, tak kupujici rozhodli danou vec prodat/koupit, zustaly stejne. jinymi slovy, oba si byli vedomi (nebo meli byt) toho, do ceho lezou. mozna to beru moc osobne, ale protoze jsem jeste zadnyho prodejce nevypekl, ocekavam stejny pristup.
    je jasne, ze nejrychlejsi, nejvhodnejsi a nejefektivnejsi reseni pro obe strany je rozumna dohoda obou stran, ale ta je mozna jen tehdy, kdyz o to obe strany stoji.
    i3 3240@default || Gigabyte Z77-D3H || 2x4GB Kingston DDR3 1600 || Sapphire 7750@default|| Default cooling || WD 500AAKS + Samsung F2 1.5TB || Lite-on 1673 || Corsair HX520 || Chieftec DX-01BL-D-U || MS Natural Keyboard 4000 || Logitech MX1000 || HP LP2065
    "Der Kaiser Franz Straka", 3/11/05 in lidovky.cz: "Pokud vím, svět byl stvořen Adamem a Evou a u toho bychom měli zůstat."

Věk
    42
    Vliv
    282

Citace Původně odeslal riksa Zobrazit příspěvek
    MaWo, promin, ale nevidim rozhodne nic nemoralniho na tom, chtit to, na co mam pravo. podle me to neni ani otazka slusnosti, protoze podminky, za kterych se jak obchodnik, tak kupujici rozhodli danou vec prodat/koupit, zustaly stejne. jinymi slovy, oba si byli vedomi (nebo meli byt) toho, do ceho lezou. mozna to beru moc osobne, ale protoze jsem jeste zadnyho prodejce nevypekl, ocekavam stejny pristup.
    je jasne, ze nejrychlejsi, nejvhodnejsi a nejefektivnejsi reseni pro obe strany je rozumna dohoda obou stran, ale ta je mozna jen tehdy, kdyz o to obe strany stoji.
    takze ti take neprijde nemoralni, kdyz vrah dostane treba 6 let a po 3 letech jde za dobre chovani domu ? aneb zakon = zaruka morality ? vse co se nedela podle zakona je nemoralni, a vse se dela podle zakona je automaticky moralni ? tak to se tedy v tom prvnim odstavci neshodneme...

no mohl jsi prehlednout treba to, ze se ta komponenta uz rok nevyrabi, a tak ji prodejce nemuze objednat. nebo to, ze je treba ted dva mesice u vyrobce nedostupna a i kdyz ji prodejce objedna, tak ji proste dostane...holt neni to tak jednoduche
    Já nevím, ale pořád mi to prostě připadá jako hledání výmluv. Do dva roky starého PC se dnes dá sehnat prakticky cokoliv, případně by prodejce mohl nabídnout jiné alternativy. Pořád by pro něj bylo lepší tratit dejmetomu 1000 Kč než plnou kupní sumu toho PC. Celé je to jen o ochotě řešit problém.

Např. jsem před cca měsícem a půl reklamoval sluchátka v HiFi shopu, přičemž mi ani 34. den reklamace nikdo nedal vědět, co se děje. Až po mém mailu mi odpověděli, že mi pošlou dobropis. Zajímalo by mě, co na dobropisu trvá 14 dní, neb od 31.3. (příchozí mail) mi ještě nic nepřišlo.

Nejsem zastánce lidí, kteří se snaží všelijak prodejce ošulit, ale jako poctivý zákazník se "ojebávat" nechám velice nerad. Nicméně znám tvůj přístup a vím, že patříš do těch velice vstřícných prodejců, proto to neber jako útok na tvou osobu či obchod
    Xbox 360 | 120GB

Věk
    42
    Vliv
    282

Já nevím, ale pořád mi to prostě připadá jako hledání výmluv. Do dva roky starého PC se dnes dá sehnat prakticky cokoliv, případně by prodejce mohl nabídnout jiné alternativy. Pořád by pro něj bylo lepší tratit dejmetomu 1000 Kč než plnou kupní sumu toho PC. Celé je to jen o ochotě řešit problém.

Např. jsem před cca měsícem a půl reklamoval sluchátka v HiFi shopu, přičemž mi ani 34. den reklamace nikdo nedal vědět, co se děje. Až po mém mailu mi odpověděli, že mi pošlou dobropis. Zajímalo by mě, co na dobropisu trvá 14 dní, neb od 31.3. (příchozí mail) mi ještě nic nepřišlo.

Nejsem zastánce lidí, kteří se snaží všelijak prodejce ošulit, ale jako poctivý zákazník se "ojebávat" nechám velice nerad. Nicméně znám tvůj přístup a vím, že patříš do těch velice vstřícných prodejců, proto to neber jako útok na tvou osobu či obchod
    ano, ja nepopiram ze existuji alternativy, ktere prodejce muze udelat. ja jen rikam, ze ne vzdy jde vse resit behem par dni a ke spokojenosti obou stran...a muzou pro to existovat objektivni priciny.

s tim dobropisem - neni jejich povinnost te informovat o stavu reklamace. a opet - na druhou strasnu slusny prodejce by ti tu informaci dal.

prijde mi to tady nekdy trochu schizofrenni. po prodejci byste chteli aby delal vstricne kroky ktere delat nemusi (informovat te o stavu reklamace napriklad), ale zakaznik, ten si muze akorat poroucet, a dodrzovat jen to co musi, zadne vstricne kroky preci delat nemusi, on ma jenom svoje prava, a prodejce at se stara...
    stejne tak na proplaceni dobropisu maji ze zakona 30 dni...

proste na tomhle foru je 99% lidi na jedne strane barikady. a podle toho to vypada. jak by ten svet byl lepsi, kdyby misto hadani se o zakonech existovala normalni slusnost a snaha domluvit se...

Imho stavíš prodejce do role chudáčka - on je ten, kdo prodejem vydělá peníze a proto by se měl snažit, aby zákazníků nalákal víc právě tím, že bude v něčem lepší než ostatní. Je to jeho vizitka, proto nechápu proč by se neměl ohánět, aby si dělal dobré jméno. Zákazník se ničím snažit nemusí, když mu prodejce vyhovovat nebude, půjde jinam. Pokud si prodejce myslí, že má zákazníků dost a negativní reklamu si může dovolit, pak může vesele zákazníky ojebávat.

Je to stejné jako všude jinde, prodejce se prostě musí snažit uspět na trhu, jinak půjde ke dnu.
    Naposledy upravil Dismembered; 14.04.2008 v 11:13.
    Xbox 360 | 120GB

Věk
    44
    Vliv
    325

takze ti take neprijde nemoralni, kdyz vrah dostane treba 6 let a po 3 letech jde za dobre chovani domu ? aneb zakon = zaruka morality ? vse co se nedela podle zakona je nemoralni, a vse se dela podle zakona je automaticky moralni ? tak to se tedy v tom prvnim odstavci neshodneme...
    pletes dohromady jabka s hruskama.
    ja jsem nepsal ze pravo=moralka, i kdyz v 99 procentech to tak plati - pravo ze sve podstaty muze pouze s jistym zpozdenim reflektovat lidskou zkusenost a upravovat mezilidske vztahy tak, jak ma spolecnost za to, ze to je/ma byt spravne. takze rada veci, ktere moralni nejsou nejsou zakonem postizene (treba nevera), a stejne tak rada veci, ktere z moralniho hlediska nejsou problemem, zakonem postizene jsou (treba ruzna zraneni pri sportu atd.)

ale to neni pointa meho prispevku. pointa meho prispevku byla ta, ze pri uzavreni kupni smlouvy si obe strany byly vedomy toho, co muzou a co ne, a podle toho se chovat. jestlize tedy jako prodavajici prodas vec pri plnem vedomi, ze za 23 mesicu bude sance resit reklamaci vymenou dost nizka a pri vedomi rizika zruseni smlouvy, pak je proste na tobe, aby ses choval slusne - tedy v intencich toho, co jsi slibil a nikoliv se domahat s odkazem na "slusnost" zmeny pravidel hry. tot vse.

Věk
    42
    Vliv
    282

Imho stavíš prodejce do role chudáčka - on je ten, kdo prodejem vydělá peníze a proto by se měl snažit, aby zákazníků nalákal víc právě tím, že bude v něčem lepší než ostatní. Je to jeho vizitka, proto nechápu, proč by se neměl ohánět, aby si dělal dobré jméno. Zákazník se ničím snažit nemusí, když mu prodejce vyhovovat nebude, půjde jinam. Pokud si prodejce myslí, že má zákazníků dost a negativní reklamu si může dovolit, pak může vesele zákazníky ojebávat.

Je to stejné jako všude jinde, prodejce se prostě musí snažit uspět na trhu, jinak půjde ke dnu.
    a kde pisu neco, co tomu tvemu odstavci odporuje ?

ono zakaznici dneska maji pocit, ze muzou nakoupit kdekoliv, hlavne at je to nejlevnejsi, a pak se divi u reklamace/supportu/whatever. jenze na druhou stranu maji v Cechach vsichni zakaznici velky ramena kdyz jde o reci, a pak sklapnou kdyz dojde na ciny - a to je skoda. protoze kdyby se s firmama, co jedou na 2 nebo 3% marze kazdy nespokojeny zakaznik soudil, tyhle firmy by rychle skoncili, a trh by se procistil...

Věk
    42
    Vliv
    282

Citace Původně odeslal riksa Zobrazit příspěvek
    pletes dohromady jabka s hruskama.
    ja jsem nepsal ze pravo=moralka, i kdyz v 99 procentech to tak plati - pravo ze sve podstaty muze pouze s jistym zpozdenim reflektovat lidskou zkusenost a upravovat mezilidske vztahy tak, jak ma spolecnost za to, ze to je/ma byt spravne. takze rada veci, ktere moralni nejsou nejsou zakonem postizene (treba nevera), a stejne tak rada veci, ktere z moralniho hlediska nejsou problemem, zakonem postizene jsou (treba ruzna zraneni pri sportu atd.)

ale to neni pointa meho prispevku. pointa meho prispevku byla ta, ze pri uzavreni kupni smlouvy si obe strany byly vedomy toho, co muzou a co ne, a podle toho se chovat. jestlize tedy jako prodavajici prodas vec pri plnem vedomi, ze za 23 mesicu bude sance resit reklamaci vymenou dost nizka a pri vedomi rizika zruseni smlouvy, pak je proste na tobe, aby ses choval slusne - tedy v intencich toho, co jsi slibil a nikoliv se domahat s odkazem na "slusnost" zmeny pravidel hry. tot vse.
    psal jsi, ze nevidis nic nemoralniho na tom, vyzadovat presne to, co rika zakon a nic mene. ja na tom teda casto vidim nemoralniho dost ale to je jedno...
    s druhym odstavcem souvisi muj prechozi prispevek.
    bohuzel musim jit taky obcas pracovat, takze timto z moji strany debatu zatim koncim...

Mi to nedá se musim zastat přeci jen už jsem i sám řešil reklamaci desky u mawy ochotně to přijal a vcelku rychle řešil prostě pokud ještě byla v záruce odešla pak jsem reklamoval k plnné spokojenosti to už jsem ji já dávno nepoužíval a byla v pc kamaráda byla moje chyba měl sem s tim trochu běhání.
    A k tématu, taky si myslim je to o tom jak se dokáže obchodník s majitelem reklamace domluvit teda dost divné že zatim vcelku žádná domluva.
    Naposledy upravil Jerrome; 14.04.2008 v 15:39.

[COLOR=#FF0000] I3 12100f [/COLOLga 1700/2x 16gb / RX570 Sapphire / wd blue 500 & 1TB, Crucial BX200 - 240GB/Evga 750w semimod/ samsung dvd-rw/Spartan 3 LT fan 90@120 /BenQ VW2245Z/ Asus xonar ds sound/Win 10 Pro x64 / Net UPC a par větrniku Zalman z3 x201

Senior Member mince Avatar uživatele meteor
    Vliv
    273

No flame, dyť sme lidi, nejsme svině
    Co to takhle ukončit suchým konstatováním, že existují slušní zákazníci a slušní prodejci stejně tak jako svině na obou stranách? Příkladů je dost a dost...
    Mno a dej vědět, jak jsi dopadl - doufám že vše bude OK, ať už to znamená cokoli
    "Nejhorší není to, čeho jsme se dopustili na ostatních, ale to, co jsme spáchali sami na sobě."

Intel i5-8400 (CF) | GB Z370 Aorus Gaming K3 | Kingston 2x8GB HyperX Predator 3000MHz | GeForce GTX 560Ti | Samsung 860 Pro 512GB | SB X-Fi Gamer | Asus 2014L1T | Seasonic Focus Plus 550W | SilentiumPC Armis AR7 TG | EIZO EV 2455 | Marantz PM6006 plus Wharfedale Diamond 230 + Audio-Technica ATH-T500 | Windows 10 Pro

Nějak mi není moc jasný, o čem tu vlastně polemizujete. Pokud je prodejce tak neskutečně pitomej, že ve lhůtě 30 dní nedokáže reklamaci nejen vyřídit, ale dokonce ani zamítnout (čímž by se zbavil zodpovědnosti a zákazníkovi by nezbylo nic jiného než se obrátit na soud), tak za to musí nést následky. Zákon v tomhle směru hovoří jasně:

Zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele
    § 19, odstavec 3:
    Prodávající nebo jím pověřený pracovník rozhodne o reklamaci ihned, ve složitých případech do tří pracovních dnů. Do této lhůty se nezapočítává doba přiměřená podle druhu výrobku či služby potřebná k odbornému posouzení vady. Reklamace včetně odstranění vady musí být vyřízena bez zbytečného odkladu, nejpozději do 30 dnů ode dne uplatnění reklamace, pokud se prodávající se spotřebitelem nedohodne na delší lhůtě. Po uplynutí této lhůty má spotřebitel stejná práva, jako by se jednalo o vadu, kterou nelze odstranit.

Zvýrazněná věta znamená, že zákazník má právo odstoupit od kupní smlouvy a požadovat vrácení peněz v plné výši včetně úhrady nákladů účelně vynaložených na dopravu reklamovaného zboží prodejci. A pokud prodejce nebude ochoten uhradit plnou cenu reklamovaného výrobku, pohrozit mu Českou obchodní inspekcí a pokud to nepomůže, tak mu ji tam fakt poslat. Nedávno jsem řešil podobný případ reklamace u firmy Trend Computer z Teplic a musím říct, že je ta ČOI minula o vlásek. Je jasný, že prodejci zkoušej vochcat zákazníky jak to jen jde, a ve většině případů se jim to daří, protože zákazníci neznají svoje práva a zpravidla se nedokážou efektivně bránit.
    Naposledy upravil kaozz; 14.04.2008 v 23:20.
    Phenom II X4 955 BE + CoolerMaster Hyper 212+ | Asus M4A79T Deluxe - AMD 790FX | Kingston HyperX 2x4GB DDR3 1600 MHz | Asus EAH6850 DC​/2DIS​/1GD5​/V2 + LG Flatro​n W2220P​-BF | Kingsto​n SSDNow V+100 Series ​- 96GB + Samsung SpinPoint F3 500GB SATA II | DVD RW LG GSA-4167B | Asus Xonar DG + Logitech Z-4e 2.1 + Koss SB/40 | Corsair Vengeance M90 + Logitech UltraX | Thermaltake Dream Tower Soprano VB1000SNS + Enermax Liberty EL500AWT 500W

Věk
    44
    Vliv
    325

2kaozz: polemizujeme tu prave proto, ze drtiva vetsina z lidi tady svine nejsou a proto se snazi domluvit . a protoze tady na foru jsou jak spotrebitele, tak obchodnici s hw, je to pomerne dobre misto pro to, aby se na tutez situaci mohli divat ocima toho druheho.
    z tveho prispevku mi naopak pripada, ze tvuj pristup je uplne opacny (viz prvni odstavec).
    1) mluvit o "pitomosti prodavajiciho" je cira absurdita, protoze jak MaWa spravne uvedl, jsou proste situace, kdy vadu nemuzes dost dobre odstanit ani vymenit v 30denni lhute, kdyz mas dodavatele na Taiwanu;
    2) cit. "ani zamítnout (čímž by se zbavil zodpovědnosti a zákazníkovi by nezbylo nic jiného než se obrátit na soud)". takovy oxymoron by nevymyslel ani macha: zamitnout reklamaci muzes jako prodavajici budto opravnene nebo neopravnene; odpovednost prodavajiciho za toto spravne zhodnoceni nezanika jen tim, ze se vec dostane pred soud.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Reklamace WD400BB - jaké máte zkušenosti s Librou?
    Založil peta303 v sekci fóra Reklamace a §
    Odpovědí: 2
    Poslední příspěvek: 21.11.2003, 16:34
  2. TUSL2-C a víc než 512 MB RAM
    Založil Krivas v sekci fóra Intel čipové sady
    Odpovědí: 15
    Poslední příspěvek: 05.11.2003, 10:26
  3. Reklamace a prodloužená záruka vs zákonná záruka !!!!
    Založil Guru v sekci fóra Reklamace a §
    Odpovědí: 9
    Poslední příspěvek: 21.10.2003, 18:28
  4. Průzkum reklamace v HK
    Založil Michal-Tučný v sekci fóra Reklamace a §
    Odpovědí: 4
    Poslední příspěvek: 13.09.2003, 23:03
  5. Reklamace R9500pro a poleptaný plošnák...co stím?
    Založil jago v sekci fóra Reklamace a §
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 27.05.2003, 13:37

Pravidla přispívání