Na některé kompresní algoritmy je dual-core na nic, protože tyto algoritmy neumožňují paralelizaci bez ztráty výstupní kvality. Zejména palčivým problémem je to u MPEG 4 AVC. Jiné formáty z toho těžit dokážou.
Frekvence není nižší o jeden stupeň. Druhé jádro = 90 % spotřeby navíc (za jinak stejných okolností - FSB klient a cache jsou pořád po jednom). Tudíž výrobce CPU je při zachování TDP nucen významně snížit frekvenci, aby mohl zároveň snížit napětí. A pokud s tím nesouhlasíš, tak mi vysvětli, jak je možné, že QX6700 má TDP 130W a přitom jen 2.66 GHz, zatímco X6800 má 75W a 2.93 GHz. Mimochodem, QX6700 je přímo ukázkovým příkladem toho, jak další jádra žerou velké množství energie.
Tak znova... máš následující možnosti volby:
1) Produkt s cenou 500 Kč od firmy A ti poskytne užitek X.
2) Produkt s cenou 800 Kč od firmy B ti poskytne užitek X.
2) Produkt s cenou 1000 Kč od firmy B ti poskytne užitek 1,2 * X.
Co z toho si koupíš a co si určitě nekoupíš? A teď popřemýšlej, jak se tvoje hodnocení změní, pokud všechny ceny znásobíš třikrát a užitek zůstane stejný. Chápeš to už nebo to mám vysvětlit ještě víc polopatě?
Až se ceny srovnají, tak se srovnají. Řeším nákup CPU teď a ne za rok dva. Zajímají mě aktuální náklady a aktuální benefity teď a tady. Ty jsou u dual-core nevalné. Co bude za rok, je mi úplně fuk, protože v té době už zase budou nové možnosti za nižší ceny.