Citace Původně odeslal no-X Zobrazit příspěvek
Promiň, ale téměř v žádném bodu s tebou nemůžu souhlasit. A ještě víc, než fakta, mi vadí forma, kterou to prezentuješ. Pokud mluvíme o produktech podobné cenové kategorie a má ve zmíněném bodě prokazetelnou výhodu, nepůsobí zrovna nejpřesvědčivěji, když to odbydeš slovy "tohle bych sem nemontoval"
A co ti na tom vadí? Tak sem cenu montuj, ale vzhledem k tomu, že jí nikdo nezná, je to naprosto o ničem. Nedají se porovnávat dvě hodnoty, když jedna z nich je zcela neznámá.

Když už jsi zmínil FZ50, porovnej si, jak kreslí její objektiv oproti setovým objektivům (nebo levnějším objektivům o podobném rozsahu) pro APS-C a 4/3. Tam toho cropem opravdu moc nezachráníš, obzvlášť když i bez něj jsou na tom některé z nich i hůř.
Myslíš něco jako tohle? (víc odpovídající zadání narychlo nemůžu najít, ale třeba budeš úspěšnější) Ekvivalentní ohnisko skoro stejné, rozlišení na pixely zcela stejné, datový objem stejný:

1. FZ-50, 220 mm eq., ISO100, f/4.0: http://a.img-dpreview.com/gallery/pa...s/p1020470.jpg
2. E-420 + 40-150, 192 mm eq., ISO100, f/5.6: http://a.img-dpreview.com/gallery/ol...s/p5180963.jpg

Představ si situaci, kdy 2x delší čas prostě nebude použitelný. Pak ti bude nižší šum k ničemu.
Proto jsou tedy nová EVFka vybavená ISO ekvivalenty stěží použitelnými i pro malou zmenšeninu v novinách ...? Tohle je pro mě už vážně teoretická rovina, zajímalo by mě, co dělají majitelé těchhle EVFek s fotkami na ISO1600 eq. a vyšší.

Proto jako základ celého srovnání vycházím ze stejného času pro EVF i 4/3 - aby šlo o situaci, jejímž výsledkem bude v obou případech stejně použitelná fotka. Čímž chci říct, že pokud budeme srovnávat ISO200 nejnovějších EVF s ISO400 4/3 DSLR, budou rozdíly výrazně menší, než kdybychom srovnávali ISO400 u obou řešení.
A proč je zajímavé, že budou menší? I tak budou rozdíly dost velké na to, aby potvrdily to, co jsem už napsal.

Další věcí je stabilizace.
Opravdu myslíš, že m4/3 těla nebudou stabilizovaná? Vyvracet ti to nebudu, specifikace nejsou známé ...

Pokud už onen zoom bude mít rozsah 36-360 a přiblíží se 420mm, stejně je tu pořád rozdílná velikost senzorů, díky níž dosáhne EVF zhruba 2,5x vyššího zvětšení při stejném ohnisku, než 4/3.
Prosím? Takže ekvivalentní ohnisko 420 mm na EVF znamená 2,5X větší zvětšení než 360 mm na 4/3? Tohle bych si nechal rád vysvětlit, předpokládám, že je to jen (pro mě) nesrozumitelným vyjádřením.

Proto si myslím, že pro uživatele, na které jsou tyto dva systémy namířené, jsou klasické EVF vhodnější.
Každý si vybere, nevidím důvod, proč tohle řešit a zvlášť teď, když neexistuje reálné srovnání. Proto si v tomhle případě ani nic nemyslím a ani ti nebudu rozporovat, že jedinou slabinou stávajících EVFek je šum.