Citace Původně odeslal jan555 Zobrazit příspěvek
Popravdě to nevím, nemám jak to porovnat.
Téměř denně se odkazuješ na všemožné servery, na nichž jsou hromady recenzí kompaktů, zrcadlovek a objektivů, které stabilizaci testují. Takže nerozumím, proč se najednou omezuješ pouze na jednu vlastní zkušenost. Stabilizace objektivu je obecně považována ze kvalitnější a až dosud jsem se nesetkal s opačným názorem (podkládají to jak testy, tak zkušenosti uživatelů).

V recenzi FZ18 na dpreview je uvedeno, že zapnutím stabilizace (objektiv) autor získal 3-4 f-stops, přičemž soudobá E510 se stabilizovaným 4/3 senzorem podle testů získá 2-2,5 f-stops. Jediný, kdo má stabilizaci čipu na takové úrovni, aby se přiblížila stabilizovaným objektivům, je Sony se svými posledními modely.

Takže pokud m4/3 nebudou mít stabilizované objektivy, je to další plus pro EVF.

Citace Původně odeslal jan555 Zobrazit příspěvek
Ale vždyť jsem to už popsal - zisk na světelnosti oproti seťákům není u těchhle EVFek takový, aby mohl smazat ztráty ve schopnostech snímačů.
Netvrdil jsem, že je smaže. Zmírní je. Protože bude možné využít nižší citlivost (dejme tomu ISO200 místo ISO400). Pokud další stupeň přidá lepší stabilizace, pak pro dosažení snímku, jaký vznikne na EVF při ISO200, můžeme na m4/3 potřebovat ISO800 a rozdíl bude asi takovýhle (FZ18 na ISO200 vs. E420 na ISO800):

Nerozumím, co je nelogického na tom, že méně světelný objektiv na hůř stabilizovaném systému bude vyžadovat vyšší ISO, než světelnější objektiv na lépe stabilizovaném systému. Stabilizace ani světelnost samy o sobě rozdíl neudělají, ale pokud se obojí sečte (což podle všeho bude právě tento případ), mohou být rozdíly skutečně minimální.

DOT: Už si pomalu zvykám, že za každý post, kde se jakkoli zastanu kompaktu, dostanu K-. Taky tě mám rád