Promiň, ale téměř v žádném bodu s tebou nemůžu souhlasit. A ještě víc, než fakta, mi vadí forma, kterou to prezentuješ. Pokud mluvíme o produktech podobné cenové kategorie a má ve zmíněném bodě prokazetelnou výhodu, nepůsobí zrovna nejpřesvědčivěji, když to odbydeš slovy "tohle bych sem nemontoval"

crop? - bavíme-li se o stejných cenových relacích, je pro malý senzor nesrovnatelně jednodušší navrhnout a vyrobit kvalitní a univerzální objektiv, než pro větší senzory. Když už jsi zmínil FZ50, porovnej si, jak kreslí její objektiv oproti setovým objektivům (nebo levnějším objektivům o podobném rozsahu) pro APS-C a 4/3. Tam toho cropem opravdu moc nezachráníš, obzvlášť když i bez něj jsou na tom některé z nich i hůř.

světelnost - já jsem ale psal něco jiného. Nemůžeš tvrdit, že EVF umožní kratší čas, ale šum bude horší - to je obecně platné jen na teoretické úrovni. Představ si situaci, kdy 2x delší čas prostě nebude použitelný. Pak ti bude nižší šum k ničemu. Proto jako základ celého srovnání vycházím ze stejného času pro EVF i 4/3 - aby šlo o situaci, jejímž výsledkem bude v obou případech stejně použitelná fotka. Čímž chci říct, že pokud budeme srovnávat ISO200 nejnovějších EVF s ISO400 4/3 DSLR, budou rozdíly výrazně menší, než kdybychom srovnávali ISO400 u obou řešení.

Další věcí je stabilizace. Je objektiv, o kterém jsi mluvil, stabilizovaný? Portfolio Olympusu zpaměti neznám, ale domnívám se, že není. Domnívám-li se správně, můžeme zcela objektivně mluvit o ISO800 na 4/3 oproti ISO200 (světelnost + stabilizace) na EVF. To už abychom si na srovnání rozdílů v šumu brali lupu...

zvětšení - nemluvím o zvětšení v co nejlepší kvalitě, ale srovnávám zvětšení v rámci stejných cenových kategorií - EVF a m4/3. Pokud už onen zoom bude mít rozsah 36-360 a přiblíží se 420mm, stejně je tu pořád rozdílná velikost senzorů, díky níž dosáhne EVF zhruba 2,5x vyššího zvětšení při stejném ohnisku, než 4/3. Netvrdím, že z toho bude dokonale ostrá fotka, ale vždycky lepší, než 2,9x zvětšený výřez z 4/3

Proto si myslím, že pro uživatele, na které jsou tyto dva systémy namířené, jsou klasické EVF vhodnější.