Nehodlám si tady hrát na to, že jsem do Vist proniknul buhvíjak hluboko, hodnotím je čstě uživatelsky, nicméně:
- vyšší stabilita? Asi jsem smolař s Vistama a klikař s XP, ale Win Vista jsem za dobu co je mám (od března) přeinstalovával 2x (1x se pos.. SP1, před nedávnem se nějak vysypal celej systém). Plus zpočátku "nevysvětlitelné" restarty vinou blbých "original Microsoft" ovladačů... XP jsem kvůli pádu systému přeinstalovával JEDNOU za celých pět nebo šest let co je používám... jinak leda při změně počítače... Na NTB se mi XP nepodělaly nikdy...
- rychlejší odezva systému? Nějakou dobu jsem měl možnost paralelně provozovat XP SP2 a Vista SP1 na TOM STEJNÉM počítači... Asi to bude dost subjektivní, ale XPčka běžely na 2GB RAM "jak z praku" a to byla snad dva roky stará instalace... Vista "jakž takž"...
- baterku ti neberu, na NTB jsem Visty nikdy neměl tak to nemůžu srovnávat...
K té žravosti HDD a RAM - ano, chápu, že dnes jsou lepší počítače než když přišly XP a nemám nic proti tomu, aby nový SW byl "rozumně náročnější", nicméně když nejsou zvýšené nároky vyváženy téměř ničím? Dám příklad trošku odjinud - když se můj měsíční příjem zlepší na trojnásobnou hodnotu než byl před pěti lety, budu zákonitě plácat ručičkama nad tím, že mi někdo nabídne téměř stejný auto, který žere 2,5x tolik? Když jinak jezdí skoro stejně a má krapet hezčí palubní desku, ale jinak rozdíly nic moc, z hlediska jízdy samotné??
O tom to je - nevadí mi nárůst nároků v "absolutním" pohledu, ale relativně k "přidané hodnotě" XP vs. Vista... A sám Microsoft uznává, že Win Vista nejsou k HW právě efektivní, proto často zminovaným benefitem Win 7 oproti Win Vista je menší systém a rychlejší start počítače a obecně efektivnější provoz...