Výsledky 1 až 25 z 180

Téma: ma cenu instalovat LED zarovky

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek
    Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Vliv
    284

Standardní Re: ma cenu instalovat LED zarovky

Tak jsem tu dostal od naseho zdejsího univerzálního distributora (Migros) supervýhodnou nabídku, ze si v jeho "subpodniku" na nábytek múzu s kupónem vybrat neco v hodnote 10 sFr. (ca. 250 Kc) zadara, takze jsem se rozhod prastit se pres kapsu, prilpatit si jeste 3,80 Fr a koupil jsem si 2 LED-zárovky na zkousku nad svúj pracovní stúl, kde svítím asi 3'000 hodin rocne. Visí mi tu pseudopetrolejka se skleneným, uvnitr bílým, s vrchu zeleným nocníkem. Púvodne jsem do ní pocítal se svíckovou zárovkou 40 W jednoduse stmívanou vypínacem na snúre se zabudovanou usmernovací diodou.

Kdyz jsem seznal, ze tohle je místo, kde prosvítím nejvíc, zacal jsem experimentovat s úsporkama (LEDky tenkrát jeste nebyly). Propálil jsem tu tusím 4 ks 11 W z Ikey, nadával, ze to nevydrzí ani tolik co normální zárovka, takze jsem se k ní i prechodne vrátil. Pak jsem dosel k poznatku, ze holt budu muset az na dalsí jet bez toho krásného stylového cylindru, anzto "kosík" pod "horákem", jelikoz nemusí zásobovat plamen vzduchem, není kosík, ale plná miska, takze cipilindrem neproudí vzduch a úsporkám se prehrívá eleltronika. Tak jsem v tom spálil jeste nejakou 13 W, pak snad 10, neco bylo z fabriky Osram, ostatní jsem si musel osrat sám (pro nebezpecí rozlomení a následného poranení vcetne otravy rtutí se pri tomto úkonu nedoporucuje zvysovat pozitek zasunutím). Naposled ted EasyStar 9W, kterou bych ovsem oznacil uz jako dolní hranici únosnosti; i kdyz by teoreticky mela odpovídat zárovce 45 W, s tou 40 W jsem tu mel lepsí svetlo.

Tak jsem ted koupil tuhle jednu 5,5 W (ekvivalent 40 W, 470 lm) matovou nedisponující jiným presnejsím typovým oznacením nez Migros a Made in China (v levo), a druhou cirou Osram LED STAR CLASSIC P 25 4 W/827 (4 W jmenovité, konstrukcní 3,3 W, ekvivalent 25 W, 250 lm, svetelný tok na konci zivotosti 70%, rozlození vyzarování viz graf, Made in China, výrobce pro CZ a SK Osram Augsburg, pro RU a UA Osram Mnichov ; na obr. v pravo).

Obe mají 2'700 K (bílé buzny), index vernosti barev Ra = 80, zivotnost udanou na 15'000 h.

Takze 1. dojem:
    Cirá Osram 4 W: Subjektivní pocit svetla je asi tolik, jako kdysi ona zárovka 40 W setmelá diodou. Z nouze na ctení i drobného (ne "superminiaturního") dostatecne kontrastního tisku stací, jako definitivní resení na práci ovsem v zádném prípade. €dit 8:22 - Po pár hodinách nocního svícení: No na velké ctení by to nebylo, ale na tukání do klávesnice pred monitorem OK. *** Kdyz tuhle pustím pres diodu, lehce se mihotá 50 Hz, svetlo nepatrne poklesne, asi tolik, ze je to videt v okamziku prepnutí, jinak na dlouhodobé pozorování je ten rozdíl takrka zanedbatelný - zhruba stejne jako kdyz jsem takhle nekdy zkusil hnát pres diodu kompaktní zárivku. Vycházím z toho, ze tohle vsechno má vevnitr zdroj, který pracuje od nejakých tech jak dnes obvyklé 85 do 280(?) V a vetsí roli nez snízené efektivní napetí na 71% tu hraje roli ten strídavý zbytek po usmernení 50 nebo 100 Hz.

Matová Migros 5,5 W: Svítí podstatne víc nez ta 9 W zárivka, predřazení diody s ní nehne vúbec nijak.

U obou se znacne zahrívá sokl, ustáleném stavu na nich neudrzím prsty, tzn. urcite pres 50°C. Takze cylindr zatím jeste i pres dalsí snízení celkového príkonu o víc nez 50% radsi nebude, dokud se nedostanu k tomu, abych do té misky dole navrtal nebo vybrousil vetrací otvory (mám to v úmyslu uz radu let, jenze na to bych tu lampu musel sundat a do toho se mi nechce). Kdybych se nebál, ze odvrtám neco, co nemám, tak bych radsi proderavel sokly tech zárovek, aby vetraly.
    Přiložené obrázky Přiložené obrázky
    Naposledy upravil Mikus; 06.11.2015 v 08:27.
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

BTW kdyby to nekoho zajimalo, tady jeden muj testik cinske "vlaknove" LEDkovky
    http://rayer.g6.cz/elektro/wledbulb.htm
    rek bych, ze to je zatim nejblize kvalite svetla klasicke zarovky...

Gigabyte GA-P67-DS3-B3, Core i7-2600K@4,5GHz, 2xKingston 2GB/1866MHz/CL11, Leadtek 7900GT-256MB DDR3 + Accelero S1, SB-Audigy + YMF724 + DreamBlaster combo, tuner FlyDVB duo, SSD Samsung 840 Pro 128GB + WD1003FBYX RE4 1TB, Seasonic S12II-430, 21" NEC 2190UXp, DVD-RW NEC 4550A->4551A mod, CD-RW Teac 524E, ZIP100, FDD, Canon PowerShot A70, A95+hacked firmware, EOS 350D+CHDK, Pentax K-30, Galaxy S3+CM13, HP ipaq 214, HP 200LX.
    2nd PC: Gigabyte GA-P31-DS3L with custom BIOS, Core2 Duo E8600@4,0GHz, 2xKingston 2GB/1066MHz/CL5
    3rd PC: Abit BX133-Raid, Tualatin 1300@1733/133/1,65V, 2x256MB. WEB: http://rayer.g6.cz

Senior Member mince Avatar uživatele Katoo
    Věk
    45
    Vliv
    297

Už koukám
    1.DFI LP nF4 Ultra-D,A64 3000+Venice @ 300x9,1,6VCORE,
    MSI HD3870,Hitachi 160GB,Hitachi T7 250GB,WD 320GB SATA II KS,DVD-RW NEC 7220A,Big tower Cheiftec MA-01WD-D
    Water cooling (Aquacool)

Vliv
    284

Vypadá to, ze LEDky uz, pokud se vyberou ty správné, prakticky splnují skoro vsechny pozadavky zárovkových nostalgikú.

Pomineme-li, ze nekdy - spís vyjmecne - mohlo být tepelné vyzarování zárovek i zádoucí, tak uz zbývá snad jenom stejne jednoduchá stmívatelnost. Jenze tady mám obavy, ze tohle se tak brzy samozrejmostí nestane, i kdyz ciste technicky by to bylo urcite jednodussí nasimulovat nez u zárivek. Zatímco u zárovek je to jejich prirozená vlastnost daná základním principem funkce, u LEDky, dokud se obecne pouzívají zdroje napetí a ne zdroje proudu, se na to musí príslusne upravit jejich napájecí obvod. A protoze potreba takovéhle stmívatelnosti se týká odhadem tak nejvýs 1 % výrobkú, je pro výrobce a distribuci výhodnejsí vybavovat je z hlediska napájecího napetí jako univerzální, tzn. ze se po celém svete, bez ohledu na specifika lokálních rozvodných systémú dodávají vsude ty samé. Pro uspokojení tradicního stmívání se pak asi drív nbo pozdeji zacnou delat speciální provedení, ovsem v príslusne pomerne malých sériích a tedy za príslusne mastné ceny. Jestli se tak trh udrzí nebo jestli se tedy proste stmívat nebude vúbec, popr. nejvýs tak jako v predpolovodicových dobách pomocí zv. lustrových vypínacú resp. 2vypínacú, kterými se postupne zapínaly 2 cásti lustru, je ovsem otázka.

Pritom stmívání LEDek by melo oproti zárovkám taky prednost: Zatímco u zárovky se se snizováním teploty vlákna snizuje i svetelná úcinnost, u LEDek by mohla být v celém rozsahu v zásade stejná (+/- neco trochu).
    Naposledy upravil Mikus; 25.11.2015 v 05:45.
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

No este kdyby tak byla za rozumnou cenu vlaknova s ekv. svitivosti ke 100W zarovce (+ naka rezerva na starnuti), tak by to bylo fajn. Neco sem i zahlid na AliX, ale to uz melo velkou ban jako sodikova vybojka a mam obavu o chlazeni tech cipu umistenych jen tak bez nakyho radiatoru. Zatim sem si nezodpovedel otazku, jak moc ubyva svitivost s poctem nabehanych hodin, to ukaze az cas... Jinak stmivani LEDek PWMkou neni technicky problem, jen by to bylo lepsi resit jinak, nez tyristorovymi stmivaci, ale primo ovladat menic v predradniku te LEDkovky. Napr. nakou datovou komunikaci po 220V lince. Ja osobne smivatelnost bezne nevyuzivam.

Gigabyte GA-P67-DS3-B3, Core i7-2600K@4,5GHz, 2xKingston 2GB/1866MHz/CL11, Leadtek 7900GT-256MB DDR3 + Accelero S1, SB-Audigy + YMF724 + DreamBlaster combo, tuner FlyDVB duo, SSD Samsung 840 Pro 128GB + WD1003FBYX RE4 1TB, Seasonic S12II-430, 21" NEC 2190UXp, DVD-RW NEC 4550A->4551A mod, CD-RW Teac 524E, ZIP100, FDD, Canon PowerShot A70, A95+hacked firmware, EOS 350D+CHDK, Pentax K-30, Galaxy S3+CM13, HP ipaq 214, HP 200LX.
    2nd PC: Gigabyte GA-P31-DS3L with custom BIOS, Core2 Duo E8600@4,0GHz, 2xKingston 2GB/1066MHz/CL5
    3rd PC: Abit BX133-Raid, Tualatin 1300@1733/133/1,65V, 2x256MB. WEB: http://rayer.g6.cz

Vliv
    284

Vyssí výkony se tedy taky zdaj oproti zárovkám takhle chybet.To jsem si dlouho myslel i o zárivkách, az jsem nedávno netuse nasel dokonce doma, ze jsou. Tuhle jsem nejspís koupil kdysi v nejakém výprodeji, v domen'i, ze je to ve skutecnosti 45/5, tedy 9 W. Ted jsem ji vzal znova do ruky, nejak se zacal pídit a zjistil, ze to je skutecne 45 W, tedy jako zárovka 200 - 250 W.

Jak moc ubývá zivotnost závisí asi taky dost na chlazení a dá se to rídit jako u zárovek (ergo kolik svetla se z nich zdímá); treba podle normy v Cíne tam prý zárovky musí vydrzet 4000 hodin a malé zárovicky se delaj - aspon co má v katalogu zdejsí snad nejvýznamejsí univerzální distributor na materiál elektro & co. Distrelec - na 12'000 hodin. O to horsí bude tedy úcinnost. S tou se taky dost kouzlí. Ze skolních let si pamatuju, ze se tenkrát mluvilo a psalo o 8%, ted se vsude udává jen 5%, az mi pripadá, ze to mozná vzali podle té Cíny, aby politicky líp prodali ten zákaz (napr. výroky politikú ve smyslu, ze zákazem zárovek se usertrí 80% veskere energie); konec koncú, ten si vymysleli v Austrálii a ta má - dáno geografickou polohou - s Cínou dost úzké vztahy.

Treba tech 15'000 hodin, co maj ty moje, se mi zdá na ledky pomerne málo, a taky - jak uz jsem psal - zhavej se dost (na rozdíl od zárovek a zárivek, co maj horké sklo a zárivky spodek s elektronikou studený, tady je sklo chladné a horký je ten spodek).

Já stmívám normálne akorát diodou ve vypínaci. Vyjmecne 2-stupnove, ze u 2vypínace ty 2 zapojim do série a k jednomu paralelne diodu, k druhému kondenzátor; jeho velikost je ale závislá na síle zárovky, kdyz chci jinou, musím upravit ten kond. Jinak lidi tady maj ale pomerne casto na zdi místo vypínace stmívac a jsou tu dost rozsírené stojanové halogenky, vetsinou 500 W (trubkové), se stmívacem na snúre.
    Přiložené obrázky Přiložené obrázky
    .
    .

Coze, ta mala mrdka v priloze ze by mela mit prikon 45W a ekv. vykon 250W? To asi neni mozny uz diky ty maly plose luminoforu. Takhle vypada 200W "kompaktni" zarivka
    http://www.amazon.com/Hydrofarm-FLC2.../dp/B000HHQ9TW - cili uz moc kompaktni neni, takovy pullitr Si to premer nejakym wattmetrem, ktery zvlada aspon trochu neodporovou zatez.

Co se tyce zivotnosti zarovek, tam je to proste jasne dany vztahem zivotnost-teplota vlakna, cili kontrolni zarovicky, kde se neresi ucinnost muzou mit klidne desti az statisice hodin. Naopak EU kdyz hce nahonit AAAA+++++++ tak naridi zvyseni ucinnosti, tj zvyseni teploty vlakna a zivotnost jde rapidne dolu. Ale porad se prodavaji specialni prumyslove zarovky do tezko pristupnych mist, kere maj vic hodin, ale taky min sviti (ve vis. spektru). U tech LEDek urcite bude taky teplotni zavislost (jak ucinnosti, tak zivotnosti), ale neni to zatim tak probadany, hlavne zhaveny vlakno je s nama pres 100 let porad to samy z wolframu, ale materialy LED cipu se neustale dramaticky vyviji, cili ani nema smysl neco dlouhodobe testovat, kdyz to za par let bude stejne neaktualni. Jen si myslim, ze ty COG vlakna maj v te banceodvod tepla dost mizerny. To treba ty LEDkovky Panasonic na Prazskem hrade maji cip na masivni hlinikove stangli spojene asi tepelne s objimkou...

Stmivani diodou? Vzdyt to musi blikat (i u mensich zarovek, natoz LED)...

Citace Původně odeslal RayeR Zobrazit příspěvek
    BTW kdyby to nekoho zajimalo, tady jeden muj testik cinske "vlaknove" LEDkovky
    http://rayer.g6.cz/elektro/wledbulb.htm
    rek bych, ze to je zatim nejblize kvalite svetla klasicke zarovky...
    To sis nechal poslat z DX nebo se to da koupit i nekde tady?
    Normalni PC :)

Citace Původně odeslal SOAD Zobrazit příspěvek
    To sis nechal poslat z DX nebo se to da koupit i nekde tady?
    Z Aliexpressu. Byl sem celkem smiren, po predchozich zkusenostech s ceskou postou, ze tak s 50% psti prijdou strepy, ale doslo to kupodivu v celku. Ani to nebylo extra baleny, jen trocha bublinek kolem krabicky... Vysla me tehda na 7$, v clanku je i odkaz http://www.aliexpress.com/item/1PCS-...268148784.html

U nas se daj koupit taky, za dobrou cenu sem videl treba v Praze na Kolbence (blesaku).
    Naposledy upravil RayeR; 30.11.2015 v 19:15.

Ja jsem si nedavno objednaval 6,5W Teslu Retro a vysla me na necele 200Kc/kus. Pri kurzu nad 26Kc/$ vychazi ta z Aliexpressu dost podobne. Nemam ji ale nijak zmerenou.
    http://zarovky.heureka.cz/tesla-led-...360-cira/#!o=2
    Lenovo Thinkpad X220 (i5 2410M, 16GB RAM, HD3000, 12,5" IPS, 1TB HDD Seagate 7mm, 120GB mSATA Crucial M4), Mini Dock Plus Ser. 3, 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W

Citace Původně odeslal zivan Zobrazit příspěvek
    Ja jsem si nedavno objednaval 6,5W Teslu Retro a vysla me na necele 200Kc/kus. Pri kurzu nad 26Kc/$ vychazi ta z Aliexpressu dost podobne. Nemam ji ale nijak zmerenou.
    http://zarovky.heureka.cz/tesla-led-...360-cira/#!o=2
    Tak jesi mas jen 4-vlaknovku, tak to bude odpoviadt tak ~30W, cili to je tak nekam na zachod ci do sklepa

Vliv
    284

Citace Původně odeslal Mikus Zobrazit příspěvek
    U obou se znacne zahrívá sokl, v ustáleném stavu na nich neudrzím prsty, tzn. urcite pres 50°C. Takze cylindr zatím jeste i pres dalsí snízení celkového príkonu o víc nez 50% radsi nebude...
    Tak tu ted povetsinou svítím tou 4 W. Vcera jsem ale na neco potreboval víc svetla, tak jsem tam hodil tu 5,5 W (místo drívejsího prepínání nastmívací diode, ted se holt mení zárovka ). A po necelé hodine se z ní pomalu linul starý známý odér pripalujícího se tistáku. Tak jsem zvedavý, jak to bude s tema 15'000 hodinama...
    .
    .

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. zaruka zarovky a spol
    Založil Jezevec v sekci fóra Reklamace a §
    Odpovědí: 56
    Poslední příspěvek: 09.04.2009, 13:58
  2. Casovy spinac zarovky
    Založil ybz3ek v sekci fóra Elektronika a bastlení
    Odpovědí: 2
    Poslední příspěvek: 26.01.2008, 11:42
  3. Trafo pro podhledove halogenove zarovky - napeti na sekundaru?
    Založil KtK v sekci fóra Elektronika a bastlení
    Odpovědí: 10
    Poslední příspěvek: 22.10.2007, 22:54
  4. Nejde instalovat
    Založil Michael_C v sekci fóra Ostatní operační systémy
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 02.08.2006, 10:58
  5. Jaky zarovky nejmene hrejou ?
    Založil Commander v sekci fóra Elektronika a bastlení
    Odpovědí: 9
    Poslední příspěvek: 03.08.2005, 13:25

Klíčová slova k tématu