Výsledky 1 až 25 z 180

Téma: ma cenu instalovat LED zarovky

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek
    Senior Member mince
    Věk
    51
    Vliv
    293

Standardní Re: ma cenu instalovat LED zarovky

no mozem Vam povedat prakticke skusenosti z niekolko desiatok instalaci osvetlenia roznych ramp . list a podobne .

Halogeny 12V ~ nenormalny zrut elektriky , ludia si kvoli osvetleniu kuchyn boli schoni nadrbat aj 600W osvetlenia . Trafaky zvycajne Cjadra , neskor toroidy su v kazdom pripade velke , tazke , dost hreju a bzucia 50Hz-mi .
    Uplne bezne bolo ze pri vyhoreni jednej halogenky z okruhu sa zdvihlo sekundarne napatie trafa a to zabilo do hodiny aj zvysne ziarovky .
    Dnes to iste sa da urobit za 1/10 prikonu LEDkami ci uz na 12V ako priama nahrada za halogeny alebo co osobne preferujem ja 230V LED ktore nepotrebuju ziadne dalsie komponenty pre svoje fungovanie .
    Momentalne su uz aspon novostavby vybavene prudovymi chranicmi kde by uraz el. prudom nemal hrozit.
    Inak 12V LED su vybavene napajacim zdrojom ktory ide aj ~ aj = napatie . Mozno nie uplne vsetky ale napr LIVARNO z Lidla 3,6W 12V tak funguje . Myslim ze dokonca je jej jedno aka je polarita = napatia .

LED pasiky su ina kapitola . Povodne sa vyrabali len na =12V ale pri dlhsich aplikaciach /nad 4m/ uz dochadzalo vo viditelnej miere k zniznovaniu jasu na konci pasu/ubytky napati / a znizivaniu zivotnosti kvoli zahrievaniu od velkych prudov resp. nechladeniu pasika ako takeho . Momentalne uz pouzivam len =24V verzia lepene na AL profil a odvtedy je pokoj .
    NTB - nejake Lenovo
    PC - Intel i5 netaktovany
    fotoze : Panasonic DMC-TZ20 + DMW-MCTZ20E
    technical diver , deep full nitrox 75m :)

Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Vliv
    289

Citace Původně odeslal proe Zobrazit příspěvek
    Halogeny 12V ~ nenormalny zrut elektriky , ludia si kvoli osvetleniu kuchyn boli schoni nadrbat aj 600W osvetlenia.
    Tohle jsem shledal uz pocátkem 80. let, kdyz jsem presídlil do západní Evropy. To byly tenkrát predevsím stojanové halogenky s trubkovou zárovkou min. 500 W a se stmívacem. Jenze tenkrát povedomí o nejakých úsporách energie bylo naprosto iracionální. To se takhle svítilo výkonama 10x vetsíma, nez na jaké jsem byl zvyklý, výkonama, co jsem do té doby znal na vytápení pokoje v zime, kdyz bolsevik nemel uhlí na normální topení. Nehlede na to ze stmívání zárovky velmi rychle zhorsuje její úcinnost a zrovna u halogenek to v urcitém rozsahu má nepríznivý vliv na jejich zivotnost. A zárivka v koupelne? Jo, výborné. Jen v zádném prípade nezhasínat, protoze ta kdyz svítí, tak setrí proud.

Trafaky zvycajne Cjadra , neskor toroidy su v kazdom pripade velke , tazke , dost hreju a bzucia 50Hz-mi .
    Uplne bezne bolo ze pri vyhoreni jednej halogenky z okruhu sa zdvihlo sekundarne napatie trafa a to zabilo do hodiny aj zvysne ziarovky .
    Tohle je koncipované na prúmerného spotrebitele, co lejno ví o vecech, co mu doma pracují a je pro nej nejdúlezitejsí, aby to bylo hezky zabalené, kdyz to kupuje. Co je meký a tvrdý zdroj nikdy v zivote neslysel. Takhle si vzpomínám napr. na malé zdroje do zásuvky, jak byly naprosto bezné v 1980. letech: Krásná cerná krabicka, ze by se nad ní jeden dojal, ovsem v zásuvce i bez pripojené záteze po 1/2 hodine tak horká, ze na ní clovek nevydrzel rukou. Pri trose stestí to pak odeslo az tak za 2 az 3 roky. Pokud se to dalo rozebrat, tak v tom byl v horkem vypeneném epoxydu zalitý transformátorek, napr. na 6 V mel mekých 12 V a vyregulované po usmernení to bylo tím, ze k nemu bylo trvale pripojeno 6 diod v sérii. Aby to nebrucelo, tak obrovský elektrolytický kondenzátor k tomu. Na výstupu to melo deklarované dejme tomu 6 V, 500 mA a podle toho bylo to trafo 3 VA a samozrejme ze to takhle i bez záteze hrálo nejakých 10 W. A na stítku se skvelo jméno renomované znacky .

Inak 12V LED su vybavene napajacim zdrojom ktory ide aj ~ aj = napatie . Mozno nie uplne vsetky ale napr LIVARNO z Lidla 3,6W 12V tak funguje . Myslim ze dokonca je jej jedno aka je polarita = napatia .
    Tohle mají i úsporky (ty sroubovací: zastrkávací jsou zpravidla jen cistá trubka, jak byly vzdycky, potrebují predradný obvod a v hodne svítidlech je to jen obycejná "topná" tlumivka, jak ji mely zárivky uz pred 80 lety). Mám tu prakticky vsechna svítidla vybavená primitivním stmívacem na zárovku, tj. obycejnou diodou na vypínaci. Na úsporky to samozrejme nedává zádný smysl, ale kdyz ji presto pres tu diodu zenu, tak se to na svetle skoro nepozná a je jedno, kterým smerem je dioda otocená (ale to jen jako pokus, myslím, ze hlavne rozsvicení té úsporky takhle ji asi moc dobre nedelá; i kdyz jestli je ten zdroj, jak jej dnes casto univerzální prístroje mají, od 85 do 250 V na vstupu, tak by to zas vadit nemuselo, akorát trvá snad o 1 s déle, nez naskocí pak se lehce v dúsledku 50 Hz místo 100 na vstupu mihotá a pri prepínání je videt neparný rozdíl v intenzite svetla).

pri dlhsich aplikaciach /nad 4m/ uz dochadzalo vo viditelnej miere k zniznovaniu jasu na konci pasu/ubytky napati / a znizivaniu zivotnosti kvoli zahrievaniu od velkych prudov resp. nechladeniu pasika ako takeho .
    Taky výborné. 1 ledka nebere skoro nic, tak uz nikoho nenapadne se zabývat tím, ze 100 ledek si uz prece jen trochu vezme. A co ledka sama usetrí energii, to se protopí v poddimenzovaných prívodech. Nekdy má clovek fakt dojem, ze trh je zaplaven výrobky, co konstruují podprúmerní ucnové v 1. rocníku jako skolní cvicení.
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

Senior Member Avatar uživatele MV
    Vliv
    309

Dovolil bych si oživit téma, chtěl bych pořídit LEDky do lustru v obýváku. Je tam z výroby 7x 28W (370lm) halogen (G9). Svítí to dostatečně, možná až moc (je to o zvyku, do doby pořízení lustru jsme svítili jednou 18W úsporkou žárovkou pověšenou u stropu a stačilo to taky )
    Koukal jsem se, co za LEDky by to mělo být, inspiroval jsem se článkem http://tomaserlich.cz/jak-dobre-vybrat-led-zarovku/ kde se píše, že když se pořídí LED COB, tak je prakticky jedno jakou koupit. Je to tak? Světlo určitě teplá bílá a rozměry tak nějak podobné klasickým G9 žárovkám, ty obří kukuřice nevypadají zrovna dobře a do lustru by se nehodily
    Koukal jsem na:
    - G9 z Ikey - rozměry ok, ale svítivost 90lm je mizerná http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/40240499/
    - Alza - 200lm Tesla už je lepší, ale mám obavu, že to i tak moc svítit nebude http://www.alza.cz/tesla-led-3w-g9-d530620.htm
    - oem 300lm kukuřice - tohle by už mohlo být optimum http://www.smdledzarovky.cz/cs/smd-l...0lm-tepla.html Cena docela dobrá, na to že je v ČR. Ale nedělám si iluze, že to je jen klasická přeprodávaná čínská SMD led.
    - oem 350lm COB - to by se mi líbilo nejvíce, kromě ceny http://www.smdledzarovky.cz/cs/smd-l...9mm-tepla.html Předpokládám, že by to mohlo téměř nahradit ve svítivosti ony halogenky nebo ne? Cena je ale poněkud vysoká, zlvášť s přihlédnutím k další variantě
    - G9 led COB z ebaye - přijdou na polovinu a vypadají na první pohled téměř stejně. Čínani sice uvádí 700lm, ale když bych si to vydělil dvěma, tak jsem tam, kde předtím http://www.ebay.com/itm/G9-8W-5-SMD-...item58ae7f8463

Berte prosím v úvahu, že těch LEDek bych potřeboval hned 7ks naráz. Zrovna se mi nechce běžet pro jeden kus, vyzkoušet, pak se hnát pro šest dalších a doufat, že budou ještě skladem a budou svítit stejně jako ta první várka Má někdo prosím zkušenosti? Klidně i s jinou paticí , ale zajímalo by mě, jak na tom reálně ty COB ledky jsou.
    PC1: Core i5 750 2.66 GHz @ 3.4 - 4 GHz | Asus P7P55D PRO | Zalman Reserator1 @V2 Water | 8GB DDR3-1333 Kingston | Gigabyte GF GTX660oc 2GB | Seagate MomentusXT 750GB + Samsung F3 1TB | Pioneer DVR-111 | Audigy2zs + DTT2200 | TerraTec Dual DVB-T PCI-e | LIAN-LI case | Delta 700W PSU | HP LP2475w | Ultraportable: Toshiba Portégé R100 Centrino | Pentium-M ULV 1.0 | 768MB DDR | 1.8" MicroIDE -> ZIF IDE -> mSATA SSD Samsung PM830 32GB | Trident Cyber XP4 32MB | 12.1" XGA | 1.09kg/1.4kg (2hod/6.5hod) | Lenovo R61, C2D T8100, 2.5GB DDR2, 160GB, 15.4" WSXGA+ | Dell XPS M1330, T9300, 4GB DDR2, MomentusXT 500GB, GF 8400MGS /w Coppermod, 13.3 WXGA | Dell Latitude E6220, Core i5-2520M, 8GB DDR3, Samsung PM830 128GB SATA3.0 SSD, backlit kbd, 12.5" WXGA | Misc: Routerboard RB133, 2x WLAN | D-Link ShareCenter DNS-320 + 2x 2TB WD Green WD20EZRX @ RAID1

Vliv
    289

Nech si je predvést, nez je koupís. Uz tu sice jednou o tom byla rec, ale pro jistotu to pripomenu: Zádná nestartuje okamzite na 100% svetla, ale aby dávaly aspon hned pouzitelné svetlo. Jsou i takové (napr. i od Philipse), jez se rozsvicí jak knotová petrolejka, kde se musí nejdrív skoro na 0 svetla pomalu rozehrívat cylindr, aby nepraskl.
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

Senior Member Avatar uživatele MV
    Vliv
    309

Díky za připomenutí, s tím jsem tak trochu počítal a delší rozjezd nevadí (když už se bude svítit tak na delší dobu), spíš je problém to vyzkoušení. Obávám se, že nikde není k vidění moc dobrý výběr a budu se muset uchýlit k nákupu z eshopu příp. Číny.

PS: v lidlu mají příští týden opět akci na LED, ale to jsou spíše bludičky než žárovky:
    http://www.lidl.cz/cps/rde/SID-B4C0E...dka.htm?id=301

U G4 bych potřeboval tak těch 300lm a u GU10 přes 600 lm ..
    PC1: Core i5 750 2.66 GHz @ 3.4 - 4 GHz | Asus P7P55D PRO | Zalman Reserator1 @V2 Water | 8GB DDR3-1333 Kingston | Gigabyte GF GTX660oc 2GB | Seagate MomentusXT 750GB + Samsung F3 1TB | Pioneer DVR-111 | Audigy2zs + DTT2200 | TerraTec Dual DVB-T PCI-e | LIAN-LI case | Delta 700W PSU | HP LP2475w | Ultraportable: Toshiba Portégé R100 Centrino | Pentium-M ULV 1.0 | 768MB DDR | 1.8" MicroIDE -> ZIF IDE -> mSATA SSD Samsung PM830 32GB | Trident Cyber XP4 32MB | 12.1" XGA | 1.09kg/1.4kg (2hod/6.5hod) | Lenovo R61, C2D T8100, 2.5GB DDR2, 160GB, 15.4" WSXGA+ | Dell XPS M1330, T9300, 4GB DDR2, MomentusXT 500GB, GF 8400MGS /w Coppermod, 13.3 WXGA | Dell Latitude E6220, Core i5-2520M, 8GB DDR3, Samsung PM830 128GB SATA3.0 SSD, backlit kbd, 12.5" WXGA | Misc: Routerboard RB133, 2x WLAN | D-Link ShareCenter DNS-320 + 2x 2TB WD Green WD20EZRX @ RAID1

Vliv
    289

Ted si ovsem uvedomuju svúj omyl. To, co se rozsvecí jako petroleka, nebyly LEDky, ale kompaktní zárivky. S LEDkama moc zkusenosti nemám, ty by ale mely svítit hned na plno. Akorát jedna - jediná zatím, co jsem kupoval - svícka s mignon-závitem (E14, znacku ted nevím) me trochu roztrpcila, ze dost ostre bzucí. Klasické trubkové zárivky s predradnou tlumivkou sice casto bzucí taky, i kdyz to nebývá tak ostrý zvuk jako tahle (ani ne tak hlasitý, ty tlumivky znejí ale mekceji; tohle mi pripadá, jako by to nebylo - 50 nebo 100 Hz - zdaleka sinus, ale obdélník nebo pilovitý prúbeh ci tak neco s hromadou vyssích harmonických). Takze zálezí na osobním prístupu a míste, kde to je, jak moc to vadí. Ale treba v pokoji, kde mel clovek dosud vzdy jen neslysné zárovky, bych neco takového zrovna nechtel, obzvvlást kdyby jich takhle melo v lustru znít hned 7 najednou.
    .
    .

Vliv
    289

Tak jsem tu dostal od naseho zdejsího univerzálního distributora (Migros) supervýhodnou nabídku, ze si v jeho "subpodniku" na nábytek múzu s kupónem vybrat neco v hodnote 10 sFr. (ca. 250 Kc) zadara, takze jsem se rozhod prastit se pres kapsu, prilpatit si jeste 3,80 Fr a koupil jsem si 2 LED-zárovky na zkousku nad svúj pracovní stúl, kde svítím asi 3'000 hodin rocne. Visí mi tu pseudopetrolejka se skleneným, uvnitr bílým, s vrchu zeleným nocníkem. Púvodne jsem do ní pocítal se svíckovou zárovkou 40 W jednoduse stmívanou vypínacem na snúre se zabudovanou usmernovací diodou.

Kdyz jsem seznal, ze tohle je místo, kde prosvítím nejvíc, zacal jsem experimentovat s úsporkama (LEDky tenkrát jeste nebyly). Propálil jsem tu tusím 4 ks 11 W z Ikey, nadával, ze to nevydrzí ani tolik co normální zárovka, takze jsem se k ní i prechodne vrátil. Pak jsem dosel k poznatku, ze holt budu muset az na dalsí jet bez toho krásného stylového cylindru, anzto "kosík" pod "horákem", jelikoz nemusí zásobovat plamen vzduchem, není kosík, ale plná miska, takze cipilindrem neproudí vzduch a úsporkám se prehrívá eleltronika. Tak jsem v tom spálil jeste nejakou 13 W, pak snad 10, neco bylo z fabriky Osram, ostatní jsem si musel osrat sám (pro nebezpecí rozlomení a následného poranení vcetne otravy rtutí se pri tomto úkonu nedoporucuje zvysovat pozitek zasunutím). Naposled ted EasyStar 9W, kterou bych ovsem oznacil uz jako dolní hranici únosnosti; i kdyz by teoreticky mela odpovídat zárovce 45 W, s tou 40 W jsem tu mel lepsí svetlo.

Tak jsem ted koupil tuhle jednu 5,5 W (ekvivalent 40 W, 470 lm) matovou nedisponující jiným presnejsím typovým oznacením nez Migros a Made in China (v levo), a druhou cirou Osram LED STAR CLASSIC P 25 4 W/827 (4 W jmenovité, konstrukcní 3,3 W, ekvivalent 25 W, 250 lm, svetelný tok na konci zivotosti 70%, rozlození vyzarování viz graf, Made in China, výrobce pro CZ a SK Osram Augsburg, pro RU a UA Osram Mnichov ; na obr. v pravo).

Obe mají 2'700 K (bílé buzny), index vernosti barev Ra = 80, zivotnost udanou na 15'000 h.

Takze 1. dojem:
    Cirá Osram 4 W: Subjektivní pocit svetla je asi tolik, jako kdysi ona zárovka 40 W setmelá diodou. Z nouze na ctení i drobného (ne "superminiaturního") dostatecne kontrastního tisku stací, jako definitivní resení na práci ovsem v zádném prípade. €dit 8:22 - Po pár hodinách nocního svícení: No na velké ctení by to nebylo, ale na tukání do klávesnice pred monitorem OK. *** Kdyz tuhle pustím pres diodu, lehce se mihotá 50 Hz, svetlo nepatrne poklesne, asi tolik, ze je to videt v okamziku prepnutí, jinak na dlouhodobé pozorování je ten rozdíl takrka zanedbatelný - zhruba stejne jako kdyz jsem takhle nekdy zkusil hnát pres diodu kompaktní zárivku. Vycházím z toho, ze tohle vsechno má vevnitr zdroj, který pracuje od nejakých tech jak dnes obvyklé 85 do 280(?) V a vetsí roli nez snízené efektivní napetí na 71% tu hraje roli ten strídavý zbytek po usmernení 50 nebo 100 Hz.

Matová Migros 5,5 W: Svítí podstatne víc nez ta 9 W zárivka, predřazení diody s ní nehne vúbec nijak.

U obou se znacne zahrívá sokl, ustáleném stavu na nich neudrzím prsty, tzn. urcite pres 50°C. Takze cylindr zatím jeste i pres dalsí snízení celkového príkonu o víc nez 50% radsi nebude, dokud se nedostanu k tomu, abych do té misky dole navrtal nebo vybrousil vetrací otvory (mám to v úmyslu uz radu let, jenze na to bych tu lampu musel sundat a do toho se mi nechce). Kdybych se nebál, ze odvrtám neco, co nemám, tak bych radsi proderavel sokly tech zárovek, aby vetraly.
    Přiložené obrázky Přiložené obrázky
    Naposledy upravil Mikus; 06.11.2015 v 09:27.
    .
    .

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. zaruka zarovky a spol
    Založil Jezevec v sekci fóra Reklamace a §
    Odpovědí: 56
    Poslední příspěvek: 09.04.2009, 14:58
  2. Casovy spinac zarovky
    Založil ybz3ek v sekci fóra Elektronika a bastlení
    Odpovědí: 2
    Poslední příspěvek: 26.01.2008, 12:42
  3. Trafo pro podhledove halogenove zarovky - napeti na sekundaru?
    Založil KtK v sekci fóra Elektronika a bastlení
    Odpovědí: 10
    Poslední příspěvek: 22.10.2007, 23:54
  4. Nejde instalovat
    Založil Michael_C v sekci fóra Ostatní operační systémy
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 02.08.2006, 11:58
  5. Jaky zarovky nejmene hrejou ?
    Založil Commander v sekci fóra Elektronika a bastlení
    Odpovědí: 9
    Poslední příspěvek: 03.08.2005, 14:25

Klíčová slova k tématu