Pokusil jsem ze zvedavosti spocitat jak to je s tou energii setrvacniku vyrobeneho z nanotrubicek. Zahy se ukazalo, ze spocitat maximalni pocet otacek, ktere setrvacnik vydrzi, je dosti netrivialni. Nastesti jsem na strankach MFF UK nasel reseni pro dolni a horni odhad, pouzil jsem tedy prostredni hodnotu E=2/4Vσ m. Prekvapive energie zalezi jen na objemu, ne napr. na polomeru ci hmotnosti, protoze odstrediva sila i energie rostou s druhou mocninou polomeru a linearne s hmotnosti, takze se pozerou. Tady jsem nasel pevnost v tahu, ktera je priblizne 1TPa pro vyrobitelne materialy, ale jedno samotne vlakno ma az 5TPa. Pouzil jsem tedy 1Tpa a pro valec vysky 10cm a polomeru 10cm vychazi energie neuveritelnych 1.6*10^9 J, coz je 436kWh pri frekvenci otaceni 2,2MHz (=1.35*10^8 otacek za minutu). Tomu neverim. Kde jsem udelal chybu? Kdyby tomi chtel nekdo nahodou uverit, tak je to napr. kineticka energie tanku o hmotnosti 40tun pri rychlosti 1000Kmh
reakce na to, ze jsem "fakt mimo": Panove, nevim, zda jste si toho vsimli, ale takova je proste realita! FV se stavi a elektrina pujde nahoru, tak mi tu netvrdte, ze to je nesmysl![]()