Citace Původně odeslal no-X Zobrazit příspěvek
O tom už jsem tu taky mluvil, u 7D při vývoji mohli s difrakcí počítat a o něco oslabit low-pass filtr. Druhá možnost jsou pokročilejší doostřovací algoritmy či vyšší přesnost nového procesoru. Nicméně low-pass filtr nelze oslabovat do nekonečna a stejně tak ani doostřování nelze zvyšovat bez omezení.
Sice nejsem fyzik, ale pokud se bavíme o omezení dané konkrétním jevem (tedy když se difrakce projeví i běžným okem viditelně, což by měl být tenhle případ), tak nějak zajímavě by to mohl změnit snad leda extrémně kvalitní proces interpolace, který ale u těchhle přístrojů imho absolutně nemůžeme předpokládat - kdyby pro nic jiného, tak jistě kvůli výpočetní kapacitě procesoru.

Rozumím tomu, že kdyby snímače o polovičním rozlišení než je dnes byly navržené a vyrobené stejně jako snímače dnešní generace, mohly by dosahovat vyššího reálného rozlišení. Nicméně v kontextu toho, co jsi sám napsal, je imho v reálném světě ve finále prakticky jedno, jestli uvedené fyzikální omezení v teorii platí, nebo ne - je tam příliš mnoho faktorů, které ovlivňují reálný výsledek a proto je vámi vyřčené konstatování platné pouze v teoretické rovině.

Tohle je alespoň můj závěr, který si z toho odnáším, ale díky za informace, tohle považuji za hodnotné a v kontextu toho jsem ještě víc zvědavý, co se bude během dalších pár let dít.

btw: když jsem se na to podíval těmahle očima a propočty, tak jsou v téhle kategorii dnes foťáky, které mají v úrovni, kde by měly být omezené difrakcí naopak vyšší přepočtené rozlišení per-pixel oproti obdobným s méně MPx.