Výsledky 1 až 25 z 76

Téma: Canon 550D

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Re: Canon 550D

Že by se Canon nepoučil ze zkušeností s 50D a 7D? Tímto tempem nebude existovat použitelné tělo..

Jinak zmenšením rozlišení čipu pod rozlišení objektivu by se možná dal eliminovat vliv bayerovy masky ne?

Citace Původně odeslal no-X Zobrazit příspěvek
    btw. - Distagon je tvůj?
    Mno.. kdyby nestál tolik a nebyla to taková těžká kráva, už ho mám Já jsem spokojeným zuikoholikem
    IBM
    Lenovo
    Kriglnakafe

Tak jasne, stara skla s manualni clonou, ale tady byla rec od origo Canon EF...
    5D;550D; 17-40/4;50/1,8 II;100/2;Tamron 28-75/2,8; Biometar 85/2,8; Flektogon 50/4; Speedligt 430EX; Metz 30BCT4; Olympus OM4T,50/1.4,28/2.8; Minolta Himatic-F; Praktica MTL 5; Smena 8M Lubitel2; Belfoca 6x9 :) (to v avataru je bajkovej poezing matrix, jen kdyby nekdo nepoznal;))
    http://vincblack.deviantart.com/

no-X: ten účel je jasný - co největší fotka při dané úhlopříčce. Samozřejmě proti gustu žádný dišputát, ale nevím, k čemu běžně potřebujete zobrazené parametry, se kterými byla daná fotka vyfocená (a s MF skly už vůbec). Já mám stejný formát displeje a snímače dlouhá léta a asi tak z 99,5% mám zobrazenou jen fotku bez čehokoliv přes celé LCD, protože není důvod, aby mě expoziční nastavení a spol. zajímaly.
    [PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
    [Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags
    You're guaranteed to miss 100% of the shots you don't take. (Wayne Gretzky)

taky snimac u canonu nakrmia (s minimalnym vplyvom difrakcie) len svetelne super tele. teda ti, co fotia wildlife budu stastni. ti by asi vyuzili aj 20 mpix na aps-c. ale chudaci, obycajni ludia, ktori si to kupia, lebo 18 je viac. ti velmi rychlo zistia, ze nemaju miesto na disku, pocitac ich zobrazuje nekonecne pomaly a uprava fotiek je na maslu

ale inak to vyzera byt fajn fotacik.

Citace Původně odeslal shelll Zobrazit příspěvek
    taky snimac u canonu nakrmia (s minimalnym vplyvom difrakcie) len svetelne super tele. teda ti, co fotia wildlife budu stastni. ti by asi vyuzili aj 20 mpix na aps-c. ale chudaci, obycajni ludia, ktori si to kupia, lebo 18 je viac. ti velmi rychlo zistia, ze nemaju miesto na disku, pocitac ich zobrazuje nekonecne pomaly a uprava fotiek je na maslu
    Od toho tam jsou ty sRAW/mRAW (a tusim ruznych urovni) a polovicni JPEGy.
    In a world without fences and walls, who needs Gates and Windows? | Nesnáším wide monitory.
    Workstation: Xeon E3-1275v5 :: Silentmaxx TwinBlock fanless :: Fujitsu D3417-B :: 32 GB ECC DDR4 :: Radeon Pro WX 2100 fanless :: Dell UP2715K :: Gentoo
    Server: Xeon E3-1245v6 :: Supermicro X11SSH-F :: 32 GB ECC DDR4 :: Aquantia 5GBase-T :: 36 TB storage :: Gentoo Hardened

ale ked ludia vyuziju len mraw, tak to nema moc zmysel kupovat

Citace Původně odeslal shelll Zobrazit příspěvek
    ale ked ludia vyuziju len mraw, tak to nema moc zmysel kupovat
    Jak napsal no-X prede mnou, zmensenim zdroje o vysokem rozliseni eliminujes nedostatky plynouci z pouziti Bayerovy masky, tj. dostanes lepsi per-pixel ostrost. Otazka je, jak ty mensi rawy vubec procesor ve fotaku skudli.
    In a world without fences and walls, who needs Gates and Windows? | Nesnáším wide monitory.
    Workstation: Xeon E3-1275v5 :: Silentmaxx TwinBlock fanless :: Fujitsu D3417-B :: 32 GB ECC DDR4 :: Radeon Pro WX 2100 fanless :: Dell UP2715K :: Gentoo
    Server: Xeon E3-1245v6 :: Supermicro X11SSH-F :: 32 GB ECC DDR4 :: Aquantia 5GBase-T :: 36 TB storage :: Gentoo Hardened

Tak mi dnes dosel domu (konecne, nikde nejsou tela bez setaku k sehnani). Zatim jsem moc netestoval. Ale oproti otcove 400D:

Vetsi dojem plastovosti, lepsi display, rozumnejsi ovladaci prvky (automat bez blesku je hned pod automatem, u 400D byly od sebe snad 8 pozic). Zase jina baterka, horsi zvuk uzaverky (min "analogovy"). Poridil jsem si ho hlavne na video tak uvidime
    [Project Morpheus] Intel Core2Duo E8200@3,9GHz, 4096MB DDR2, P35-DS3P, Radeon HD2600Pro 512MB, 1,5TB+0,75TB+2TB, Toshiba DVD-Rom 16x,48x, LG DVD-smazirna, BenQ LCD 22", HP Deskjet 959c, LaserMouse 6000, AC 550W
    [NTB] Corei5 2,6GHz, 6GB DDR3, nVidia Quattro 512MB, 250GB+300GB, LCD 14,1", 720p projector

Citace Původně odeslal berraneck Zobrazit příspěvek
    Mno.. kdyby nestál tolik a nebyla to taková těžká kráva, už ho mám Já jsem spokojeným zuikoholikem
    Čert vem hmotnost, jen ta cena...

Citace Původně odeslal berraneck Zobrazit příspěvek
    Že by se Canon nepoučil ze zkušeností s 50D a 7D? Tímto tempem nebude existovat použitelné tělo..

Jinak zmenšením rozlišení čipu pod rozlišení objektivu by se možná dal eliminovat vliv bayerovy masky ne?
    Asi ne eliminovat, ale "díky" low-pass filtru, který rozostřuje víc než mírná difrakce, se difrakce sama o sobě na těhle tělech začíná projevovat až při vyšším clonění, než by teoreticky měla.

Nicméně pokud se Canonu podaří vytvořit cca 40MP APS-C tělo, tak už ani low-pass filtr nebudou potřebovat, protože už na f/4 to difrakce rozostří víc 550D by ho nepotřebovala už zhruba od f/7 výš.

btw. při f/4 lze na APS-C senzor promítnout rozlišení max. necelých 13 MP. Víc difrakce nedovoluje.
    senzory pro DF - DSLR | senzory pro DF - kompakty a EVF | senzory pro DF - mosaic masky | senzory pro DF - full-color masky | filtry pro DF #1 / #2 | tisk DF na inkoustech od Canonu | M42 skla pro DSLR | Thoriové sklo a M42 objektivy

Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci
    (tj. ikonka s vahami pod avatarem)

btw. při f/4 lze na APS-C senzor promítnout rozlišení max. necelých 13 MP. Víc difrakce nedovoluje.
    Mohl bych vědět, na základě čeho tohle konstatuješ? Není mi to opravdu jasné, např. často využívaný zdroj http://www.cambridgeincolour.com/tut...hotography.htm zahrnuje víc faktorů a poskytuje jiné výsledky. A v kontextu toho přikládáš důvod většího reálného rozlišení např. u 7D ve srovnání s 50D výhradně low-pass filtru, nebo?
    [PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
    [Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags

Průměr difrakčního disku závisí na použité cloně, ostatní parametry v tom nehrajou roli. To si můžeš v tom kalkulátoru ověřit sám. V okamžiku, kdy je průměr difrakčního disku větší než průměr pixelu, je promítané rozlišení nižší, než rozlišení rastru, na který obraz dopadá. Průměr difrakčního disku je v podstatě nejmenší možný detail, který je objektiv schopný vykreslit.

Poslední otázce možná nerozumím. Low-pass filtr znamená z tohohle hlediska jen další rozostření. Proto jsem zmínil, že v okamžiku, kdy difrakce dosáhne takového rozostření, jaké provádí low-pass filtr (tzn. cca průměr dvou pixelů), není vlastně low-pass filtru třeba, protože jen degraduje obraz. Ale to byla jen taková menší úvaha bokem.
    senzory pro DF - DSLR | senzory pro DF - kompakty a EVF | senzory pro DF - mosaic masky | senzory pro DF - full-color masky | filtry pro DF #1 / #2 | tisk DF na inkoustech od Canonu | M42 skla pro DSLR | Thoriové sklo a M42 objektivy

Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci

To si můžeš v tom kalkulátoru ověřit sám.
    Ten kalkulátor mi ale neříká, "že při f/4 lze na APS-C promítnout max. necelých 13 MPx", nebo ano?

Poslední otázce možná nerozumím.
    To je otázka v kontextu předchozího. Ty říkáš o difrakci a rozlišení viz výše, ale pokud vezmeme v potaz, že 7D (18 MPx) má se stejným a více přicloněným objektivem zjevně vyšší reálné rozlišení než 50D (15 MPx), tak buď je to konstatování chybné, nebo musí být vyšší rozlišení zapříčiněné něčím jiným?

Já to teď nerozporuji, jen se ptám. Ptám se, protože tohle slyším poprvé a samozřejmě taky proto, že to není v souladu s mojí praxí.

Citace Původně odeslal jan555 Zobrazit příspěvek
    Ten kalkulátor mi ale neříká, "že při f/4 lze na APS-C promítnout max. necelých 13 MPx", nebo ano?
    To ne, ale k tomu, aby sis to spočítal, nejsou přeci třeba žádné neznámé údaje ani složité matematické operace

Objektiv při zaclonění na f/4 vytváří difrakční disk o průměru 0,0054mm. To znamená, že nejmenší díl, který je schopen takový objektiv vykreslit, má rozměr těch 0,0054mm. Pokud víme, že APS-C (Nikoní) má na šířku 23,6mm, pak si snadno spočteme, že se těch nejmenších možných dílů na senzor vejde 4370 na šířku a 2910 na výšku, což znamená celkové rozlišení 12,7 megapixelu.

To znamená, že pokud 6MP senzor nahradíme 12MP, skutečně rozlišení vzroste na dvojnásobek, protože ho ještě difrakce nijak neomezuje, ale pokud 12MP nahradíme 24MP, nebude rozlišení zdaleka dvojnásobné, protože nejmenší bod, jaký objektiv schopen vykreslit, bude promítnut minimálně přes 4 pixely. Přes těch 12MP může ještě kvalita snímku určitým způsobem růst, ale ty rozdíly jsou řádově menší, než byly při přechodu z 6 na 12MP, kdy stále existovaly detaily na úrovni pixelu.

Další zlepšení už může pocházet jedině z optimalizací jako např. slabší low-pass filtr, lepší debayer filtr, lepší doosřující algoritmy, nebo lehce nižší moire (čím více je obraz ořezaný od vysokých frekvencí, tím méně moire se projevuje).

V souvislosti s příkladem, který jsem uvedl, jsou v podstatě tři takové rozsahy:

a) 0 - 12.5 MP - objektiv (stále na těch f/4) je schopný vykreslit per-pixel detail a použitím senzoru o vyšším rozlišení narůstá úměrně i výstupní rozlišení
    b) 12.5 - 50 MP - objektiv není schopný vykreslit per-pixel detail, použitím senzoru o vyšším rozlišení výstupní rozlišení neroste úměrně, ale už pouze jako důsledek redukce obrazových artefaktů vzniklých promítnutím na rastr... v podstatě je to něco jako anti-aliasing (oversampling) s tím rozdílem, že je jeho přínos minimální, protože vysoké frekvence, které by hypoteticky mohly nějaký alias tvořit, už byly z většiny ořezané low-pass filtrem
    c) 50 MP - difrakční disk má průměr 2 pixelů, takže může zasahovat až přes 9 pixelů senzoru

pokusil jsem se to trochu nakreslit... snad to bude pochopitelnější:

horní řádek je situace a), kdy je difrakční disk (zeleně) menší než pixel (tzn. většina současných zrcadlovek)... vlevo, jak by to vypadalo na senozru bez low-pass filtru, vpravo je vidět, na kolik pixelů by byl paprsek rozhozen s použitím low-pass filtru (účinek low-pass filtru pro každý ovlivněný pixel je znázorněn modře)

druhý řádek je situace b), kdy je difrakční disk větší než pixel - to je situace 7D nebo 550D - vlevo opět bez low-pass filtru (paprsek je difrakcí rozptýlen a dopadá na 4 pixely), vpravo s low-pass filtrem... low-pass filtr rozhodí každý paprsek, který směřuje poblíž centrum kteréhokoli pixelu, na 3x3 pixely... tzn. oba zkombinované vlivy mohou způsobit, že je původně jediný paprsek rozptýlen až na plochu 4x4 pixely

třetí řádek - situace c), kdy je drifrakční disk více než 2x větší, než pixel...

často se uvádí, že u senzorů s low-pass filtrem se difrakce projevuje až když je disk 2x větší, než pixel, tzn. situace c), ale to není pravda, tehdy už je difrakce na takové úrovni, že vyšší rozlišení senzoru už nepřináší ani minimální nárůst kvality...ve skutečnosti se difrakce projevuje a limituje už v situaci b), ale relativní rozdíl oproti a) není ještě tak extrémní

Senior Member Avatar uživatele Moralles
    Věk
    43
    Vliv
    276

No-X - diky. tohle jsem treba ja vuebc netusil. K+ uz ti nemuzu znova dat.
    takze v podstate ma smysl jit max do 450D s 12Mp - kdyz pominu ty dalsi vychytavky jako HD video atd..
    PC: X61, FOTO: Canon 450D, Carl Zeiss Pancolar 50/1.8, Pentacon 50/1.8 | Nikon FE + tokina 24/2.8, http://hdsunset.blogspot.com/ - http://robinrezek.com/

Díky za rozsáhlé pojednání, já tu teorii chápu, ale určitě to někdo ocení. Mně jde teď o praxi, protože se stále domnívám, že reál těmhle teoriím neodpovídá. Tedy poněkud zjednodušeně ...
    To znamená, že pokud 6MP senzor nahradíme 12MP, skutečně rozlišení vzroste na dvojnásobek, protože ho ještě difrakce nijak neomezuje
    Nevím o jednom jediném případu, kdy by se tohle - byť alespoň přibližně - naplnilo. Naměřená reálná rozlišení vůbec neukazují takový nárůst, ten se pohybuje spíš někde okolo 30% a snad vždy pod hranicí 50%. Příklady jsou pro to dobré i když vezmeme srovnání typu Nikon D70 proti D700 (6 MPx DX vs. 12 MPx FX). Nárůst reálného rozlišení byl snad vždycky ve srovnání s nárůstem MPx nelineární.

No a teď čistě prakticky k tomu, co mě zaráží, pokud se bavíme o C550D (tedy potažmo aktuálně o C7D). Když vezmeme následující srovnání, tak prostě té teorii neodpovídá:

A neodpovídá o to víc, že první měření je prováděno na f/8, druhé na f/5.6.

Jak to tedy je a bavme se, prosím, jen o tom, jak odpovídá nějaká teorie nějakému reálu, izolovaná teorie nemá tu hodnotu.

btw: to samozřejmě nemá co dělat s tím, že většina lidí víc než nějakých 10-12 MPx nepotřebuje a dnes už často dokonce i vyloženě nechce, nebo že je zvyšování reálného rozlišení nelineární. Je to o tom, že říkáte, že jde jen o hru s čísly, ale ono to tak jednoduše nevypadá.
    Naposledy upravil jan555; 11.02.2010 v 13:01.

Průměr difrakčního disku závisí na použité cloně, ostatní parametry v tom nehrajou roli.
    To ale prece neni pravda !
    Presna formule zni: d = 2.44 * (f-number) * VLNOVA_DELKA
    To Vase cislo, 0.0054mm pro f/4 plati pro vlnovou delku 550nm.
    Ano tam je oko nejcitlivejsi, jenze predpokladam, ze nejsem jedinej, co chce mit i modrou barvu v maximalnim rozliseni !
    A pro modrou 400nm delku to vychazi 0.003.9mm, a teda 23.6 / 0.0039 = 6051 a celkem to pak odpovida 24.4MPixelum !
    To je prekvapeni co ?
    Nemluve o tom, ze bayerova maska to cislo jeste pronasobi tak nejmene na dvou az tri nasobek !!!

Proč ten agresivní tón? A nevadí Vám, že červená barva bude v rozlišení výrazně nižším? A co takto rovnou fotit v UV spektru, pro vyšší rozlišení snímků?

Navíc když bayerova maska reálné rozlišení nijak nezvyšuje, ale 2-3× snižuje...
    IBM
    Lenovo
    Kriglnakafe

berraneck: Pán je agresivní Canonista, nebo agresivní teoretik, narazil jsem na něj na CDRku v diskusi
    Citace Původně odeslal icoico Zobrazit příspěvek
    pro modrou 400nm delku to vychazi 0.003.9mm!
    Tenhle styl matematického zápisu neznám.

a teda 23.6 / 0.0039 = 6051 a celkem to pak odpovida 24.4MPixelum !
    To je prekvapeni co ?
    Ovšem. Protože to máš blbě. Pokud chceš mít maximální rozlišení nelimitované difrakcí v celém spektru, musíš brát v potaz červenou, nikoli modrou. A výsledné rozlišení ti logicky vyjde nižší, nikoli vyšší

Nemluve o tom, ze bayerova maska to cislo jeste pronasobi tak nejmene na dvou az tri nasobek !!!
    Jak už konstatoval berraneck, bayer rozlišení vždy snižuje. Rozhodně nezvyšuje toleranci k difrakci. Klidně dám příklad:

4/3 Panasonic L10 má průměr pixelu 0,0047mm. To je stejné jako u 15MP Canonu. A jak vidíš na následujícím testu, je objektiv limitovaný difrakcí už při překročení f/2 (rozlišení s cloněním od f/2 dál už jen klesá):

Je to smutné, ale je to realita, 15 nebo 18MP prostě žádný objektiv nedokáže vykreslit, protože bez clonění je hloubka ostrosti příliš úzká na to, aby fotka jako celek byla ostrá (případně je systém limitovaný optickými vadami) a při sebemenším clonění už rozlišení snižuje difrakce.

Můžeš se s námi, prosím, podělit o to, na základě čeho jsi dospěl k následujícímu tvrzení?
    4/3 Panasonic L10 má průměr pixelu 0,0047mm. To je stejné jako u 15MP Canonu. A jak vidíš na následujícím testu, je objektiv limitovaný difrakcí už při překročení f/2 (rozlišení s cloněním od f/2 dál už jen klesá)
    Není to snad na základě testu jednoho objektivu z jednoho zdroje. Ptám se na to samozřejmě proto, že to reálně není pravda ...

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Canon nebo Nikon - zajímavý postřeh
    Založil Marty v sekci fóra Digitální foto a video
    Odpovědí: 26
    Poslední příspěvek: 01.07.2010, 16:41

Klíčová slova k tématu

Pravidla přispívání