Citace Původně odeslal no-X Zobrazit příspěvek
Téměř denně se odkazuješ na všemožné servery, na nichž jsou hromady recenzí kompaktů, zrcadlovek a objektivů, které stabilizaci testují. Takže nerozumím, proč se najednou omezuješ pouze na jednu vlastní zkušenost.
Těžko to můžeš přímo srovnat, když neexistuje stejný foťák ve verzi se stabilizovaným snímačem a stabilizovaným objektivem. Dva různé foťáky mají různou váhu, ergonomii, různou stabilizaci, (případně i různé držení, že), atd. a nelze je vypovídajícím způsobem porovnat. Proto neznám více vypovídající srovnání než to, které jsem uvedl, tomu rozumíš?

Stabilizace objektivu je obecně považována ze kvalitnější a až dosud jsem se nesetkal s opačným názorem (podkládají to jak testy, tak zkušenosti uživatelů).
Já nerozporuji, co je "obecně považováno", ono taky ne vše, co je "obecně považováno", je pravda. Mimoto se taky zástupci obou kategorií značně liší. Zkus dát příklady, které jsou porovnatelné (viz výše) a ukazují to, co říkáš. Já ti můžu ilustrovat to, co říkám dokonce i na stále stejném zdroji (dpreview):

1. Panasonic L10, 50 mm (100 mm eq.), MegaOIS poslední generace, IS mode 1 (mode 2 dopadl hůř a to na kratším ohnisku):

2. Olympus E-3, 50 mm (100 mm eq.), in-body IS:

A i v tomhle případě platí, že to srovnání není zcela relevantní, protože jsou to jiná těla, jiné objektivy (i když jsou si dost blízko). Jinak pochopitelně je to celé mimo z důvodu lidského faktoru, který znamená velmi snadno několik f-stopů rozdílu (ať už s IS nebo bez, nakonec v obou případech sám dosahuji snadno jiných časů).

V recenzi FZ18 na dpreview je uvedeno, že zapnutím stabilizace (objektiv) autor získal 3-4 f-stops)
Asi čteme každý jiné review?
Citace Původně odeslal dpreview
As the charts below show we were able to get a measurable two to three stop advantage.
Přičemž se stačí podívat, že na mezních časech nedosahuje úspěšnost ani v jednom z modů ani 2 f-stopů (aneb bez IS je víc fotek hodnocených jako "sharp" na 1/160 než s IS1/IS2 na 1/40).

přičemž soudobá E510 se stabilizovaným 4/3 senzorem podle testů získá 2-2,5 f-stops. Jediný, kdo má stabilizaci čipu na takové úrovni, aby se přiblížila stabilizovaným objektivům, je Sony se svými posledními modely.

Takže pokud m4/3 nebudou mít stabilizované objektivy, je to další plus pro EVF.
Srovnávat zrcadlovku s kompaktem zní jako velmi dobrý nápad. Když nic jiného, tak je tam zásadní rozdíl právě v tom zrcátku a m4/3 je kompakt, ne zrcadlovka (postrádá zrcátko). A pokud bude stabilizovat m4/3 hůř než kompakt, můžeš si stěžovat u Panasonicu - dělá obojí.

Kdyby ti přeze všechno připadalo porovnávání kompaktů se zrcadlovkami stále relevantní, tak ti můžu jen říct, že fotím jak kompaktem se stabilizovaným objektivem (Panasonic), tak DSLR se stabilizovaným snímačem. A na výsledky, které běžně dosáhnu s DSLR můžu u kompaktu rovnou zapomenout.

A teorie jsou taky zajímavé, ale dej vybrat lidem zaplatit stabilizátor jednou nebo tolikrát, kolik mají objektivů a zjistíš sám. Ano, není to už o účinnosti, ale je to k tématu. A pokud Panasonic u m4/3 zvolí stejný přístup jako u 4/3, podřeže si pod sebou jen další větev - prodeje takových nestabilizovaných těl a stabilizovaných objektivů budou oproti stabilizovaným tělům a nestabilizovaným objektivům zlomkové, až zanedbatelné.

Stabilizace ani světelnost samy o sobě rozdíl neudělají, ale pokud se obojí sečte (což podle všeho bude právě tento případ), mohou být rozdíly skutečně minimální.
Shrňme si, co říkáš - současné EVF mají obdobně schopné snímače (mimo šumu), kvalitnější a světelnější objektivy a lepší stabilizaci. A že "v podstatě je jedinou nevýhodou současných EVF šum". Proč tedy majitelé EVF utrácejí víc peněz a tahají se s většími váhami, když dostanou horší či v nejlepším případě stejný výstup? A pak to ani nezjistí? A proč jsi si sám pořídil zrcadlovku namísto EVF UZka? Ehm a proč se divíš, že s tím někdo nesouhlasí, když bude těžké naopak najít někoho, kdo s tím souhlasit bude?

Já to nemyslím ani nijak jízlivě, ale v tomhle případě tě prostě nejsem s to pochopit a to jsem se opravdu snažil.