Dnes se mi v nejmenovaném zapadlém obchůdku v Praze na Vinohradech poštěstilo osahat si D700(slint). Mají skladem i D300, takže je to zajímavé srovnání:
- subjektivně je těch 150g navíc u D700 umístěných nějak blbě, protože narozdíl od "horší" D300ky mi ta FF mrcha přijde těžká až příliš. Možná jen pocit, ale i tak..
- rozdíl ve velikosti hledáčku je téměř neznatelný, ale obrovská výhoda u D300 je lepší pokrytí AF body, až bych to ani nečekal
Celkově mi D700 přijde jako fajn foťák, ale kdyby byl v menším a lehčím těle, vůbec by to nebylo na škodu..
Když jsem je měl v ruce, nedalo mi to nepřemýšlet nad nějakou zásadní výhodou FF oproti APS-C v tomto balení.
- FF nabídne nejširší ohnisko (bez zkreslení, rybí oka nepočítám) 14mm, APS-C "jen" nějakých 15,5-18mm, ale pro teleobjektivy je lepší APS-C.
- FF má nižší šum. Tato položka je však výhoda spekulativní, na normální fotce se to tolik neprojeví, resp. kdo to bude zkoumat? Fotograf, divák či jen recenzent??
- FF a pevné skla-super věc, která na APS-C moc nejde. Miluju kombinaci 24+50mm, ale toto je už čistě subjektivní a v dnešní době málo doceněná výhoda..
Jaký je váš názor?