Pit to myslim ponekud zkorigoval. No kdyz to vezmes do dusledku tak opravdu bude nejvyhodnejsi ctverec nebo dokonce kulaty hledacek i cip - diky tvaru cocky (to je ale opravdu extrem pokud bys chtel rezat na nepravouhle nectyruhelnikove formaty). uvidis absolutne nejvic...
trosku jsem si vcera pri tom vtipkovani nebyl jisty tim tvym horizontalnim uhlem a PiT mi to potvrdil. Stokrat sme o tom mluvili...
Jinak ono je mozna skoro zavadejici u jineho nez kinofilmoveho formatu pouzivat prepocet ohniskove vzdalenosti na "ekvivalent kinofilmu" ze?
A porovavani ohnisek a sirek zaberu na ruznych sklech a ruznych pomerech cipu je take mimo protoze ohniskove vzdalenosti se u skel udavaji +/-.
Velmi jendoduse zjistits ze nektere sklo ma proste dejme tomu 18mm sirsich nez jine. A ja si treba overil ze 18mm jednoho skla je blize 17mm jineho nez 18mm tretiho...
kazdopadne me tyhle diskuze asi primeji precist si zase z dlouhe chvile neco o optice
s timto bych (zatim) uplne nesouhlasil. bude dle me jina DOF. ale tys to pravdepodobne bral jen v kontextu toho co tu resime. takze nerozporuju co pises jen rekneme doplnuju/ptam se?
pokud vemem priklad Canon. crop vs FF
50mm, vzdalenost o objektu 1,6m, FF, clona stejna
50m, vzdalenost od objektu 1m, crop clona stejna
bude fotka stejna? vcetne DOF (bokehu)? udela me to priblizeni k focenemu objektu i ekvivalentni zmenu DOF??
mam pocit ze s kompaktem jsem i na relativne nizke clony nedokazal dosahnout male DOF a prikladal jsme to kratke realne ohniskove vzdalenosti objektivu.
jinak pletu se?:
ohniskova vzdalenost je neco absolutne meritelneho pri konstrukci nejake opt. soustavy, zatimco uhel zaberu je vzdy neco relativniho vzhledem k velikosti snimace (jakehokoli)
a s FL prave souvisi treba ta DOF (funkce ohniskove vzdalenosti, prumeru clony, a vzdalenosti od foceneho objektu). coz je jeden z mnoha duvodu proc fotime DSLR a ne kompakty...
EDIT:Front DOF = d * F * a^2 / (f^2 + d * F * a)Rear DOF = d * F * a^2 / (f^|2 – d * F * a)f: focal length
F: F number
d: circle of confusion diameter
a: subject distance (distance from 1st principal point to subject)
oops jenze FL realna nebo po prepoctu na stejny snimac?

Odpověď s citací