Obecně se musím zastat Mawy, ale to je asi jasné... taky jsem obchodník, i když teda jen zaměstnanec.

Nebudu tady rozebírat kdo má v čem pravdu nebo ne, to už je tu několikrát...

Jen bych se chytnul toho nápadu: "obrátit se na svého poslance"

Asi by něco takového chtělo udělat, protože můj asi úplně stupidní mozek už řadu let nemůže pochopit, jak je možné, že zákazník používá zboží třeba 1.5 roku, pak jej vyreklamuje a dostane kompletní kupní částku zpátky.

Dokud to bude takhle fungovat, tak vztah prodejce - zákazník bude furt o oje*ávání jednoho druhým a naopak.

Moje hlava, moje svědomí a já nevím co ještě, mi jasně říká, že jestli něco používám, tak z toho mám nějaký užitek/prospěch.

Proč bych pak měl chtít za reklamovaný výrobek celou kupní cenu? Tak jak to teď funguje, tak vlastně až do skončení záruky prodejce zboží kupujícímu půjčuje s nulovým nájmem po složení zálohy (teď se tomu říká kupní cena). Jasně, jde tu o odpovědnost za vady atp. ale snad chápete s čím mám morální problém.

Ideální by byla nějaký tabulka amortizací, která by jasně stanovovala o kolik u čeho klesá s dobou cena a podle toho by se jednalo.

Podle mého by pak ideální případ měl vypadat takto:
1.) koupím třeba grafiku za 5000,-
2.) po roce užívání nenadále chcípne
3.) reklamace je uznána
následuje volba:
- stejný kus s jiným s/n a novou zárukou
- cash zpět, ale jen v hodnotě snížené o amortizaci, dejme tomu, že by to za 1 rok bylo o 30% dolů

Zákazník by tak měl buď novou stejnou kartu s novou zárukou nebo by měl peníze za které by si koupil výkonově ekvivalentní kartu bez problémů. Pokud by chtěl něco lepšího (rychlejšího), tak by si měl připlatit - což dnes nemusí...

Rozhodně by pak ubylo vychcánků, kteří odpalují hardware na samém konci záruky a jdou si pro nový a dělají to takhle pořád dokola.

Ve svém okolí znám jednoho "pána", který má dva mobily (nic divného, že...), jenže používá pořád jen jeden, protože druhý je v reklamaci (a naopak)... řekněme si na rovinu, na mobilech je furt co reklamovat...
Dotyčný pán tedy průběžně obměňuje ony mobily tím, že se vždy po několika měsících prokouše k třetí (čtvrté) reklamaci -> prachy zpět nebo výměna za jiný a furt dokola - HNUS.