Citace Původně odeslal riksa Zobrazit příspěvek
jenom technicka - zaruka skutecne nepokryva vady, ktere se vyskytnou v dusledku opotrebeni. kdyz obnosim triko, tak za 23 mesicu tezko muzu chtit vymenu za nove, nevytahane.
Pardon, že se přidám do tématu, ale tohle mě docela zaujalo, je mi to principiálně jasné, nicméně, jaká vada se pak rozumí "normálním opotřebením" a jaká "vadou výrobku"? Kdo a jak to posuzuje?

Dám zcela konkrétní příklad - koupil jsem si černé kožené polobotky od jedné nejmenované obuvnické firmy, která před válkou začínala a působila na Zlínsku Nosil jsem je poměrně často, takže po roce už byly docela "ochozené" (ale nijak poškrábané atd), nicméně třeba nit kterou byla svrchní část přišita k podráčce na několika místech praskla a udělal se tam nepatrný otvor, stejně jako kůže ztratila pružnost a na jednom místě praskla.... Podotýkám, že jsem boty nenosil v extrémních podmínkách a ošetřoval je pravidelně krémem zakoupeným přímo na místě dle doporučení prodavačů. V prospektu k botám jsem nikde nenašel, že by se měly nosit maximálně 2 dny v týdnu, protože jinak se nadměrně opotřebovávají... Samozřejmě že v takovém stavu jsem si je mohl vzít tak akorát na pivo do hospody, funkci společenské obuvi to neplnilo ani náhodou... Paragon jsem ztratil a tak jsem to reklamovat nešel, ale čistě hypoteticky, jak by to bylo v tomto případě? Kde je hranice mezi "běžným opotřebením" a vadou výrobku? Je tedy v praxi dvouletá záruka u oblečení, které se používá, vůbec vymahatelná? Teď nemyslím případ, že dědeček dostane novej svetr k Vánocům, dá si ho do skříně "aby si ho šetřil" a po roce a půl ho vytáhne a zjistí, že má rozpáranej šev

Sorry za menší OT vzhledem k žárovkám, ale to "běžné opotřebení" by mě docela zajímalo