Citace Původně odeslal Eagle Zobrazit příspěvek
Ty jsi řekl: "A jen tak mimochodem - on existuje nějaký desktopový SC procesor, který je v single-threadu výkonný jako C2D a je přitom 2x levnější?"
Ano, to máš skutečně pravdu - je mojí chybou, že mám tendenci od diskuze o ceně sklouzávat k technickému stavu věci, v tomhle případě typicky k výkonu per MHz a že podobné cenové rozdíly nepovažuji za zajímavé pro kohokoliv, koho zajímá výkon a nikoliv pouze pořizovací cena (kdybychom vyjadřovali value/money po typickou dobu vlastnictví procesoru, dobrali bychom se možná jiného výsledku). V tom případě mám ovšem problém s tím, že pokud je řeč o pořizovací ceně a výkonu, tak nebudeš brát ohled na OC, protože pokud chce někdo výkon, tak ho buď zaplatí, nebo nechce/nemůže a nižší model obvykle taktuje. A běžně nataktovaný E6300 (nebo E4300) prostě rozštípe cokoliv od AMD, jakkoliv nataktované s běžným chlazením a to v jakékoliv aplikaci.

S tím, že by bylo C2D předražené, je možné souhlasit pouze za specifických předpokladů, kterými např. jsou (a jejich kombinace):
- low-cost počítač (stále se stáčí řeč na low-end C2D, už o třídu výš nemá AMD šanci ani v kritériu pořizovací ceny vs. single-thread výkon)
- provoz výhradně na defaultním taktu
- nevyužití (ani v střednědobém horizontu) druhého jádra (dnes je zjevně nemálo uživatelům druhý core k ničemu, k čemu jim ale bude SC procesor a jakou bude mít cenu v okamžiku, kdy jakákoliv z common aplikací, nebo pro něj klíčových aplikací, DC podporovat bude?)
- pouze příležitostné využívání více náročnějších aplikací najednou (viz předchozí bod)

Tak a teď otevřeme oči a rozhlédneme se po 4u po tomto typickém uživateli ... Kolik bude těch, na které se vztahují už jen výše uvedené body s výjimkou prvního? Ani jeden? Ano, mám tendenci k činění jednoduchých závěrů - low-end A64 je vhodný pro ty, pro které je daleko nejdůležitějším kritériem pořizovací cena, pro ty, kteří vůbec netaktují a pro kombinaci příslušníků těchto dvou skupin. Pro drtivou většinu ostatních je dnes nikoliv obecně DC procesor, ale konkrétně C2D tou správnou volbou.

A že i lehce nataktované low-end C2D nesmaže úplně rozdíl v pořizovací hodnotě vs. výkonu v nějakém benchmarku oproti A64? Koho to bude zajímat, když bude měsíce, rok či dokonce let víc jeho počítač rychlejší a práce komfortnější? A mimochodem to, o kolik bude v takové situaci C2D rychlejší oproti A64 se může v budoucnu zřejmě jen zlepšit.

Dál v téhle diskuzi pokračovat teď nebudu, strávil jsem tím víc času, než bych kdy chtěl.