-
Olympus E-3 RELEASED
Konečně můžu založit tenhle thread, protože E-3 se blíží a zřejmě na konto uvedení novinek Nikonu proběhlo první přestavení reálné E-3 dříve než bylo plánováno (v Koreji). Účastníci zmiňují to, že podle všeho odpovídá E-3 dříve leaknuté prezentaci, z toho co jsem četl (od člověka, který ji měl v ruce a zároveň mluvil se zástupcem Oly):
- E-3 je kompletně weatherproof a postavená obdobně pořádně jako E-1 (tank)
- hledáček by měl být opravdu velký a světlý, se 100% coverage a 1.15x magnification, fyzickou velikostí má zhruba odpovídat D300
- při neměnné rychlosti 5 fps má E-3 zvládnout "o hodně delší" burst než 20 RAWů
- má vylepšené live-view a výklopný/otočný LCD
- narozdíl od E-1 má built-in blesk a podporu wireless flashí ve 3 groupách
- a velice zajímavé je to, že údajně má E-3 built-in nějakou možnost HDR fotek ...
Autofocus (resp. rychlost) bohužel nikdo stále reálně neodzkoušel, vzorky E-3 sice byly zjevně plně funkční, ale bylo na nich nasazeno nové Zuiko HG 12-60/2.8-4.0 s průhlednou částí ukazující nový SWD motorek, který ovšem nebyl funkční ... AF má 11 cross-type pointů a zdá se, že button na přepínání AF-pointů není button, ale jakási verze trackballu, nebo něco na ten způsob :eek: , viz http://i27.photobucket.com/albums/c1..._3_rear01a.jpg .
Jasno stále není o použitém snímači, ale mimo převzatého snímače z E-510 to na základě několika indicií vypadá, že by E-3 MOHLA obsahovat i zcela nový Trine FFT CCD snímač Kodaku (RGB podobného principu jako Foveon), nebo dokonce 3 CCD ... (osobně si nemyslím, ale brzy uvidíme)
A fotky:
http://img.danawa.com/cms/img/2007/08/28/e3_07.jpg
http://img.danawa.com/cms/img/2007/08/28/e3_01.jpg
http://img.danawa.com/cms/img/2007/08/28/e3_04.jpg
Další fotky (a video) najdete na:
http://bbs.danawa.com/view.php?nSeq=...ogCateSeq1=409 a http://www.slrclub.com/bbs/vx2.php?i...c=asc&no=95367
-
Re: Olympus E-3 přichází ...
no vypada to hodne , hodne zajimave . uz se nemuzu dockat nejake recenze .
snimac foveon like by byla bomba , ale ccd z e-510 je asi pravdepodobnejsi co ?
-
Osobně mám dojem, že pokud se má cena udržet pod nějakých 40K za tělo, tak že tam takový snímač neuvidíme, ale kolem E-3 už bylo díky šílené době vývoje tolik odhadů, že než budou plné specifikace, tak to neodhadne nikdo. (sám se nějakým predikcím radši vyhýbám a výše jsou také jen interpretované citace)
Jinak zajímavě to vypadá, s cenou do 40K za tělo by to např. pro mě byl v současnosti nejlepší kompromis i za předpokladu snímače z E-510 (který je nakonec všechno jiné než špatný). A samozřejmě jsem zvědavý na set s 12-60 a kvalitu toho objektivu, při kvalitě alespoň se blížící 14-54 by to byl ideální základní objektiv :drool: .
-
hm tak mozna taky jeste vydrzim...)
-
S tim snimacem tomu moc neverim. Nedokazu si dost dobre predstavit stabilizaci 3 CCD zaroven... K nevazne minenym indiciim takoveho reseni bych pridal rovnici E-3 = 3 CCD :)
-
Stabilizaci 3CCD bych osobně neviděl jako největší problém, ale 3CCD to imho skoro najisto nebudou, o tom bych ani neuvažoval. Teoreticky by to ale mohl být nový Kodak, ale ani tomu moc nevěřím :( .
Ad to označení - Oly má zaregistrovanou celou řadu od E-1 do E-9, s výjimkou zrovna E-2, kteréžto označení patří Nikonu :) .
-
Odkud se vlastne berou ty spekulace o trech CCD? Pokud jsem si na netu vsiml, tak nejspis vse pochazi od toho sluvka "trine" a pokusu o jeho spekulativni vyklad. Nebo existuji i jine „informace“?
-
V brožuře k E-3 je takový zajímavý obrázek, který tomu teoreticky napovídá (čistá spekulace, ale ten obrázek je zvláštní - viz třeba forum DPR, on může napovídat čemukoliv, nebo ničemu :) ). U Trine nejde o 3CCD, u Trine jde o koncepci odpovídající Foveonu, tzn. o trojnásobný počet bodů podle RGB na jednom snímači, 3CCD je jiná věc (jinak před delším časem byl citovaný nějaký R/D pracovník Olympusu, který to jako variantu uváděl, ale to jsou dobře 2 roky).
Foveon se do E-3 nedostane, Trine těžko (ale Kodak ho zřejmě má hotový), 3CCD skoro určitě ne a osobně to tipuju na E-510 Matsushitu. A tak nebo tak, uvidíme, jak bude ještě řešeno life-view.
-
Na megapixelu se objevil termín skladem "pravděpodobně 20.10.2007" (u nového Panasonicu o měsíc později).
To důležité by se mělo snad brzy objevit také tady http://www.olympus-esystem.com/dea/s...ion/index.html , do té doby si mohou nudící se počíst :p .
-
http://www.dpreview.com/news/0709/07...1successor.asp
Netreba klikat,jen ze nastupce bude ofiko predstaven 17.10. ;-)
-
Jen malá (klasicky šťouralská) poznámka - zatímco Phil Askey má dojem, že weatherproof je "normal pro feature", tak pravda je taková, že ve své třídě bude E-3 jediným weatherproof tělem. Ale možná se z něj stal fanoušek Olyho a myslí, že to tělo patří o kategorii výš :p .
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
Jen malá (klasicky šťouralská) poznámka - zatímco Phil Askey má dojem, že weatherproof je "normal pro feature", tak pravda je taková, že ve své třídě bude E-3 jediným weatherproof tělem. Ale možná se z něj stal fanoušek Olyho a myslí, že to tělo patří o kategorii výš :p .
Mno pokud se nepletu (ale to se stava celkem casto) tak puvodni E-1 patrila o tridu vys ne? Takze mozna jeste nepreradil e-3 do nizsiho segmentu ;-)
-
E-3 bude (a E-1 imho taky byla, byť tenkrát někdo asi opravdu tvrdil něco jiného ...) prosumer, tzn. přímý konkurent foťáků jako jsou 40D, D300. Markům nebo nové D3 nemůže konkurovat specifikacemi a nebude ani cenou. (nakonec jeden z největších handicapů 4/3 byla nadstřelená cena těla E-1 na startu - té odpovídal právě tak build)
btw: podle neoficiálního vyjádření kohosi z Olympusu má příští rok přijít vyšší, profi model. Jestli to tak bude, nebo ne, čert ví, možná je to jen šum (ale mohlo by, skla jsou a když ne finančně, tak marketingově to pomůže vždycky ...).
K tomu termínu - je to opravdu pozdě i z dnešního pohledu. Předpokládám, že s dostupností prakticky obratem nebude problém, ale i tak. Nezbývá než doufat, že ty řeči o využitém času a skutečném vyladění budou pravda, v opačném případě to po takovéhle době bude ještě horší.
-
Co se týče snímače, tak nejdůležitější věci (typ a rozlišení) jsou jasné http://www.olympus-esystem.com/dea/s...isode9_02.html . Otázka je, zdali se ten chip (nebo některá z jeho vlastností) liší od E-510 nebo popisované vlastnosti stojí za velmi slušnými výkony už E-510 ... V dalších dvou kapitolách asi brzy uvidíme ...
Je to dobrá i špatná zpráva zároveň. Tohle udrží cenu na rozumné úrovni a kdyby byl výstup stejně dobrý jako E-510, tak je to třeba pro mě dost a 50K za tělo asi nikdy nebudu ochotný zaplatit. Takže value/money poměr snad bude vynikající, na druhou stranu žádný technologický zázrak se v téhle komponentě prostě nestal.
Znovu škoda, že to Olymu tak dlouho trvalo, před půl rokem mohl zazářit, po představení D300 a A700 rozhodně zazářit nemá šanci, protože bude plus/mínus ekvivalentní. Takže zbývají opět skla, díky novému tělu víc lidí pozná, co to je, když je objektiv kvalitní (a po zkušenosti s E-510 můžu celkem s jistotou říct, že na ní objektivy performují obdobně jako na starších tělech) a jistě si ho nemálo lidí koupí i na (nešpičkovou úroveň) focení sportu - setu se Zuikem 300/2.8 se ve value/performance nic ani nepřibližuje.
-
to je skoda , ja jsem v duchu doufal ve foveon :) tak treba priste .
-
Nj, protože si to tělo chci pořídit, tak já popravdě ani ne ... Vypadá to ale, že v příštím roce se možná opravdu dočkáš vyššího modelu (a pokud, tak spíš s Kodak Trine než s Foveonem). To už ale zase sklouzávám do krutých spekulací, takže konec :) .
-
Tak me se to stejne nedotkne . Ja zustanu u e-300 dokud nebude e-3 za babku . Spis sem si pral aby mel oly neco super extra :)
-
-
Tak Episodes 10 a 11 (z 20) jsou k přečtení tu http://www.olympus-esystem.com/dea/s...sode10_01.html . Zbylých 9 by mělo být věnováno LiveView, novému SWD ostření, novému AF, hledáčku a závěrce, novému wireless flash systému, atd.
-
Kapitoly 12 a 13 jsou zveřejněny, k přečtení doporučuji oddíl týkající se SWD ostření tady: http://www.olympus-esystem.com/dea/s...sode13_02.html . Zřejmě se máme v tomhle případě opravdu na co těšit.
-
Kapitoly 14 a 15 zveřejněny, bohužel méně konkrétní, než bychom si asi přáli :( http://www.olympus-esystem.com/dea/s...sode14_01.html
-
Tak tady zajímavé počtení docela je: http://www.olympus-esystem.com/dea/s...sode16_02.html (po tomhle jsem mj. zvědavý na ten zvuk závěrky :p )
-
-
-
http://www.imaging-resource.com/PRODS/E3/E3A.HTM
preview, philovi sa nejak nepaci, ze ho nema on :D
-
Tak po přečtení mi už zbývá jen doufat, že bude ve Státech co nejdřív na skladě, řeší prakticky všechno, co jsem jako uživatel pořešit potřeboval a drží se všeho, čeho měl, US list price mi jako Čechovi připadá přiměřená. (narozdíl od té UK ...) Za sebe zatím spokojenost :cool: , ještě uvidíme, čím vším se liší tenhle snímač od snímače v E-510.
-
-
Tak už má E-3 svůj vlastní promo web: http://www.olympusamerica.com/e3/ .
Další detailní informace (včetně spousty produktových, srovnávacích i reálných fotek, včetně menu) jsou na http://fourthirdsphoto.com/special/e3.php .
http://fourthirdsphoto.com/special/g...s/P1020952.jpg
-
-
tady už i česky (překlad je bohužel tragický): http://www.olympus.cz/consumer/dslr_E-3.htm
-
Sem dneska nespal. Je to prostě bomba :). Na to prostě konkurence zatím nemá. Uvídíme jaký z toho polezou obrázky.
-
Bomba, nebomba, důležité jsou imho hlavně 3 oblasti (shrnutí z mého pohledu):
1. Snad všechno, co udělalo z E-1 to, čím je, zůstalo - špičková odolnost (zajistit weatherproof pro výklopný/otočný displej a popup flash asi taky nebylo zrovna nejjednodušší) a ergonomie, tichost a kvalita zvuků šla zřejmě ještě nahoru (btw: např. mechanismus sklápění zrcátka je z karbonu), stále má integrovanou krytku očnice, atd.
2. Prakticky všechno, co bylo třeba řešit (a Oly slíbil), vyřešili - špičkový hledáček (resp. použití špičkového hranolu a matnice, které k tomu vedou), komplet nový full cross-type AF s vyšší rychlostí a schopnostmi ve špatném světle, wireless flashe, built-in všechno, co jde (SSWF, IS, live-view), samostatné procesory pro každou funkci, 5 fps burst, 1/8000 sec., rychlejší x-sync, atd.
3. Pár maličkostmi tomu dodávají tu potřebnou "fajnovost" - nastavitelná AF sensitivity (tomuhle fakt tleskám), ISO hodnota v hledáčku, senzor displeje, 4 hodinový (!) bulb, atd.
Cena zřejmě přemrštěná nebude, co líp, příslušenství stojí normálně (vertical grip 200 USD) a E-3 je (jak má být všechno) kompatibilní se stávajícím příslušenstvím - akumulátory, nabíječkami, dálkami, atd.
Snímač je sice fyzicky odlišný od E-410/510 (zřejmě ale shodný s Panasonicem L10) a nějaké převraty oproti nim se tam dít těžko budou - což ale většině lidí bude pravděpodobně dost jedno, protože už snímač v E-410/510 je hodně slušný.
-
K ceně - na dpreview uvádějí 1099 liber za tělo, snad to rozumně klesne :)
K citlivosti - Panasonic nabízí max. iso 1600, Oly 3200 u snad stejného čipu (pokud jdou shodné), na šum jsem opravdu zvědavý.
-
@Kankal Ta cena je rozumná, ono se čekalo mnohem víc (1 099x40 =43 960) spekulovalo se o ceně kolem 55 000. Hodně lidí bude zajímat cena v USA a ta bude mnohem nižší. Na forech dpreview někdo hlásal 1600 dolarů - což bude asi nesmysl, ale cena v Americe bude opravdu přijatelnější.
-
Oznámená cena v EU (1099 GBP) mi osobně připadá přes všechno poměrně dost vysoká, osobně bych za nové prosumer tělo 45K nedal, to nevím, co by muselo umět. Uvidíme záhy, jaká bude cena v ČR a jak se bude cena vyvíjet (předpokládá se, že E-3 bude v prodeji v řádu dní, max. jednotek týdnů). MSRP v USA je 1699 USD s tím, že se dá předpokládat, že hned po startu se dostane někam kolem 1500 USD. A to je cena, která je z pohledu Evropana i Američana v pořádku.
Ovšem nebude málo těch, kterým to může být jedno - konečně mají konkurenceschopné tělo, na které mohou vrazit špičková a cenově velmi příznivá Zuika. A byť mi to připadá velmi uspěchané, mám jen z okruhu svých známých 2 majitele Nikonu a 1 Canonu, kteří už zajásali a prohlásili, že obratem migrují ... (prostě jednoduché počty)
-
Těch migrací bude víc tohle je fakt dle parametrů profi tělo a Zuiko objektivy se dost povedly. Ty nové SWD objektivy + E-3 bude hodně velký lákadlo hlavně pro pokročilé fotografy. Vždycky je to o ceně. Na E-3 budou všechna nasazená skla stabilizovaná a například se Zuiko ED 300/2,8 s tím vyfotíš ptáka z ruky. Já mám E-400 ještě rok si to nechám a pak snad bude cena E-3 pro mě přijatelná.
-
Trošku šťouravá poznámka, ale E-3 není profi tělo, je to prosumer, prostě jiná kategorie. Nakonec ani sám Olympus (zaplaťpánbůh!) neříká nic jiného.
Ad 300/2.8 - to je přesně ono, sestava E-3 + 300/2.8 + EC-14 + EC-20 je kompletně nějakých 160K. A za tu cenu je kvalitní prosumer tělo se stabilizací, objektiv a konvertory nejvyšší třídy s výsledkem 600/2.8 eq, 840/4.0 eq a 1200/5.6 eq. A za 160K tuším od jiného výrobce nikdo nekoupí ani samotný objektiv s 600/2.8 eq.
-
Ještě nezmíněno - E-3 má něco, co se jmenuje SAT, popis:
Shadow Adjustment Technology
A technology designed to improve exposure for pictures with dark areas. Using a sensor that works much like the human eye, dark parts of a composition (e.g. a shadow under a tree) are identified and the camera then adjusts the exposure settings accordingly for those areas. The result is a more realistic and detailed picture.
Tipuji to na software/firmware udělátko (realita namísto původně předpokládaného built-in HDR), samozřejmě nevěřím, že by byl skutečně ten snímač schopný rozdílné selektivní expozice (ale jako technologické zadání by to bylo jistě zajímavé :) ).
-
SAT bude asi nieco podobne ako u nikonu d-lighting. teda na sposob shadow/highlights vo photosope.
pekny fotak, len skoda, ze dali lcd s malym rozlisenim :(
nevidim dovod na migrovanie z nikonu na E3. nikon d300 je podobny stroj, ale canonu nieco podobne chyba. sam som zvedavy na porovnania s d300 a test IS-ka, ci ozaj zvlada 5EV.
edit: hmm, gombiky pod displayom :( ergonomia ako C 40D...
-
No, důvodem je to, co jsem psal - vynikající skla často řádově levnější než ekvivalenty od Canonu/Nikonu a přesně tak je to i u těch známých. Samozřejmě nemigrují z D300.
Ad tlačítka - souhlas, sice ukáže až praxe a kloub dát jinam imho nemohli, ale především pro tlačítko "menu" mohli najít opravdu lepší místo :( . Naopak zaplaťpánbůh za "play" pod palcem, u C/N mi fakt vadí, že na tuhle akci potřebuji druhou ruku.
-
neviem ako ostatne nikony, ale d50 aj d300 maju play button tiez pod palcom
-
Citace:
Původně odeslal
shelll
neviem ako ostatne nikony, ale d50 aj d300 maju play button tiez pod palcom
Všechny Nikony, co jen pamatuji, mají "play" button nalevo nahoře a pro jeho stisknutí je potřeba levé ruky. (Oly mají play pod pravým palcem, což je při focení a průběžných kontrolách dost praktické a pohodlné)
-
-
prvni pokus o test iso:
http://www.slrclub.com/bbs/vx2.php?i...=asc&no=101912
no aspon vime, ze to na 3200 opravdu foti :)
-
Tady je thread s fullsize JPEG samply http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=25255122 .
Soudě podle toho je subj. rozlišení, expozice, barvy i dynamický rozsah výborný, co se týče šumu, jsou tam vidět ty defaultní denoise/sharpen filtry, když to porovnám s původními JPEG z E-510 a následně s RAWy, tak předpokládám, že co do šumu to bude asi prašť jak uhoď, v ostatních ohledech by mohla být E-3 opravdu lepší (alespoň na mě teď ty fotky tak působí). Podle tohohle se v otázce šumu na mezní ISO eq. v RAWu konkurenci od C/N nevyrovná, což taky nikdo asi nečekal ...
-
na jednej strane dali display na klb (konecne to niekto pochopil, ze to k live view patri), na druhej strane mu dali male rozlisenie a podla dostupneho info, AF funguje ako doteraz a nema moznost ostrit cez snimac ako to maju kompakty a d300.
ta hmostnost zarazila aj mna, kedze olympus sa chvali tym, ze ma vsetko male a lahke.
urcite to bude dobre telo, len to tvrdenie, ze world fastest AF je od oly zatial prisilne. to, ze si ludia pochvaluju rychlost AF je samozrejme, kedze doteraz boli zvyknuty na pomalsi AF. jedina vyhoda, ktoru vidim u oly su stabilizovane dlhe ohniska, co je veeelmi lakave.
-
Citace:
Původně odeslal
shelll
urcite to bude dobre telo, len to tvrdenie, ze world fastest AF je od oly zatial prisilne.
Měl bych zato, že když si to dovolí tvrdit, tak to tak dost pravděpodobně i bude ani to snad zatím nikdo nerozporoval. Co do rychlosti je to ale taková teoretická hračka, myslím, že bude každému jedno, jestli zaostří o těch pár milisekund rychleji Canon s L USM, Nikon s AF-S nebo Oly se SWD.
Citace:
Původně odeslal
shelll
to, ze si ludia pochvaluju rychlost AF je samozrejme, kedze doteraz boli zvyknuty na pomalsi AF. jedina vyhoda, ktoru vidim u oly su stabilizovane dlhe ohniska, co je veeelmi lakave.
U AF jsou důležitější imho jiné věci - že je to full cross-type, jaký je AF fyzicky (sice má uživatelských 11 AF pointů, ale fyzicky jich má o něco víc a spojených do group podle crossů a pro C-AF - viz fotky AF), nastavitelná citlivost AF, ale hlavně doteď tvrdí lidé, co to měli v ruce s 12-60, že se jim vůbec nijak nepodařilo vyvolat hunt (což se dřív nebo později stejně podaří, ale zní to celkově dobře - společně s hranolem, matnicí a hledáčkem to jsou pro Oly obrovské pokroky).
Ad stabilizace - už jsem to několikrát psal, ale u Oly není stabilizace takový svatý grál jako u větších formátů, hlavně díky slabému mirror-slapu. Pokud se doteď mohly poměřovat udržitelné časy 4/3 bez IS a APS-C s IS (a s dobrýma rukama je 4/3 i tak většinou lepší), teď je to jen o trochu víc - prakticky vzato končí těla jako E-1 nebo E-300 z ruky někde kolem 1/5 - 1/10 sec., stabilizátor v E-510 tomu pomůže někam kolem 1/2 sec. Pokud se někomu klepou ruce, tak je rozdíl ovšem větší a na ohniscích přes nějakých 400-500 mm eq. se to asi využije. Sám jsem zvědavý, jestli ten stabilizátor v E-3 bude lepší než ostatní, ale dost pochybuji, že i kdyby byl, tak to poznám ...
-
casi ako 1/10, ci 1/5 ma moc nezaujimaju, kedze medzi tym sa vsetko pohne...
ak som to pochopil spravne, tak tvrdis, ze s oly bez IS udrzis tak dlhe casy ako s N/C s IS? :O teda, ze na oly bez IS udrzis eq. 400mm cas dlhsi ako 1/60s? :O ...na co potom dali stabilizator do tela?
-
Udržím (při troše snahy) na 4/3 bez IS spíš delší časy než na C/N s IS (opakovaně odzkoušeno). Udržím na 400 mm eq. kolem 1/40 sec. a na 566 mm eq. kolem 1/60 sec. Samozřejmě ne každý to udrží a spousta lidí IS uvítá, nakonec i já sám (pokud není místo si pořádně stoupnout, nebo se fotí "narychlo", hodí se), ale snadno bych se bez něj obešel, stejně jako doteď.
Tohle se tu už ale řešilo, prostě míň kopající zrcátko svoje udělá a ne že ne. A v tom duchu jsem i komentoval ty věčné diskuze o šumu - ono se to snadno porovnává, tak je to evergreen, ale pokud nepotřebuji rychlejší čas (pohybující se objekty + špatné světlo), stačí mi na 4/3 delší čas (a tudíž nižší ISO eq) než na APS-C a tím je to v reálném životě ve spoustě případů spláchnuté. (to už úplně vynechávám otázku často lepší světelnosti Zuik na 4/3)
Taková je moje praxe a kdyby si bývali udělali rovnou na startu porovnání všichni, kdo křičeli o malém chipu, byl by svět chudší o tisíce zbytečných diskuzí. Ve finále je to stejně jedno, dnes už i v DSLR fotí beztak skoro všechno (těla, nikoliv objektivy) tak dobře, že mnohem víc záleží na člověku než na technice - tak tomu bylo a taky bude.
-
vzdy fotku robi fotograf, technika je druhorada :)
ja som cital, ze rangefinder fotaky maju oproti zrkadlovkam vyhodu asi 2EV, co sa tyka udrzatelnych casov na rovnakom ohnisku. tak som dost prekvapeny tvojim 3-4EV :O to mas asi ruky z ocele :)
-
Imho je to hlavně o technice, ale někomu se prostě ruce klepou - s 35 mm analogem jsem taky nefotil na 1/ohnisko. Schválně jsem zmiňoval ty nejdelší časy, protože to je limit mirror-slapu a tam se to dobře vidí - delší časy než jsou tyhle limity už udrží jen nějaké promile (nad)lidí :) .
Jinak dlouhé časy na 4/3 je spíš standard než výjimka, stačí se podívat i do recenzí, např. (E-510):
Citace:
Původně odeslal Jeff Keller, DCRP Founder/Editor
In an even less scientific test, I took photos with declining shutter speeds until the shot became blurry. With the 14-42 kit lens at full telephoto, the last sharp photo was at 1/10 sec without stabilization, and 1/5 sec with it -- a full stop. Of course, your mileage may vary -- there are so many factors involved in whether a photo is sharp or blurry.
Nerad bych se pletl, ale takových výsledků na APS-C (ať s IS nebo bez) jen tak někdo nedosáhne.
-
bez IS urcite nie, ale 1/10 s nikkor 18-200 na 200 (eq. 300) sa da udrzat
-
Citace:
Původně odeslal
shelll
bez IS urcite nie, ale 1/10 s nikkor 18-200 na 200 (eq. 300) sa da udrzat
OK, tak tohle zase zřejmě neumím já ... :eek:
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
OK, tak tohle zase zřejmě neumím já ... :eek:
Je to pravda... Skusal som to uz pred dlhou dobou na kalbe s MadCapovou D70+pullpush80-200... Sice po sediacky a uspesnost daleko od 100%, ale dalo sa...
A Canon zasa ak uz ma stabilizator 2hej a novsej generacie, tak sa tiez daju udrzat brutalne dlhe casy uplne bez problemov... (a aj tak je to vacsinou na prd, lebo je to len na staticke veci...)
-
Tam je otázka, jestli je člověk o něco zapřený, nebo ne ...
Mrkněte na 10 minutový rozhovor Dave Etchellse s Toshiyuki Teradou nad E-3, jsou tam vidět docela zajímavé věci, které na fotkách nejsou: http://youtube.com/watch?v=DNT_id0qJ70 .
btw: nenechavci už začínají testovat taky: http://youtube.com/watch?v=Gv2oR_RzIR4 :)
-
ja som myslel 18-200, nie 80-200. 18-200 ma stabilizator a s nim sa da udrzat ta 1/10s z ruky....
-
Vim , ze je to nedulezite , ale jsem jediny kdo je designem ala "futureweapon" naprosto unesen ? Takhle presne si prestavuji fotak a to bez ohledu na to , ze jsem olympusak .
-
No, mně se líbí (ale to i spousta jiných foťáků :) ), už od doby prototypu mi úplně neseděla veliká šachta na hranol (za kterou může právě velký hranol), ale už jsem si zvykl, každopádně z enfacu se mi tvar E-1 líbí stále víc. Ad ten weapon - tak komentují lidé to LCD v kovovém pouzdře, že je to jako u nějaké armádní techniky :) .
-
No prave , z toho fotaku cisi odolnost z kazdeho milimetru . Jane ty do nej pujdes ?
-
Citace:
Původně odeslal
DOT
No prave , z toho fotaku cisi odolnost z kazdeho milimetru . Jane ty do nej pujdes ?
No, to sice ano, ale zcela upřímně odolnosti E-1 může dosáhnout imho těžko. (ono obecně E-1 se v tomhle nevyrovná min. v prosumer asi už nikdy nic) Na druhou stranu ne každý potřebuje zrcadlovku sprchovat ve vaně, že :) .
Ano, koupím - pokud bude v listopadu ve Státech za rozumnou cenu, tak si jí nechám dovézt asi ještě letos. (jinak si počkám, 45K - nebo kolik - v ČR platit nebudu ani omylem) S 4/3 jsem velmi spokojený a osobně oceňuji to, že věci, které byly k řešení (např. AF, hledáček, atd.), vyřešil Oly dost velkoryse - prostě udělal nadměrný AF a nadměrný hranol. A líbí se mi koncepce návrhu, kdy je všechno distribuované - každá hlavní funkce má svůj chip, motorek, atd. Nemyslím, že by to bylo super důležité, ale takový přístup je mi sympatický.
btw: v DE jde údajně do distribuce E-3 s tím, že kdo má DSLR z nižší řady Oly, nafasuje k E-3 zdarma grip, kdo je registrovaný 4/3 user, ten snad ještě batoh. Pokud je to pravda, mělo by to tak být v ČR taky. Street-price na úvod má být v EU 1500 EUR, v USA 1500 USD, takže cca 1500 EUR za tělo+grip zdarma v EU a 1700 USD za tělo+grip v USA je pořád dost velký rozdíl ... A bude asi každého zajímat street-price setu s 12-60, to je sklo, které - za předpokladu solidní kvality - řeší leccos.
-
Zacinam uvazovat o tom, jestli by se pri soucasne cene letenek nevyplatilo do US zaletnout... Kdyby se toho seslo vic, mozna si v zime/na jare udelam maly vylet.
Jinak k hledacku: http://www.imaging-resource.com/PRODS/E3/E3A3.HTM
Ukazky ISO: http://www.dpnet.com.cn/html/2007-10...018_26407.html
(snad to tu jeste neni)
-
Zajímavá věcička - simulátor kombinace těla a objektivu na 4/3 (včetně E-3, ovšem): http://www.four-thirds.org/en/produc...ing/index.html (zkuste si dát na nějaké tělo Sigmu 300-800 :) )
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
Uvidíme záhy, jaká bude cena v ČR a jak se bude cena vyvíjet (předpokládá se, že E-3 bude v prodeji v řádu dní, max. jednotek týdnů). MSRP v USA je 1699 USD s tím, že se dá předpokládat, že hned po startu se dostane někam kolem 1500 USD. A to je cena, která je z pohledu Evropana i Američana v pořádku.
Oficiální česká cena bude 49 990 body, 55 990 body + Zuiko 14-54, 6 990 grip, 27 990 Zuiko 12-60, 12 990 Zuiko 70-300, reálné krámové ceny samozřejmě budou trochu jinde. Minulý čtvrtek bylo v Evropě jen pět pre-final kousků, z toho jeden v ČR, bohužel se zákazem odnášení fotek.
Citace:
Původně odeslal
jan555
Trošku šťouravá poznámka, ale E-3 není profi tělo, je to prosumer, prostě jiná kategorie. Nakonec ani sám Olympus (zaplaťpánbůh!) neříká nic jiného.
Olympus říká to, že E-3 je profi tělo...
Citace:
Původně odeslal
jan555
Jé, Holdovo video :-) Můžu potvrdit, že to ten foťák přežil bez újmy a fotilo se s ním dál. http://temp.stanis.info/ve_vode.jpg
Jinak fotí se s tím krásně, srovnávat rychlost AF E-3 s 12-60 a E-500 s 14-54 opravdu nejde, E-3 navíc v pohodě zvládla i poměrně velkou tmu, kde už se E-500 nechytala. Nastavování ostrících bodů je šikovné, hledáček na výšku srovnatelný s D80, na šířku je trochu menší - protože 3:2 vs. 4:3.
BTW jedna fotečka E-500 s 12-60: http://temp.stanis.info/fotky/zuiko12-60/pa180816.jpg
-
Díky za postřehy a informace!
Ty ceny jsou dost drsné (až na seťák 1454), ČR se nezapře ...
Ad profi/prosumer - ono je to jedno, "profi" kategorie to není. Oly říká v popisu mj., že "Professional working tool in terms of speed, quality and durability", s čímž se souhlasit dá ...
Podle té fotky vypadá 12-60 výborně, líp než bych kdy doufal - ostré do krajů, bez aberace a zřejmě i se slušným bokehem (nemáš něco na dlouhý konec? :) ), zkreslení vypadá takhle taky luxusně. Tak pokud to takhle bude, tak není o čem a budu muset vyměnit i seťák, ty 2 mm ohniska za to stojí :mad: .
-
Podívám se, ale pravděpodobně nemám - moc dlouho jsem si s tím sklem nehrál. Ale už jen podle parametrů bych taky nejradši měnil, jenže pochybuju, že ho seženu podobně jako 14-54 za 7k :-)
Jestli budeš na Invexu, určitě tam to sklo budou mít, nevím však jestli i samostatně a jestli budou ochotni to sundávat z E-3...
-
Na Invex mě, doufám, už nikdo nikdy nedostane, takže bohužel ... :(
Jen dva dotázky:
1. počítám, že jsi nezkoušel/nemohl na E-3 hodit jiné sklo? (Oly potvrdil to, co říkám celou dobu - že brzdou starších těl je AF a i starší skla mohou ostřit na E-3 citelně rychleji ... Sice svojí 50-200 za SWD verzi beztak měnit nebudu, ale jsem zvědavý, co se změní.)
2. neměřil jsi (čiště náhodou :) ) write speed RAWu na nějaké (nejlépe UDMA) kartě? Věc, která se nikde moc neřeší, ale Oly se svými nejrychlejšími řadiči by s E-3 díky komprimovanému RAWu a supportu UDMA mohl vyloženě zasvítit a je to věc, která mě dost zajímá ...
btw: samozřejmě bych uvítal jakékoliv další fotky z toho skla, prosíííím :)
-
Tak ve Státech už je např. 12-60 nebo nový FL-50R k dostání, viz např. http://www.fredmiranda.com/forum/topic/582336/0 :drool:
Jinak jsem zvědavý, až se někdo ponoří do menu a spol. a popíše všechny featury, jsou tam značně netradiční možnosti jako:
- focení bez záznamu na kartu (pro zkoušky expozice, atp. - prostě se uloží do bufferu a po prohlédnutí je automaticky po ní :) )
- možnost vypnutí externího WB sensoru (drsný je důvod - při nešetrném užívání se může zašpinit zvenku i sensor a pak nefungovat úplně nejlíp, prý implementováno na základě zkušeností majitelů E-1 nepracujících v rukavičkách :p )
-
1. mohl, ale nezkoušel
2. neměřil
To jsem ti pomohl, viď? :D Jestli se k tomu přes dav lidí na Invexu dostanu (teda jestli se vůbec dostanu tam, když se na mě BVV vy***lo s akreditací), tak zkusím zkusit. A když ne teď, tak snad v listopadu se k němu na chvíli dostanu...
Další dva kousky z 12-60 jsem ti hodil na http://temp.stanis.info/fotky/?path=zuiko12-60/, víc fakt bohužel nemám. A pár pokusů se 7-14 tě předpokládám nezajímá :-)
-
Citace:
Původně odeslal
stanis
To jsem ti pomohl, viď? :D
To nevadí, zkusit jsem to musel ;) . Počkáme pár dní, týdnů a rozjede se to ...
Ta 12-60 vypadá fakt skvěle, dost možná další sklo bez konkurence. 7-14 mě radši ne, znám dobře, svědí mě na něj ruce až podezřele dlouho :oops: .
Ještě jednou díky moc, budu se těšit na nějaké přídavky snad ;) .
-
jan555: ta fotka (pa180816.jpg) je ostra? ak tieto fotky ukazuju tu spickovu, bezkonkurencnu ostrost zuiko zoomov, tak je to dost zle. tie listy na f6.3 mali byt ostrejsie. fotka z fotografmi (pa180806.jpg), tak na nej nie je vobec nic ostre a na dane ohnisko a clonu, malo byt ostre takmer vsetko. a este k tomu na iso 160 su vlasy dost zasumene a bez detailov, hmmm.... a ta fotka so stromami (pa180808.jpg), tak ta ja tiez uplne biedna, co sa ostrosti tyka.
ja som doteraz slepo veril, ze zuika su bezkonkurencne ostre, lebo sa tym vsetci (nie len) olympusaci ohanali. take fotky by som cakal z "legendarneho" canon setaku a nie zo zuika. ked nastala chyba? :O
EDIT: stiahol som si tie fotky v skole do kompu a uz pri jemnom doostreni (smartsharpen: 200%, radius 0,1 pixel, lens blur) dost vyliezol sum :O a na hranach (okuliare, prsty...) sa objavili divne artefakty :(
-
Citace:
Původně odeslal
stanis
BTW jedna fotečka E-500 s 12-60
Vychází to z použitého těla a z velice jednoduchého postupu - porovnání rozdílu ostrosti ve středu a rozích. Rozlišení je omezené tělem, už E-510 má reálné rozlišení skoro o 1/3 větší než E-500, pak tam uvidíš samozřejmě jiné věci. Celková ostrost není pro tohle taky příliš podstatná, záleží od těla a zprocesování, důležitá je homogenita výstupu - tohle by bylo relevantní pouze za předpokladu, že by platilo, že to sklo nekreslí ani ve středu :) . Sice ty fotky nejsou pro tohle nejlepší, ale pro mě hovoří řečí jasnou.
A co se týče f/6.3, tak se dá předpokládat, že na f/2.8 bude kresba obdobná (v širším středu zcela identická a u krajů možná lehce slabší) a že se možná vyskytne lehká vinětace (ale ta na f/4 a dlouhém konci možná) nebo aberace, nic víc - podívej se na ostatní Zuika.
btw: naštěstí photozone.de připravuje restart testů Zuik na Oly E-3, pak uvidíme zase mnohem víc. Potom, co jsem zkoušel svoje skla na E-510, bych ale větší překvapení nečekal, ono taky Oly od začátku deklaroval, že je jejich optika sizovaná pro 4/3 snímač do 20 MPx.
-
ked raz ten objektiv nezvlada kreslit na 8 mpix, tak pridanim dalsich 2 mpix sa schopnost toho objektivu nijak nezlepsi a vidiet bude iba blato navyse. ked je kresba zalostna na 6.3, tak bude aj na 2.8, a na 6.3 to je zalostne.
ked uz si spomenul photozone, tak oly len malo kedy dosiahne hranice excelent. ospevovany 50-200 ani raz nepresiahol hodnotu 1600 lw/ph (excelent je tesne nad 1600)...
-
Citace:
Původně odeslal
shelll
ked raz ten objektiv nezvlada kreslit na 8 mpix, tak pridanim dalsich 2 mpix sa schopnost toho objektivu nijak nezlepsi a vidiet bude iba blato navyse. ked je kresba zalostna na 6.3, tak bude aj na 2.8, a na 6.3 to je zalostne.
ked uz si spomenul photozone, tak oly len malo kedy dosiahne hranice excelent. ospevovany 50-200 ani raz nepresiahol hodnotu 1600 lw/ph (excelent je tesne nad 1600)...
Připadá mi, jako bych mluvil do dubu ... Nemůže dosáhnout vyšší lw/ph, protože se pohybuje na hranici maxima snímače těla, na kterém je testovaný, už chápeš? A kresba (rozlišení) a ostrost jsou dvě různé věci a každá z nich nějakou měrou závisí na dvou komponentech - objektivu a těle.
A že nezvládají Zuika kreslit? Tohle nebudu komentovat, ale to by ses dostal do rozporu s hodně lidmi a zdaleka nejen z řad uživatelů/majitelů těchhle objektivů :p .
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
1. počítám, že jsi nezkoušel/nemohl na E-3 hodit jiné sklo? (Oly potvrdil to, co říkám celou dobu - že brzdou starších těl je AF a i starší skla mohou ostřit na E-3 citelně rychleji ... Sice svojí 50-200 za SWD verzi beztak měnit nebudu, ale jsem zvědavý, co se změní.)
Teda řeknu ti, to byl šok, když jsem tam hodil svou 14-54. S 12-60 SWD namáčkneš a máš zaostřeno, vždy a všude, okamžitě. Se 14-54 se to často nechytalo a trvalo to oproti tomu dóóst dlouho. Ale hrál jsem si s tím jen chvilku a v šeru výstavištní haly...
Citace:
Původně odeslal
jan555
2. neměřil jsi (čiště náhodou :) ) write speed RAWu na nějaké (nejlépe UDMA) kartě? Věc, která se nikde moc neřeší, ale Oly se svými nejrychlejšími řadiči by s E-3 díky komprimovanému RAWu a supportu UDMA mohl vyloženě zasvítit a je to věc, která mě dost zajímá ...
Přesná čísla ti neřeknu, nezkoušel jsem to, jen jsem se na to ptal (ve foťáku zrovna nebyla karta). 19 RAWů si to zvládne uložit do bufferu (+ mezitím už samozřejmě i něco na kartu), potom tam kvůli ukládání nějaké prodlevy budou, ale mělo by to být rychlé.
-
z tych troch fotiek jasne vidiet, ze zuiko 12-60 kresli ako blato. na tych fotkach je strasne malo detailov. najviac detailov maju tie listy, ale nie je to nic extra.
canon setak da podobne vysledky, ako ukazane tri fotky. keby mi prosumer objektiv pricloneni o vyse 2EV takto kreslil, tak by som nejasal.
-
-
ja ten objektiv ultimativne neodsudzujem :) len sa cudujem ako je z neho jan nadseny a jeho vyrok "Ta 12-60 vypadá fakt skvěle, dost možná další sklo bez konkurence." ma pobavil. ak to bolo vramci oly, tak to beriem, ale v ramci ostatnych znaciek to je prehnane.
to, ze su to vycvaky, si dobre uvedomujem. ale zoberme si fakty: e500 nie je zly fotak, oly ostri vzdy na 100% presne, objektiv tejto triedy pricloneny o vyse 2EV musi kreslit perfektne. kedze fotak spravil fotku, tak musel na nieco zaostrit. otazka je na co? kedze na tych fotkach nie je nic poriadne ostre. rad sa pozriem na rawy, tie ma mozno presvedcia.
zatial je to pre mna priemerny objektiv celkovo. vo svojej triede vyzera podpriemerne.
EDIT: a casy 1/50s, 1/100s a 1/160s su udrzatelne na ohnisku eq. 24mm. duplom s oly, kedze ma slabsi otras od zrkadla ;)
-
V té tvé úvaze chybí jedna věc - pohyb listí a expoziční čas. Za automatického předpokladu, že každé dnešní sklo (přicloněné, dejme tomu) je ve středu ostré je resumé z tohohle, že to sklo se zdá být ostré od rohu do rohu. Soudit se z těchhle fotek nedá, je to predikce a velmi brzy uvidíme - imho to sklo bez konkurence bude, protože už samotná kombinace rozsahu, světelnosti, zpracování konkurenci tuším nemá nikde (pokud ano, tak si na ní teď nevzpomínám a cenu by měl takový objektiv asi taky jinou). Jinak pokud to sklo bude opticky "takřka perfektní" (dejme tomu v intencích Zuika 14-54), tak mimo toho, že si ho koupím, ještě sním svůj klobouk, protože postavit takové sklo je velmi složité a cena pak bude na takové sklo opět velmi rozumná.
To, co moc nechápu, jak udělali, je faktická absence aberace na 24 mm eq. (a příležitostí je tam pro ní dost), jsem zvědavý na plnou díru.
Citace:
Původně odeslal
stanis
Teda řeknu ti, to byl šok, když jsem tam hodil svou 14-54. S 12-60 SWD namáčkneš a máš zaostřeno, vždy a všude, okamžitě. Se 14-54 se to často nechytalo a trvalo to oproti tomu dóóst dlouho. Ale hrál jsem si s tím jen chvilku a v šeru výstavištní haly...
Tohle je pro mě taky šok. Sice to na jednu stranu dává představu, jak asi musí být ta 12-60 rychlá (a představa virtuálně instantního přeostření na tele konci u 5x zoomu s takovým rozsahem je pro mě značně divoká :) ), na druhou stranu nechápu, proč se 14-54 často nechytala - že samotné zaostření/přeostření bude trvat déle je jedna věc, ale nechytání se by mělo být čistě v dikci AF. Tak teď nevím, jestli se ty nová SWD skla neliší ještě nějakými konstrukčními/technickými/optickými fígly/udělátky ... :o
Doufám, že budou E-3 nebo alespoň 12-60 v USA za měsíc dostupné, pak si to natestuju sám :) .
Citace:
Původně odeslal
Kankal
asi tu v té vřavě uniklo, že vyšly kapitoly 17 a 18, 18ka je zrovna o blýskání:
Jj, kysele vypadá, že zřejmě nepřepracovali FL-50 co do rychlosti - proklamovaných 1.3 vteřiny recharge s externím zdrojem považuji (pro profesionála, nebo spec. použití jako svatby, atd.) za prostě nedostatečné :( .
-
1/100s a 1/160s nezastavia pohyb listia? :O
ad rychlost. gratulujem :) konecne ;) aspon je iste, ze ultrazvuk nepriniesol len tichost ako u pentaxu :(
aberacia sa nemusi vzdy prejavit. ja mam tamron 17-50 a ten v niektorych kritickych situaciach neaberuje vobec, inokedy aberuje. klobuk dole, ako to zvladol oly na tomto skle. ak bude aberovat, tak uz asi len vynimocne a dost malo, co sa lahko odstrani.
to resume so zdanim sa ostrosti od rohu po roh som nepochopil. mne sa tie fotky zdaju rovnomerne ostre, ako hovoris aj ty. lenze ta "ostrost" nie je podla mojich predstav. na co mi je homogenne blato, ked chcem aspon nieco ostre?
-
Tokyo Launch report: http://www.clubsnap.org/forums/showthread.php?t=319642
Obsahuje spoustu fotek a pár fullsize samplů. Protože nemyslím, že by ten člověk neuměl obecně fotit, bude výsledek jeho práce pravděpodobně znamenat, že k novému AF si budeme muset také přečíst manuál :) . Takže se u fotek dívejte modelkám na ruce, nohy, atd., jen ne do očí :rolleyes: .
Tady např. další fullsize z "bláta" :p : http://clubsnap.com/articles/e3/toky...s/PA187827.JPG . Myslím, že na out-of-camera JPEG v default settings je to slušné, ale zatím nic, co by mi připadalo být stejně dobré jako 14-54.
EDIT: zmiňované promotiony (grip+batoh) najdete v případě potřeby tady:
http://www.olympus-europa.com/consum...robackpack.htm
http://www.olympus-europa.com/consum..._powergrip.htm
-
to nie je vobec dobre na out-of-camera JPEG. tu fotku nezachrani nic, je to zaostrene dost mimo :P alebo je ten objektiv fakt blato? alebo oly zacal trpiet s FF/BF? :O
pozrel som si dalsie tri nahodne fotky z tej stranky a... ak vie ten fotograf fotit, tak je chyba niekde inde. skoda, ze zverejnuju taketo slabe fotky. ale ak su to najlepsie fotky, co to dokaze (dufam, ze nie), tak je to smutne :(
-
Citace:
Původně odeslal
uberguru
...vycvaky radostneho a jeste prijemne rozechveleho fotografa(stanis)
Vyjádřil jsi to docela přesně :D
RAWy už putují na web - http://temp.stanis.info/fotky/?path=zuiko12-60/
-
ani jeden z tych rawov mi neotvori adobe camera raw 3.5 aj ked oficialne podporuje e500 :(
-
ano jizvy na kolenou jsou ostre celkem pekne i na jpg...)))
hm tak rawy mi taky nejedou.
-
Citace:
Původně odeslal
stanis
Tak mozem skonstatovat, ze E-500 ma sice lahodne prisaturovany, ale totalne nepouzitelny prezehleny vodovkovy jpeg (= detaily v tahu)
Z RAWov sa toho da vytiahnut podstatne viac a aj po naslednom automatickom odsume NeatImage-om je fotka podstatne detailnejsia...
[edit]
K teme... Podla toho ten 12-60 sice nie je britva (aka pevna 50 :) ), ale ostrostou je na tom velmi slusne.
-
Citace:
Původně odeslal
uberguru
ano jizvy na kolenou jsou ostre celkem pekne i na jpg...)))
Jj, nechápu, co s tím vyváděl - je tam zaostřeno na nohy, ruce, židli, celkem na cokoliv jiného než na obličej ...
Ad ty RAWy - imho to celkem odpovídá omezením E-500, detailů je tam ale imho dost a v ostatním bych se už jen opakoval. Snad jen ještě jednou díky stanisovi, v téhle fázi se alespoň na zkouknutí hodí cokoliv.
Jinak tady http://masterchong.com/v2/choosing/o...0-cropped.html jsou udělané 1:1 cropy z E-3.
Zvláště zábavné jsou potom EXIF informace téhle http://marcof.smugmug.com/photos/209733425-O.jpg fotky - 600 mm (1200 mm eq.), f/11, 1/30sec. :)
-
takze rawy nesli otvorit preto, lebo ten php skript na vydaj suborov je zly. FF aj IE stiahne identicku verziu cez php skript (rovnaka md5), ktoru nejde otvorit. ale ked kliknem pravym na priamy link a dam save, tak je to dobre aj v IE aj FF. hmm, ale nerobi to tak na vsetkych kompoch. divne :/ obcas to da file not found :O s tym skriptom nie je nieco v poriadku...
spat k rawom. otvoril som ich konecne a je to ovela lepsie ako tie jpegy. ako moze e500 vyrabat take nechutne fotky? na co to odsumuje uz pri iso 160? len to to donici. fotky su uz celkom dobre, ale od ostrosti ako britva to je este vzdialene, ale celkom to ujde. mna neuspokojuje zatial. na viac mpix, to bude len horsie.
ake obmedzenia e500 sposobuju absenciu jemnych detailov?
-
Citace:
Původně odeslal
shelll
na viac mpix, to bude len horsie.
Jistě, to podle logiky toho, že snímač v E-500 končí fyzicky na ~1700 lw/ph a např. E-410/510 jde přes 2100 lw/ph, asi? A odpovídajícím způsobem půjdou nahoru i ostatní skla, právě zmiňovaný photozone.de ukazuje, jak to vypadá, když je slušně nadimenzovaná optika - a tvoje představa, že pokud má snímač nižší rozlišení než objektiv, tak MTF křivka bude rovná jako čára v úrovni max. rozlišení snímače je chybná, protože se tam projevují efekty a omezení konstrukce optické sestavy a snímače, tj. např. difrakce, úhlu dopadu světla na snímač, atd.
-
tie fotky nie su ostre, je na nich vidiet, ze mozu byt ovela ostrejsie (z tych listov som dostal z rawu najviac, to uz vyzera veeelmi slusne. je smutne, ze e500 robi take zle jpegy :(). ako pridanim mpix mozu byt fotky ostre, ked uz na menej mpix je to slabe? difrakcia ich znici rovnako. co okrem difrakcie obmedzuje e500? ...uz na f6.3 sa zacne prejavovat difrakcia na oly? :O
-
Citace:
Původně odeslal
shelll
ako pridanim mpix mozu byt fotky ostre, ked uz na menej mpix je to slabe?
Nejde o počet MPx, mohl sis všimnout, že o něm mluvíš ty - jde o reálné rozlišení snímače měřené na výstupu. A nový snímač použitý v E-410/510 je na tom o řád lépe (aneb obdobné APS-C snímači o stejném počtu MPx) a snímač použitý v E-3 asi horší nebude.
Citace:
Původně odeslal
shelll
uz na f6.3 sa zacne prejavovat difrakcia na oly? :O
Difrakce světla se vyskytuje ve větší nebo menší míře vždy a to, jak se projevuje, vychází společně s další tunou faktorů především z konstrukce objektivu, ale druhotně i snímače a celého systému (velikost vykresleného kruhu, atp.). Obecně je tam ve hře úhel dopadu světelného paprsku na buňku snímače, který řeší výrobci postupně přechodem na "digitální" skla, která vykreslují zmenšený kruh podle velikosti snímače a mají možnost mj. na to konto upravit také optiku, nebo to řeší specificky, viz např. DO objektivy Canonu. Oly stavěl na zelené louce, proto objektivy sedí snímači a naopak a mj. z výše popsaného důvodu použili FFT snímače Kodaku (viz specs), které jsou schopné se lépe porovnat se zvyšujícím se úhlem dopadu světelného paprsku směrem ke krajům od středu snímače. A řeší to dál, viz např. http://www.dpreview.com/news/0705/07...bustsensor.asp . Samozřejmě to, co myslíš ty, nastává především díky menší fyzické velikosti u 4/3 o něco málo dříve než u větších formátů, ale je to asi tak o diferenci, kterou může řešit lepší konstrukce objektivu a použité elementy.
A ještě naposledy zopakuji, co jsem psal - pokud se subjektivní kvalita (kresba) výstupu v ploše neliší (technicky se zatím vždy alespoň o málo liší, ale okem už se to nemusí poznat), je to typický indikátor kvality objektivu (a druhořadě i kvality celého řešení). Pak můžeš diskutovat o tom, že tahle kvalita znamená ne fakt, že je to sklo dobré od kraje ke kraji, ale že je tak špatné, že nemá ani lepší střed a tak špatný objektiv osobně ani neznám. Dokonce i u Nikonu, kde to začalo být vidět na starších objektivech asi nejvíc, a začalo se mluvit o tom "blátě", je rozdíl mezi středem a krajem patrný, nikoliv že by to lepší tělo smazalo. Řetěz je vždy tak silný, jako jeho nejslabší článek a tady je subj. zjevně nejslabším článkem E-500 a v případě E-510/E-3 to bude pravděpodobně stejně - na to, aby se projevily v "plné kráse" vady objektivů je předpokládaně potřeba víc než zvýšit o 25-30% reálné rozlišení a o 25% počet pixelů na snímači. Proto např. objektiv, který je na APS-C Canonech výborný na 1Ds MkIII selže v mnoha ohledech a nemířím teď na chyby související s větší plochou snímače. A tělo se snímačem takových charakteristik, na které by se zároveň dal nasadit 4/3 objektiv, prostě neexistuje.
To je můj pohled na celou věc a ze své strany s tímhle teoretizováním končím - zaprvé na to nemám čas ani chuť, zadruhé mě zajímá realita a tu schopně uvidím na slušných RAWech z E-3 a 12-60 (ony brzy budou) a pak hlavně na vlastních výstupech.
-
mne slo o difkrakciu sposobenu malym clonovym otvorom. na aps-c sa zacne zhorsovat obraz priblizne po f11, na 35mm je to priblizne po f16. cakal som, ze na 4/3 to bude az po f8.
12-60 + 8 mpix = zatial povacsinou blato. pridanim vacsieho mnozstva pixlov na rovnaku plochu nemozes zrazu zlepsit kresbu. z tychto fotiek, podla mna, tento objektiv nezvlada naplno vykreslit 8 mpix, takze nezvladne ani 10 mpix. ...nikon setak 18-70 zvlada 6 mpix krasne, ale na 10 mpix mu uz dochadza dych. tak isto canon 17-40 L je na aps-c slaby, ale na C 5D predvadza krasnu kresbu a je to len a len vacsimi bunkami na FF, teda znizenim naroku na rozlisenie skla.
pohladal som si na photozone objektivy, ktore maju homogenne mtf. napriklad canon 28-300 L IS a 35-350 L. oba maju do 100mm rovnaku ostrost po celej ploche. podla teba je to teda kvalitna kresba, ale ono je to blato. zmyslanie o rovnakej kresbe po celej ploche ako o znamke dobreho skla je imho blbost.
nechapem o akych slabostiach e500 stale hovoris. je to 8mpix, tak ostrost na urovni pixlov musi byt rovnaka ako u inych 8mpix fotakov (male rozdiely su koli rozne silnym filtrom pred snimacom). tieto fotky ukazuju, ze tam chybaju jemne detaily, ktore sa do 8mpix zmestia. ked chybaju detaily, tak nestiha sklo. alebo to ozaj bolo vycvakmi?
-
Citace:
Původně odeslal
shelll
je to 8mpix, tak ostrost na urovni pixlov musi byt rovnaka ako u inych 8mpix fotakov (male rozdiely su koli rozne silnym filtrom pred snimacom).
Na tohle je skoro už škoda reagovat ... Víš vůbec, jak se určuje schopnost reálného rozlišení objektivů/foťáků/snímačů? Víš jak se mezi sebou mohou dva různé foťáky lišit? Evidentně ne, pokud si vezmeš 8 MPx kompakt, 8 MPx E-500 a např. 8 MPx Canon 30D, tak bude mít každý z těch foťáků jiné reálné rozlišení, a to v tomhle pořadí od nejhoršího po nejlepší.
A ta tvoje věčná "ostrost" je virtuální pojem, nikoliv kritérium hodnocení objektivu. Záleží na síle a algoritmu in-camera doostřování a z toho vychází pouze to zjištění, že jeden foťák doostřuje víc a jiný míň. Výstupy z různých foťáků se musí doostřit na srovnatelnou úroveň, aby se vůbec o tomhle dalo mluvit. Je řeč o schopnosti rozlišení, nikoliv o tom, jak silně a/nebo dobře který foťák doostřuje. (a jen tak mimochodem - ostřejší straight out-of-camera JPEG je obvykle lepším výstupem pro amatéra, který fotky dál nezpracovává, naopak méně ostrý výstup s dostatkem informací bývá tím "lepším", protože pomocí nástrojů v následném zpracování je člověk schopný provést doostření obvykle lépe než in-camera algoritmus) Takže tuhle out-of-camera "ostrost" si můžeš porovnávat maximálně tak na jednom těle s pevným nastavením a různými objektivy, nikoliv mezi různými těly (a ještě k tomu různými objektivy), tak to opravdu nejde.
Ale tohle všechno už říkám potřetí a teď definitivně naposledy - pokud nejsi schopný si přečíst text, porozumět mu a na základě toho reagovat, tak nejde o diskuzi, ale jen o stále opakování toho samého. A když řekneš třikrát to samé, tak dostaneš třikrát tu samou odpověď, nic jiného čekat nemůžeš. Výše opakuji jen obecné elementární informace, které máš znát, pokud se chceš pouštět do diskuzí, který objektiv je kvalitní a který ne.
-
mna jpeg z fotaku nezaujima ;) ja som si upravil tie rawy, dostal som z toho ovela viac ako tie jpegy. ale stale to nie je bezkonkurencne sklo (ako si ho ty z nadsenia nazval), aspon urcite co sa kresby tyka. sice kresli po celej ploche rovnako, ale... ok, ja viem, navine je e500 s jej obmedzeniami a slabou rozlisovacou schopnostou...
tak to je fakt super, ze oly zvolil maly snimac, aby mal najslabsiu rozlisovaciu schopnost medzi dslr. to je uzasne plus :(
na co sa olympusaci biju do prs, ze maju najlepsie objektivy, ked aj napriek tomu, ze tie objektivy maju vacsie rozlisenie ako snimac, tak su fotky malo prekreslene?
EDIT: ono toto cele tu vzniklo preto, lebo ty si z tych velmi slabych fotiek, hned usudil, ze pojde o super bezkonkurencny objektiv. co ma pobavilo, lebo tie fotky su dost blato :)
-
To se dostáváš na úroveň řešení výhod/nevýhod E-Systemu obecně, nemá cenu asi znovu řešit. To, že mají starší těla nižší reálné rozlišení je prostě fakt, ale když je spojíš se správným sklem, tak to nutně automaticky neznamená, že výstup bude přesto horší. Aktuálně to rozlišení na úrovni APS-C je a soudě podle E-510 se ukazují právě objektivy čím dál silnějšími.
Jiná situace je v případě některých konkrétních objektivů, které mají takové schopnosti, že ani omezení těla nezastaví to, aby výstup byl "nejlepší", pravda, je to už SHG kategorie.
Ad bezkonkurenční - konkurence je srovnání, co je konkurencí objektivu o rozsahu 24-120 eq. při f/2.8-4.0 s weatherproof, atd.? Existuje na APS-C nějaká alternativa?
-
co viem, tak nikon ma 24-120 3.5-5.6 VR aj bez VR, ale nie je to ziadna slava. este ma 18-200 DX 3.5-5.6 toto je asi otrchu lepsie. oly sa nemoze s tymito porovnavat v nicom, je to vyssia trieda a vo vsetkom je lepsi (aj ked ta kresba je diskutabilna), az na rozsah pri 18-200.
ja vo vseobecnosti nemam rad kompromisne skla, co sa kresby tyka. a od kedy mam sigmu 150 macro, tak ma "seru" moje 2.8 zoomy :)
ad weatherproof: nebol som tym zatial nikdy obmedzeny. mam nikon d50 a pred dvomi rokmi som na bazantovi na mlynoch dost zmokol spolu s nikkorom 70-300G, co je najvacsi plastak :) ani jedno z toho nema ziadnu ochranu proti vode a veselo to fotilo a nicomu sa nic nestalo. samozrejme, ze v tom najvacsom lejaku, ked uz ludia utekali domov. tak bol fotak zbaleny :) v zime okolo -15 a snezeni som tiez fotil, ale so setakom 18-70. tiez to fotilo bez problemov, len po par hodinach zacal piskat ultrazvukovy motor. motoru to neublizilo, od vtedy nacvakal zopar tisic fotiek a stale funguje ako novy :)
-
Ja bych asi rekl, ze nejake vyhody a nevyhody jsou u vsech systemu a to tu celkem nema co delat. Tykat by se to tu melo hlavne vyhod a nevyhod E-3 a maximalne objektivu s tim spojenych. Osobne je mi jasne a komukoliv kdo se o to zajimal, ze 4/3 je v pomalem ale presto snad uspesnem vyvoji. Ma sve mouchy proto si ho nemusi zastanci velkych cipu kupovat at si koupi radsi 5D nebo stenu do stredaku. Ja osobne sem s 4/3 spokojen a asi nebudu menit. Jedina vymena by vedla k 5D nebo ekvivalentu a tam bych za radne skla atd..zaplatil tolik,na co ma hobby cast uctu nema. Takze dohady o tom jak je OLY a 4/3 + objektivy o nicem..je podobne placani kravin jako hadky int.vs. amd a nvid. vs. ati. A je to akorat pro deti ne pro dospely kluky, taky nemame kazdej stejne hezkou nebo osklivou zenskou a mame kazdej jiny naroky.
-
Citace:
Původně odeslal
shelll
takze rawy nesli otvorit preto, lebo ten php skript na vydaj suborov je zly. FF aj IE stiahne identicku verziu cez php skript (rovnaka md5), ktoru nejde otvorit. ale ked kliknem pravym na priamy link a dam save, tak je to dobre aj v IE aj FF. hmm, ale nerobi to tak na vsetkych kompoch. divne :/ obcas to da file not found :O s tym skriptom nie je nieco v poriadku...
Je to jen skript na directory listing, ne na stahování, takže odkaz na soubor je stejný vždy a všude. Nevím, proč vám to nešlo, nikdy jsem s tím neměl problém.
-
Citace:
Původně odeslal
shelll
co viem, tak nikon ma 24-120 3.5-5.6 VR aj bez VR, ale nie je to ziadna slava. este ma 18-200 DX 3.5-5.6 toto je asi otrchu lepsie. oly sa nemoze s tymito porovnavat v nicom, je to vyssia trieda a vo vsetkom je lepsi (aj ked ta kresba je diskutabilna), az na rozsah pri 18-200.
Srovnáváš Zuiko 12-60 (real 24-120 mm) s 18-200 (real 27-300 mm), ale není náhodou každý tak trochu jiná kategorie?
-
co je napis "stahnout", tak je to link typu "http://temp.stanis.info/fotky/index.php?path=zuiko12-60/&download=pa180816.orf" a ked to stiahnem cez to, tak subor ma inu md5 a nejde otvorit. ale nerobi to na kazdom kompe.
neporovnavam, len hovorim, ze je take nieco. aj som dodal, ze oly sa s tym neda porovnavat :)
-
Citace:
Původně odeslal
shelll
No tak právě o tom je řeč (jak nakonec zmínil stanis). Skla, která mají na APS-C rozsah 36-180 resp. 27-300 se srovnávat nedají, mimoto, jak říkáš, je zpracování, světelnost, atd. jinde. Oly má takových objektivů hodně (nebo o mnoho levnějších než konkurence) a to bude imho primárním důvodem budoucích prodejů E-3 (tělo samo o sobě má sice asi kompletní feature-set, ale dobrých těl je v téhle třídě dost, kvůli otočnému displeji moc lidí systém měnit nebude)
Ad weatherproof - viděl jsem porouchaných, nebo odešlých těl a objektivů dost (pravda, skoro všechno v zahraničí). Slabý déšť by obecně většina zrcadlovek vydržet nějakou dobu měla, stékající vodu v malém množství snad taky, v lijáku je to už horší, ale chleba se láme najmě pokud dojde na prach nebo odstřik. Můžu upřímně říct, že jsem to ještě před nějakými 2-3 lety neřešil, ale dnes už bych si nekoupil žádné nesealované sklo primárního použití (tzn. min. základní zoom, telezoom a telekonvertor). Je to komfortní, chrání to investice a přemýšlet nad tím, jestli už prší moc, nebo nevyfotit zvíře, protože se zrovna zvedl prach, to bych už zpátky nemohl (a jet někam a odejít mi na to konto foťák/objektiv, to bych těžko rozdýchával).