Zdá se, že nejenom že máš deficit inteligence, ale taky jsi lhář.
http://www.zive.cz/h/Uzivatel/f.asp?ARI=131175Citace:
Původně odeslal Petrik na Živě dne 20.09.2006 v 02:47
Domnívám se, že tvoje existence na tomto fóru by měla co nejdřív skončit.
Printable View
Zdá se, že nejenom že máš deficit inteligence, ale taky jsi lhář.
http://www.zive.cz/h/Uzivatel/f.asp?ARI=131175Citace:
Původně odeslal Petrik na Živě dne 20.09.2006 v 02:47
Domnívám se, že tvoje existence na tomto fóru by měla co nejdřív skončit.
Mluvil jsem o projevu tady na foru...nerekl jsem ze nikde nikdy..ale koukam, ze z toho postu na zive asi nemuzes spat, kdyz uz ho tady na foru citujes asi po paty :D Mozna to je tim, ze na tom zive se mnou hodne lidi souhlasilo :D:D Kontrolujes jejich IP, zda neni nekdo z nich nahodou i tady?
Ja se divim, ze me nekdo uz davno nezakazal, vzdyt to je prece rouhani, nesouhlasit s bozskym Eaglem...ale budes se divit, ale dostavam nejenom spatnou karmu, dokonce me i nekteri proti tobe fandi, nechces zakazat i je?
Ale koukam, ze ti zrejmne dochazeji argumenty...
nechceli by ste si toto riesit sukromne?
No, jenom tak pro info sem něco málo přispěju - spíš ale tak pro zajímavost. V jedné hře na které jsem spolupracoval jsem teď vytáhl ze zdrojáků kousky shader kódu. Protože tenkrát byly běžné shader 1.x karty (Radeon8500,9000-9200, GF3Ti, GF4Ti, GF4MX) a shadery tehda nebyly ještě standardizované, tak se muselo dělat víc codepath. Schválně se můžete kouknout na rozdíl zápisu pro karty nvidia a ati. Jako první kousek je už standardizovaný kód Pixel Shaderu 2.0. Tohle je low level možnost programování. Krom toho lze Shadery 2.0 (a vyšší programovat) i ve vyšším jazyce (hlsl, cg), kdy se pak překompilovávaj. To už by se tak trochu dalo přirovnat k tomu Cčku. Ale jako stále to ještě neni ono na univerzální vecičky, toho se vážně dosáhne až u přicházející generace karet jako je G80, přesně jak je to uvedené v tom článku, že tam bude extra driver, který bude schopen nechat kartu provádět Cčkový kód.
Jinak ten kód je na výpočet difuzní barvy u perpixel (dot3) osvětlení (třeba jako má Doom3 a kdejaká dnešní hra). Výpočet spekulární barvy jsem vyhodil, aby to nebylo zbytečně dlouhé. Tohle je spíš pro rozšíření obzorů.Kód:----- arb ps 2.0 -----
const char diffuse_prg_asm[] =
"!!ARBfp1.0\n"
"TEMP tex, col;"
"ATTRIB texcoord = fragment.texcoord;"
"ATTRIB primcol = fragment.color.primary;"
"PARAM light_col = program.local[0];"
"PARAM consts = {2, -1, 0, 0};"
"OUTPUT outcol = result.color;"
"TEX tex, texcoord, texture, 2D;"
"MAD tex, tex, consts.x, consts.y;"
"MAD col, primcol, consts.x, consts.y;"
"DP3 col.a, tex, col;"
"MUL tex, light_col, primcol.a;"
"MUL outcol, tex, col.a;"
"END";
glGenProgramsARB(1, &diffuse_prg);
glBindProgramARB(GL_FRAGMENT_PROGRAM_ARB, diffuse_prg);
glProgramStringARB(GL_FRAGMENT_PROGRAM_ARB, GL_PROGRAM_FORMAT_ASCII_ARB,
strlen(diffuse_prg_asm), diffuse_prg_asm);
----- ati ps 1.x -----
diffuse_prg = glGenFragmentShadersATI(1);
glBindFragmentShaderATI(diffuse_prg);
glBeginFragmentShaderATI();
// Pass #1:
glSampleMapATI(GL_REG_0_ATI, GL_TEXTURE0_ARB, GL_SWIZZLE_STR_ATI); // color in the texture
// reg0 = L.H
glColorFragmentOp2ATI(GL_DOT3_ATI, GL_REG_0_ATI, GL_NONE, GL_SATURATE_BIT_ATI,
GL_REG_0_ATI, GL_NONE, GL_BIAS_BIT_ATI | GL_2X_BIT_ATI,
GL_PRIMARY_COLOR_ARB, GL_NONE, GL_BIAS_BIT_ATI | GL_2X_BIT_ATI);
// reg0 = reg0 * con0 = (L.H) * light_color
glColorFragmentOp2ATI(GL_MUL_ATI, GL_REG_0_ATI, GL_NONE, GL_NONE,
GL_REG_0_ATI, GL_NONE, GL_NONE,
GL_CON_0_ATI, GL_NONE, GL_NONE);
// reg0 = reg0 * primary_color.alpha = (L.H) * light_color * intensity
glColorFragmentOp2ATI(GL_MUL_ATI, GL_REG_0_ATI, GL_NONE, GL_NONE,
GL_REG_0_ATI, GL_NONE, GL_NONE,
GL_PRIMARY_COLOR_ARB, GL_ALPHA, GL_NONE);
glEndFragmentShaderATI();
------ nv ps 1.x ------
//setup the register combiners to use 1 general combiner (max. 2 on GF 4 MX)
glCombinerParameteriNV(GL_NUM_GENERAL_COMBINERS_NV, 1);
//setup the combiner 1
glCombinerInputNV(GL_COMBINER0_NV, GL_RGB, GL_VARIABLE_A_NV,
GL_TEXTURE0_ARB, GL_EXPAND_NORMAL_NV, GL_RGB);
glCombinerInputNV(GL_COMBINER0_NV, GL_RGB, GL_VARIABLE_B_NV,
GL_PRIMARY_COLOR_NV, GL_EXPAND_NORMAL_NV, GL_RGB);
glCombinerInputNV(GL_COMBINER0_NV, GL_RGB, GL_VARIABLE_C_NV,
GL_CONSTANT_COLOR0_NV, GL_UNSIGNED_IDENTITY_NV, GL_RGB);
glCombinerInputNV(GL_COMBINER0_NV, GL_RGB, GL_VARIABLE_D_NV,
GL_PRIMARY_COLOR_NV, GL_UNSIGNED_IDENTITY_NV, GL_ALPHA);
glCombinerOutputNV(GL_COMBINER0_NV, GL_RGB, GL_SPARE0_NV, GL_SPARE1_NV,
GL_DISCARD_NV, GL_NONE, GL_NONE, GL_TRUE, GL_FALSE, GL_FALSE);
//setup the final combiner
glFinalCombinerInputNV(GL_VARIABLE_A_NV,
GL_SPARE0_NV, GL_UNSIGNED_IDENTITY_NV, GL_RGB);
glFinalCombinerInputNV(GL_VARIABLE_B_NV,
GL_SPARE1_NV, GL_UNSIGNED_IDENTITY_NV, GL_RGB);
glFinalCombinerInputNV(GL_VARIABLE_C_NV,
GL_ZERO, GL_UNSIGNED_IDENTITY_NV, GL_RGB);
glFinalCombinerInputNV(GL_VARIABLE_D_NV,
GL_ZERO, GL_UNSIGNED_IDENTITY_NV, GL_RGB);
glFinalCombinerInputNV(GL_VARIABLE_G_NV,
GL_PRIMARY_COLOR_NV, GL_UNSIGNED_IDENTITY_NV, GL_ALPHA);
glEnable(GL_REGISTER_COMBINERS_NV);
Petrik: Ty tvoje poslední posty jsou přesně to o čem jsem mluvil.
dalsi priklad vyuziti Dual Core> WinXP && Gentoo
http://img215.imageshack.us/img215/1...ntooqt2.th.jpg
Seznam několika her s podporou dual-core cpu....
http://forumz.tomshardware.com/games...pict94969.html
Ati nebude mit nikdy asi ovladace pro linux ....
1. nikdy neumela ovladace
2. a uz vubec ne pro linux ...
BTW, k threadu ...
Musim priznat, ze na blbem desktopu s WinXP (hry) mi pripada dual nanic ...
Ovsem treba posledni kernely se SMP a 2x Dual core, treba, to je jina kava ...
Staci jen instalace Slackware se zaplym a vyplym SMP (balicky jsou i486) a je to BRUTALNI rozdil ..... Jen kdyby to DVD cetlo rychleji ... :-)
Ovsem ve hnus Windows je mi dual nanic .... Ale tam je mi to taky uplne ukradeny ....
tak si to DVD nakopiruj na disk ;)
No ATI uz patri pod AMD, tak ta sance na dobre ovladace snad bude...ovladace umi, ale proc nema tu akceleraci netusim - pod klasickem X hardwarove bezi. Btw. nVidia pro G80 ovladace vyzaduje cisty (cti preinstalovany) system :roll:
No pod XP si to predstavit umim, ale tech programu jeste tolik neni...ale na Viste budeme radi za kazde jadro :)
dalsi dukaz toho, kudy se bude vyvoj ubirat... neni potreba se hadat ;) - je jasne ze vyznam to ma a mit bude - jen nektery vyvojari budou muset prekousnout to, ze s tim budou mit vice prace.
A i "singlecore" programy na svem C2D vyuziju - viz nedavno, kdyz jsem dekryptoval heslo (jedno jadro na 100%) a mezitim jsem hral NFS Carbony na max detaily (o tom ze je to shit ani nemluvim) affinita na druhe jadro.
Tento thread zda se byt nekonecny... :)
Btw ohledně vývojářů (konkrétně her). Nejlepší by bylo, kdyby si tu lidé přečetli ten starší rozhovor s tvůrci novýho Unreal enginu. Ti se vyjadřovali celkem rozsáhle i k programování MT a bylo to velmi zajímavé počtení. Je to trochu odbornější, ale určitě mnohem poučnější, než PR kecy našeho šaška z Valve.
Nevim, jestli už tu někde na začátku threadu padl ten link a moc se mi ho nechce teď dohledávat, snad si pak někdy najdu víc času, ale koho ta problematika doopravdy zajímá, tak by si to měl najít. Je tam dobře řečeno, proč programování multithreadově nečeho tak rozsáhlého jako je Unreal engin, je takový průser.
Tak jsem si dal tu práci a našel jsem si ten rozhovor. Někteří nejmenovaní jedinci by si ho radši měli přečíst hned několikrát ;-)
http://www.anandtech.com/cpuchipsets...yes&i=2377&p=3 ....na této konkrétní stránce /doporučuju ale přečíst všechny/ je hned několik věcí se kterýma bych tu mohl dementovat dost výkřiků některých lidí, co vidí programování pro multi-core opravdu dost jako pohádku.
Nikto to tu nevidi ako pohadku, ale takisto to nepovazuje za nemozne.
Ako pre koho ;-) To ze ty si drzgresle je jina vec :-P
No jo, ale myslim ze nejsem sam, kdo chce mit ve hrach lepsi AI, fyziku a pod a jestlize to se SC nelze, protoze to jedno jadro proste neutahne, tak vyvoj MT SW, se kterym to mozne bude na vicejadrovych CPU, se zda jako pomerne logicke reseni, zvlaste, kdyz se vicejadrova CPU stavaji finance dostupne i pro bezne uzivatele. Dalsi reseni, totiz vyuziti GPU, je zda se daleko narocnejsi pro vyvojare, nezli vyvoj MT SW, jelikoz nejenom, ze moderni GPU se chovaji jako mnohojadrova CPU (48 "jader" a vice), takze vyvoji MT SW se stejne vyhnout nelze, ale navic jsou zatim velike problemy s kompatibilitou mezi jednoltivymi typy GPU, jejich driveru a verzi DirectX. Tak jako tak, aplikace, ktere potrebuji vysoky vykon, se jiz proste ST psat nedaji, jelikoz vykon SC CPU nelze se soucasnou architekturou zvysovat do nekonecna. Toho jsi jsou vedomi predevsim vyrobci CPU a proto misto vysokych frekvenci jednojadrovych CPU planuji pro budoucnost spise neco na zpusob dnesnich GPU, totiz vysoce paralelni, mnohajadrova CPU s relativne nizkou frekvenci, ktere budou mit jako bonus pomerne nizkou spotrebu. Niagara od Sunu ci Cell od IBM a spol jsou toho zdarnym prikladem. To je proste budounost at se nam to libi, ci nelibi. A i kdyby se nejakym zazrakem objevila nova architektura, se kterou bude mozne dosahnout vysokeho ST vykonu, nebude drazsi vyvoj MT SW na skodu, protoze vzdy pujde spojit vice techto vykonnych SC CPU a dosahnout tak nalezite vetsiho vykonu.
Par sikovne vybranych casti z toho clanku, aby mi to hralo do karet ;) :
Tim gave us some extremely interesting information. Yes, the extra computing power of multi-cores is welcome in the gaming industry. Better game physics, animation and intensive and accurate sound effects are made possible with more than one core.
This galactic domination game, which has a lot of emphasis on diplomacy, research and empire management, needs an AI with the most complex decisions. By multithreading this engine, it is possible that the game engine is thinking while the player is playing instead of working turn-based. In the next years, we may expect much better AI.
The good news for Intel, AMD and others is that the CPU will play a much more important role again. Physics, Artificial Intelligence and animation can be improved significantly by being parallelised and using the extra capabilities in dual core CPUs.
"Most of the current multi-threaded software is developed with an eye at keeping inter-thread messaging and synchronization as low as possible because both have a significant cost. This cost will be lowered by an ordered of magnitude by multiple cores on a single die giving in turn more flexibility for the programmers.
Applications which got low speed-ups by going multi-threaded due to the overhead of fine-grained locking mechanisms will be able to exploit multiple-processors with fast interprocessor communications much better."
Luckily, Intel's Yonah and AMD's Dual Athlon 64 cores show that better multi-core CPUs are on the way. At that point in time, we are entering the multi-core engine for real. And we can only applaud that because it unleashes a massive amount of CPU power upon the developers.
Zda se tedy, ze tu mame na vyber: budto normalni, ST, snadneji napsane hry se soucasnou AI, fyzikou, a pod. anebo drazsi, ale o dost lepe vypadajici a hratelnejsi hry s lepsi AI, fyzikou a pod....co si kdo vybere? Nekteri jedinci zde na foru jednoznacne prvni volbu - gratuluji, ja preferuji moznost druhou :)
Petrik> Otázka je jestli si ty hry vůbec kupuješ.
Imho už radši tuto diskuzi nechám dál plynout a nebudu se už vyjadřovat. Ona je totiž úplně o ničem - po tom posledním postu už jsem o tom pevně přesvědčen.
No to je otazka nazoru, zda je, ci neni o nicem. Pro me z tohoto threadu napriklad vyplinulo, ze dva nejlepsi herni enginy budoucnosti, totiz Unreal a Valve engine, jsou vyvijene jako vice vlaknove. A nemyslim si, ze to bude "prasarna se snizenou vystupni kvalitou", jak to zde nazval Eagle. Az se budu koukat po novem zeleze, mam jasno, jaky CPU budu chtit, jelikoz tyto hry si budu chtit zahrat v co nejlepsi kvalite. Myslim, ze podobnou otazku, totiz zda koupit ci nekoupit DC, zde resi hodne lidi a myslim, ze tento thread, i pres jeho delku, jim bude napomocen. Zaver je totiz zcela jasny: kdo chce hrat nejnovejsi herni tituly, ktere vyjdou pristi rok, v plne kvalite, jinou volbu nez DC prakticky nema. To je ponekud jiny zaver, nez jaky vyplinul z Eaglovych clanku o tom, ze DC jsou vyhozene penize a take z jeho velmi fundovanych postu zde na foru, ve kterych zaryte tvrdil, ze hra MT napsat proste nejde a hotovo...
ked chces hrat tituly, ktore vyjdu buduci rok tak nebudes kupovat dc teraz za terajsie ceny, kupis si ho ked ho naozaj budes "potrebovat" na hranie za nizsiu cenu, alebo za tu istu cenu kupis novsiu reviziu/technologiu .. takze to co eagle stale tvrdi pravda je .. teraz je dc naozaj zbytocne, ak uvazujes v rovine aplikacii podporujucich dc ..
Tohle jim nevysvětlíš. Navíc je otázkou, zda i u těchto připravovaných her by single-core nezvládnul utáhnout plynulé hraní. Když to vztáhnu na dnešek, tak Quake 4 taky běží na DC rychleji, ale ta hra je stejně limitována grafikou, tak je úplně jedno, zda jí bude člověk hrát na SC vytíženém na 90 % nebo na DC vytíženém na 45 %. Vývojář hry, který limituje svůj produkt jen na drahá řešení, si pod sebou podřezává větev.
Co sa tyka optimalizovania ja vidim pre vyvojarov softwaru dve moznosti, kedze sa nepojdem smerom zvysovania vykonu jadra, ale cestou zvysovania poctu jadier. Takze ako vyvojar mam dve moznosti:
1) optimalizujem - budem konkurencieschopny, ludia budu moj software kupovat lebo bude dobry = zarobim
2) neoptimalizujem - nebudem konkurencieschopny, kedze konkurencia bude optimalizovat a nikto moj software kupovat nebude, pretoze to bude pomaly srot = mozem si zbalit veci a zavret zivnost.
Myslim, ze jde jeste o neco jineho .... Co je pred optimalizaci ...
A to schopnost dobre prodat ....
Napriklad, kdyby dnes nekdo dokazal zastavit piraty.
Jsem presvedcen, ze IHNED skonci hrani na PC.
Jakmile skonci hrani na PC vyresi to mnoho veci.
1. U PC bude upgrade pouze kvuli vykonu CPU = totalni zmena platformy ...
2. Cena her na konzoli pada drasticky dolu, nebot kazda domacnost bude mit aspon jednu konzoli. Take to znamena: konzole = no problem
Zatim se to ridim, tim, ze je vzdy extremne narocna 3D alikace (optimalizace, neoptimalizace) - treba 3Dmark a protoze se kazdy mesic sype novy HW, tak se to ryche dozene ... Jenze tak to nemuze byt donekonecna ...
Coz se taky projevuje tim, ze na konzole vychazi jednou tolik her, nez na PC ...
Optimalizace jsou fajn, ale kazda nova verze 3D prostredi (directX a opengl) = generacni propad jakekoliv karty ..... a to je porad dokolecka ...fuj.
Ano presne ....
Proto taky COD3 nevyjde na PC ....
Proto taky COD4 ma zase na PC vyjit?
I v dnesni dobe si hry na PC musi kupovat dost lidi, jinak by je vyvojari nedelali. Nebudou prece delat neco, z ceho jim nepujdou penize. A ty tu chces tvrdit, ze kdyz zamezis piratstvi na 100%, tak se tech her na PC proda jeste mene?
Taky by jeste mozna stalo za zminku ubohych 15 milionu lidi, kteri mesicne plati nejaky poplatek za MMOG na PC.
To si opravdu myslíš, že ti další jádra přidají výkon? IMHO velmi naivní představa. Už se tady v threadu probíralo, že u her by bylo možné za určitých okolností (rozuměj když se to dostatečně zprasí a věnuje se tomu mnohem víc času) využít tak tři jádra. U spousty aplikací nelze využít ani dvě nebo je taková implementace příliš drahá. Co budu takové programy dělat s šestnácti jádry? Od určité úrovně "přináší" další jádra negativní nárůst výkonu vlivem nutnosti synchronizovat data. A ten počet, odkdy je to negativní, není nikterak velký.
A nevím jak ty, ale já si nemyslím, že cílem je mít procesor s mizerným single-threaded výkonem (další faktor - kvůli spotřebě), který má kvantum jader, která nic nedělají. Takový produkt si nehodlám kupovat. Napřed musí být adekvátní software (... jehož vývoj nehodlám platit v situaci, kdy už obdobný funkční software mám) a pak teprve bude možné nasadit tomu odpovídající hardware. Trvám na tom, že v tomto případě se hardware přizpůsobuje požadavkům software. Reakce Intelu je dle mě výkřik z nouze, kdy se snaží zachránit pro ně téměř nepřekonatelnou limitaci fyzikálními zákony jakýmsi hype a snažením se natlačit svět do takové podoby, jak se jim to hodí vzhledem k prodejům.
A teď se na to podívejme trochu realističtěji. Benzínové pumpy - "buďto zlevním nebo nebudu konkurenceschopný". Všimnul sis, že benzín stojí všude plus mínus stejně? A víš proč? Takže když nebude optimalizovat nikdo (proč by to ostatně dělal, když to stojí čas, tedy náklady, a uživatel za to nechce zaplatit?)...
Ono to má svůj vliv. Hry jsou prostě IN. Kolik lidí hrálo gamesy v osmdesátých letech? Tehdy na mě koukali jak na blázna nebo člověka z budoucnosti. Dneska na mě koukají jak na blázna z toho důvodu, že hry nehraju (až na výjimky). To máš jako s drogami - kdyby je nebrali "největší kámoši", tak jejich používání taky nebude tak masové. Je to o tom, že většina lidí se snaží příliš se nelišit. Je jen pár takových, kteří jsou dostatečné osobnosti.
No vidíš, tohle třeba u her vůbec neplatí. Tam totiž se zas tolik na tohle nekouká a u her se řeší spíš jiné věci, než jak je optimalizovaná (resp jsou prostě věci výrazně přednější a ty rozhodují o tom, jestli si to někdo koupí mnohem víc).
Přemýšlim, jestli v tomhle threadu někdo plácnul větší blbost, ale myslim, že ne. Jinak jsou ale tvoje představy jaksi dost pokroucené...ani radši nechci vědět, jak jsi na něco takovýho mohl přijít.Citace:
Původně odeslal svaca
No vezměme si prostě ten základní fakt, dualcore tu neni pro to aby zvyšovalo výkon v aplikacích, nebo znamenalo ňákej pokrok, je tu proto, že výrobci CPU již nejsou schopni adekvátně zvyšovat výkon v single thread. Dualko si člověk mohl postavit od dob Pentia PRO když to potřeboval a mohl to využít. A dual CPU stroj je úplně to samý jak dualcore, kor když komunikujou přes FSB (pravda, K8 je v tomhle trochu vymakanější, taky je to nej serverovej CPU.) A nikdo o to neměl zájem, leda na servery, já jsem si jeden dual postavil už před pár lety, byla to Dual Pentium 2 350 @ 412 a tehdy jsem ještě neměl moc zkušeností a byl jsem z toho nešťastnej, protože jakákovil stejně taktovaná single P2 mi naprosto ve všem co jsem používal podávala stejnej výkon, hlavně v hrách mě to štvalo, tak jsem se toho zbavil. A ony se ty aplikace moc nezměnily, pokud někdo programátory donutí aby psali pro dualcore, bude to jedině ze zoufalství před naprostym zastavenim rozvoje v oblasti CPU.
Jen si to vezměte, jak výrobci už nedovedou zvyšovat frekvenci CPU, koukejte jak šly výrobní procesy za posledních pár let: udáváno v micronech. A frekvenci udávám takovou kam to šlo za naprosto běžnejch podmínek s asi nejlepšim CPU tý technologie a za zavináčem kam asi tak šel taktnout, čili strop tý technologie. Berte to prosim vše jen přinližně, ne úplně doslova.
0.25- Pentium3 Katmai - až 600mhz oficiál @ 700mhz max.
0.18- Athlon XP2100+ Palomio real 1.73ghz @ někam pod 2ghz. Pokud počátám Netburst tak Willamate 2ghz oficiál, dobré kousky oc kolem 2.4ghz.
0.13- AthlonFX 55 clawhammer - 2.6ghz @ 2.8ghz. / Intel P4 Northwood 3.4ghz @ 3.8ghz.
0.09- Athlon FX 57 san diego - 2.8ghz @ 3ghz. / Intel P4 Prescott 3.8ghz @ (upřímě 0, spusta z nich throtlovala i na defaultu s normánim chladičem)
0.065- Zaim jen Intel Conroe 2.93ghz @ 3.8ghz.(Netburst už nezahrnuju) A u AMD se dá předpokládat že nová K8 nebude frekvenčně moc nad tou současnou, AMD tvrdí že hlavní problém současnejch K8 v dosažení vysokejch frekvencí je neoddělené napájení paměťového řadiče a jádra, což se u budoucích socketů změní a K8 půjde prej vejš, a taky nevíme co přinese K8L, no to jsem odbočil.
Čili k čemu jsme došli? Že největší pokrok byl zatim na 0.18micron, od tý doby se to zpomaluje ten pokrok, na 0.13 to bylo ještě skvělý, byl to asi vrchol pro oba výrobce CPU. Ale 0.09 už byla katastrofa. U Intelu jeho prescott naprostá pohroma, stejný frekvence, na stejnejch taktech o chlup horší výkon, díky pomalý L2 cache a ještě k tomu větší zahřejvání a spotřeba. Intel na 0.09 přešel jen s tim, že procesory vyráběné 0.09micron jsou prostě na výrobu znatelně levnější než 0.13 a tak Intel víc vydělal i když ty CPU byly shity.
Ačkoliv v době nástup Prescotta se na něj nadávalo a po nástupu Winschestera u AMD říkalo, jak to AMD zvládlo líp ten přechod, ono to neni tak docela. Ano, AMD to zvládlo líp, jejich CPU na tý samý frekvenci mnohem míň žraly a topily než jejich starší modely, ale to bylo asi tak vše, žádný orgie ve zvyšování taktů se nekonaly, K8 zůstala frtekvenčně prakticky na místě. 2.4ghz Athlon 64 3500+ měl furt 2.4ghz ať už tam byl Newcastle nebo Vencie, akorát Newcastle se dostal průměrně na 2.6ghz po OC a Venice na 2.8, hmm 200mhz, to je zanedbatelné. 0.065micron neni taky niak revoluční, a budoucnost v tom zmenšování výrobního procesu moc neni, intel s tim dělá hype, jakej proces už testuje a AMD vyrábí furt 0.9 ale realita je taková, že tim Intel už moc nezíská, leda číslo a statistiku a možná trochu nižší spotřebu když mu to vyjde, jo a možná levnější produkci. K dalšímu pokroku dojde až se CPU začnou vyrábět úplně jinak, ale kdo ví.
A ještě bych chtěl dodat pro zastánce Dualcore pár věcí, na který se tu podle mě pozapomíná. Mam na vás otázku - využíváte ty 2 jádra naplno najednou opravdu? nebo máte jen dobrej pocit z benchmarků? Je to sice hezký, že si pustíte 2cpumarky najednou s prakticky nulovim zpomalenim výsledků. ale podívejte se na to v praxi, mluvim z dob kdy já jsem měl ten dual. Abych to ňák využil, musel jsem přemejšlet co vůbec mam udělat, začal jsem teda komprimovat nebo kódovat na pozadí video a mezitim si pustit ňákou gamesu. Rychle mě to ale vyvedlo z omylu že tohle půjde. Nejen že tamten program zatížil řadič paměti a snížil drasticky prostupnost do RAM, čili mi FPS šly o 20% dolů, no faj, furt lepší jak 80% při single. To bych překousnul ještě, ale práce disku atd, ta taky byla trochu cejtit (ano, DMA pracovalo dobře), jakmile si hra potřebovala na něco sáhnout na disk bylo to na tejden protože ho už zatěřoval tamten program. Ale vůbec největší problém byl s kapacitou RAM. Ono spousta programů ve win má tu vlastnost prostě zabrat celou volnou ram, přičemž když něco běží na pozadí, narvou to třeba do swapu, jen aby měly co nejvíc ram pro sebe. Ale tohle byla ta katastrofa, protože ta hra hned vycucla ram pro sebe a začala cpát přitom tamten program do swapu, ten ale byl aktivní tak ho win zase tahaly do ram prostě systém byl na to hraní nepoužitelnej, protože jakmile jste se třeba dívali na jednu zeď , win vám mezitim něco hodily do swapu a když jste se otočily tak sek na 2 sekundy než se to načetlo zpátky a takhle to bylo furt. Řekl jsm si fajn, mam na to málo ram, dokoupil jsem 2x takovou, ale to samý, jen to trvalo dýl než ta hra zabrala tu ram zas celou, prtože neunloadovala ty textury z minulejch levelů třeba. Takže jediný pozitivum jsem v celym dualku našel to, že systém měl svižnější odezvy a byl dobrej v renderingu a když měl dělat 2 složitý matematický operace najednou s nízkou náročností (nebo penvně stanovenou) na kapacitu paměti ale v praxi mi to bylo úplně k prdu. A pořád platí že většina lidí co maj třeba přetočený Core2 duo si libujou dobrym výkonem, ale to cejtěj ten dobrej výkon toho jednoho jádra, tý architekury toho CPU, ten výkon tam neni díky tomu dualcore, zkuste si třeba vyřadit jedno jádro tim že ve win odstavíte podporu pro SMP a dost možná rozdíl téměř nepoznáte.
2 DOC_ZENITH: Ad posledni odstavec: to, ze sprava pameti a CPU scheduler jsou ve woknech parodie, ze jsou naprosto tragicke, neni zadne tajemstvi, to ale neni chyba dual-core. Kdyz si na dualcore pustis nejaky opravdovy operacni system a nemas vylozene malo RAM, muzes provadet hodne veci najednou naprosto bez problemu.
Souhlasim s tebou v tom, ze rust rychlosti CPU se hodne zpomaluje. Dokud nekdo nevymysli neco zcela noveho, dlouho to uz takto zrejmne nepujde. V tom se asi shodneme. Zaroven ale tvrdis, ze vice CPU je take na nic. Jake je tedy tvoje reseni? Predpokladam, ze asi zadne, ze se proste mame smirit s tim, ze vykon CPU uz moc rust nebude a fidli. No tak s tim se ja smirit nehodlam a nastesti nejsem sam.
2 Eagle:
Dobre, ze jsi napsal IMHO, protoze ve Valve si ocividne mysli neco jineho a jejich novy (zcela jiste hodne zpraseny) engine, ma podporovat mnohem vice jader nez 2 nebo 3. Jak ale zduraznil ten vyvojar z Unreal 3 enginu, hodne zalezi na tom, jak budou ty jadra propojena. doted se totiz MT SW psal s durazem na minimalizaci inter-threadove komunikace, coz je jednak narocnejsi na cas, jednak to ten SW muze dost brzdit. Skutecne nativni QC ala pripravovane AMD skutecne umozni vyuzit vsechna 4 jadra bez velke penalizace zpusobene komunikaci mezi jadry, protoze budou propojene velmi rychlym crossbarrem. Verim tomu, ze kdyz bude klidne tech 16 jader, o kterych pises, velmi rychle propojeno (HyperTransport 2.0) a zaroven to bude NUMA, ze to bude realne vyuzitelne.
Ad spotreba: sam vis moc dobre, ze pro MT aplikace je spotreba DC o stejnem vykonu NIZSI nez u odpovodajiciho SC. Dukaz je napr. Niagara, ktera na serveru, kde bezi hodne procesu/vlaken, naseka pozadi libovolnemu procesoru, dokonce i vetsine dvouprocesorovych konfiguraci vcetne nejlepsich XEONu pri velmi nizke spotrebe.
Tim Sweeney:
"Most of the current multi-threaded software is developed with an eye at keeping inter-thread messaging and synchronization as low as possible because both have a significant cost. This cost will be lowered by an ordered of magnitude by multiple cores on a single die giving in turn more flexibility for the programmers.
Applications which got low speed-ups by going multi-threaded due to the overhead of fine-grained locking mechanisms will be able to exploit multiple-processors with fast interprocessor communications much better."
2DOC_ZENITH:Víš ono od dob PII se wokna trochu vyvinuly:rolleyes:. Nebudu ti tady tvrdit, že pořád využívám obě jádra na 100%, 95% času ten výkon nevyužiju. Jenže 95% času se nevyužije ani výkon single core a přesto ji lidi kupujou 3GHz cpu, i když by jim 95% času stačilo PII200MHz.
Chtěls konkrétní případ, máš ho mít: Na pozadí mi běží DC++(nic se zrovna netahá), pustim si hudbu(winamp) a jdu pařit nějakou gamesu(Trackmanii Nations). Už teď mám oproti singlu výhodu protože TM dostane celej výkon výkon jednoho jádra o zbytek se postará druhý jádro. V tuhle chvíli ještě můžeš argumentovat, že za cenu dualcore máš výkonnější single, kterej to zvládne všechno, a budeš mít pravdu. Zlom ale nastává v okamžiku kdy přes to DC++ začnou pořádně lítat data(třeba 5MB/s), v tom okamžiku si DC vezme chvílema až 45% výkonu jednoho jádra. Dualcore nemá problém, jenom se mi delší dobu načítaj nový mapy ve hře, ukaž mi takový singlecore cpu do ntb který to zvládne a kdybys nějaký náhodou našel, tak pořád budeš muset ještě pečlivě nastavovat priority - já nemusííím:p. U desktopu je to stejný jenom jsou ty výkony trochu vejš.
Jenom dodám, že takovejch příkladů bych mohl napsat daleko víc z věcí který běžně dělám.
Petrik: Jaký význam má nativní quad-core na problému komunikace mezi thready (tedy, že jeden čeká na druhý, až se zpracuje)?
Cekani, az se druhy zpracuje, neni problem pomale komunikace mezi thready. Tim Sweeney mel na mysli neco jineho a ty moc dobre vis co :) Pochopil jsem z toho zhruba toto: MT SW jde psat dvema zpusoby: budto se minimalizuje mezi-vlakovna komunikace na minimum, coz je nutne u CPU propojenych pomalou FSB, protoze jinak oba procesory tato komunikace velmi brzdi. Pak ale zrejmne nastava to, ze na sebe musi thready dlouho cekat a pod, coz neni efektivni. Dalsi moznost je psat MT SW bez ohledu na minimalizaci mezi-vlaknove komunikace a soustredit se jen na co nejefektvinejsi navrh z hlediska MT pristupu. To ale zrejmne muze vyzadovat pomerne hodne mezi-vlaknove komunikace, coz je v pripadne nativne vice jadrovych CPU pouzitelne a podle nej to muze prinest vyrazny narust vykonu. Upozornuju, ze tomu nerozumim, jen jsem si prelozil, co Tim napsal...a pripada mi to pomerne logicke. Jinymi slovy: dnesni MT SW neni optimalizovan na DC, takze jde ocekavat dalsi zvysovani vykonu i u nyni MT aplikaci....
Neprosto bez problemu - nerikam, ze takhle hraju ty nejnarocnejsi hry, ale to ze si muzu pustit nejakou gamesku behem komprimace/defragmentace/whatever - podminka je mit aspon 2 disky. Ono to s tou omezenosti sbernic atd. a malo pameti tak zhave neni, ale jak sem rikal, pokud ma clovek jeden disk, tak mu DC na multitasking taky moc nepomuze.Citace:
Původně odeslal DOC_ZENITH
I na obycejne prohlizeni webovych stranek (s flashem atd) je nekdy i 1GHz malo - zkus si nekdy celej den pracovat na PII kolem 400MHz, klidne i s hodne RAM a rychlym diskem - par tabu v Opere a uz jen cekas.Citace:
Původně odeslal Peca-on-line
Presne tak, ja napr. na jednom monitoru hraju Richard Burns Rally a na druhem mi bezi televize (kdyz se chteji spolubydlove koukat treba na ordinaci v ruzove zahrade :mweheh:)Citace:
Původně odeslal Peca-on-line
Windows sheduler je bohuzel debilni, nastesti ani na mem koncepcne prehistorickem procesoru prepinani uloh zase tolik vykonu neubere. V tomto ma ale DC nevyhodu oproti singlecore. Nejake uvahy o cene me nechavaji klidnym, sem ochoten si za komfort ktery mi DC prinasi priplatit. Ale tyhle vase vize o 16ti jadrovych CPU mi prijdou prinejmensim legracni. Dualcore sem kupoval kvuli multitaskingu, rozhodne ne kvuli mutlicore-optimalizovanych aplikacim (kdyz se zamyslim, tak krome winraru u ktereho je narust vykonu opravdu "uzasny" me nenapada zadnej program co pouzivam, kterej by DC vyuzil).
Verim tomu ze do budoucna par her DC-ready bude, casem mozna i Quad-core ready - ale jakej narust vykonu budou prinaset? A opravdu si nedokazu predstavit jak bych v blizke budoucnosti vyuzit onen 4jadrovej procesor. Natoz 16ti jadrovej atd :rolleyes:
Hehe. S tim DCčkem jsem to už sledoval na jednom notebooku, kde bylo jenom jedno jádro a ve chvíli, kdyby ti DC vytěžovalo 45% jádra, tak jako už neni šance z toho pomaloučkého disku, jaký má třeba právě tvůj A6T cokoli ještě natáhnout jinou aplikací. Situace, kterou tu popisuješ má limit spíš v pomalém notebookovém disku.
Zamýšlet se nad výkonem DC na sestavě, kde je disk skoro polovičně rychlý, než to nejpomalejší, co se dá do stolního PC sehnat, je trochu zcestné.
2swarm: Můžu tě ubezpečit že to nijak hrozný není, nejvíc jsem tam přes to DC zatím viděl 11,5MB/s(víc už prostě 100Mbit nedá) a pořád sem byl schopnej si u toho pustit film bez toho aby se to nějak sekalo, jenom se o něco delší dobu spouštěl, nic víc.
Ano, zaroven ideu vice jader neodsuzuju - dokazu omezeny pocet jader (momentalne 2) obcas vyuzit - ale k multitaskingu, ne ke zvysovani vykonu jednotlivych aplikaci.
To ze idea zvysovani vykonu neustalym navysovanim poctu SMP jader je absolutni nesmysl, snad uz pochopil kazdy.
Tak jako v akademickém prostředí se třeba dual core využije. Zrovna jsem se nedávno bavil s kamarádem (taky FEL, 5. ročník), který potřeboval počítat nějaký složitější systém, tak si to naprogramoval tak, aby mohl využít víc jader, takže ho o 99% vyšší rychlost zpracování výpočtů potěšila. Já sám když to vyjde, tak možná na dual core procák už taky přejdu (v notebooku) možná už za týden (upgrade ale neni z důvodu DC) i doma. Věřim, že do školy se mi to bude hodit. Jinde asi moc ne, možná tak ten DVB-T TV tuner, který čím je slabší signál tím víc vytěžuje procák.
Ačkoli si stojim za tim, že naprogramovat celou hru MT je dost HC záležitost, u některých aplikací jsem přesvědčen, že by to nebyl takový problém, ale zase na druhou stranu tam nějak neni důvod, aby byly MT, protože nemám pocit, že by většina těch normálních aplikací trpěla nedostatkem výkonu ani na rychlých SC procesorech. Výhodu dvou jader ale taky vidim u některých uživatelů právě v multitaskingu dvou výpočetně náročných aplikací (víc jak dvě jsem nějak nikdy nepotřeboval, stejně jako asi většina lidí běžně). U notebooků mi ale vadí, že neexistuje možnost, jak to druhé jádro úplně vypnout a odseknout od napájení, aby se snížila spotřeba procesoru...na to abych psal ve Wordu někde v čekárně mi přijde trochu mimo, aby pracovaly obě jádra.
Jasne, servery, rendering a proste specializovane aplikace z tohodle tezi a tezit budou. Tenhle tread je spis o naivni predstave nekterych lidi, ze jim multicore prinese nekolikanasobny narust vykonu ..... prakticky ve vsem ... a ze jen zbyva preprogramovat par aplikaci.
tento thread je predovsetkym o tom, ze DC nie je na h****
Nemyslím si, že máš pravdu. Jelikož jsem toto téma konzultoval s lidmi, kteří vyvíjí "fyzikální enginy" (MRBS) (Alessandro Tasora - CHrono Engine, Russell Smith -ODE) a jednoznačně jsme se shodli na tom, že dnešní "nové" iterativní řešiče jsou velmi snadno paralelizovatelné. A nejen samotné řešiče, ale i přípravné práce typu LDLt dekompozice a ostatní lin. algebraické operace potřebné pro přípravu pro efektivní iterativní řešení.
Jediný problém, jak jsem pochopil, je zatím malá ochota vývojářů her proniknout do podstaty algoritmů(netvrdím že je to snadné), aby používaly tyto druhy Enginů efektivněji. Mel jsem z toho pocit, ze budoucí programátoři budou nuceni být více než jen těmi C++ dělníky, ale bude potřeba, aby byli tak trochu i inženýry.... nevím jestli jsem to pochopil uplne spravne, ale za první částí příspěvku si stojím.
Jasne, jenom tem tupcum z Valve, Epic games a tvurcum Alan Wake 2 to porad ne a nedochazi....uvidime, co si o tom "absolutnim nesmyslu" povime treba za rok nebo za dva... jinak Xbox a PS3 predpokladam take navrhovali tupci, kdyz to prvni ma 3 a druhy dokonce 8 jadrovy CPU...
Jo abych nezapomnel: pravdepodobne nejocekavanejsi hra soucasnosti, totiz Crysis, pokracovani FarCry, ktera pobezi na CryoEngine 2.... co myslite, je ST, nebo MT? Autori jsou totiz ocividne take tupci, ktery to take nepochopili a udelali to, to byste neuhadli.......multithreadove. Takze to bude jiste "prasarna se snizenou vystupni kvalitou", vid Eagle, radeji to ani nebudu zkouset. Vecna skoda no. Kdo videl trailery, tomu musi byt jasny, ze to je teda vazne prasarna. No fakt me zajima, jak to pobezi na SC. ...sorry za flame, ale tohle je trochu moc...
Jeste jedna poznamka: nikdo tu netvrdi, ze naprogramovat hru MT je jednoduche, ani ja jsem to (doufam) nikde nenapsal. Porad ale tvrdim, ze to jde a hlavne, ze se tak nove dobre hry psat budou, coz se ukazuje jako pravda. Stejne tak video / audio codeky se postupne stavaji MT. A myslim, ze uz i lidi typu Eagle zacinaji chapat, ze Mutli-core zase az tak uplne marny neni a ze brzy to bude treba na hrani narocnych her nutnost.
http://www.neowin.net/index.php?act=view&id=36037 :
Also of note from the report are a couple of other things. Mainly that Crysis will run on both DX9 and DX10 and on Windows Vista and Windows XP. A video card supporting Shader Model 2.0 is the minimum, period. Don't bother with anything less. The CryEngine 2 as its called, can scale back quite a bit, around 2 years according to Crysis-Online, and scale ahead around 1.5 years or so. Crysis will utilize multi threaded CPU's which means the game will support Quad Core processors.
2Petrik: Ze nejaka hra lze napsat multithreadove (a verim tomu ze Alan Wake vicemene 4 jadra vyzije) je hezke. Ale presne jak si rekl ty, uvidime za rok, za 2, sem zvedavej kolik % v te dobe vzniknuvsich aplikaci bude multicore-ready. Sam musis uznat, a z mnoha zde linkovanych clanku to vyplyva, ze nektere vypocty sou zkratka nedelitelne (anebo je takove deleni nemozne z duvodu narocnosti vyvoje a testovani), tj. si dokazu predstavit hru co vyuzije 4 jadra, ale uz ne hru co vyuzije jader 8 nebo 16. To same mas s aplikacema, pokud nejde o nejakou formu nezavislych vypoctu, distribuce vykonu mezi stale vice a vice jader je imho neresitelna. Pripoctes-li si k tomu jak zprasene hry dnes vychazeji (enginy od IDsoft, Crytek, Remedy a Epic sou opravdu jen svetlou vyjimkou), neustale se zdrazujici vyvoj softwaru.....
Porad se tu ohanis nejakejma Niagarama (servrove CPU) a hernima konzolema (nekde sem zahledl ze spousta her u Xboxu vyuziva jen jedno jeho jadro) ale svet PC nejsou jenom hry a ja proste neverim, ze aplikace se najednou budou psat multithreadove, kdyz je evidentni, kolik problemu prinasi je prepsat tak, aby vyuzily 2 jadra.
Petrik:
1) Po dalsej invektive bude nasledovat ban ! :evil:
2) Mas dva modely. Kolizie jedneho bude ratat jedno jadro, kolizie druheho bude ratat druhe jadro. Narast vykonu takmer 100%, fajn. A teraz sa tie dva modely stretnu. Vysvetlis mi, ako bez straty vykonu toto paralelizujem? Vsetko paralelizovatelne nie je.
3) O dva roky si na teraz kupenom DC v plnych detailoch novu hru aj tak nezahras :rolleyes:
dobre rano :)
Kdybys cetl vse, co jsem sem jiz napsal, tak bys vedel, ze s tebou vice mene souhlasim :) Vetsina aplikaci nebude nidky MT, protoze to proste neni potreba. winamp, thunderbird, ale i firefox a pod proste vetsinou nejsou limitovany vykonem CPU, takze je zbytecne psat je MT. U aplikaci, kde je CPU brzda vykonu, uz budto podpora MC (mutli-core) je nyni, nebo se na ni pracuje. To jsou ruzne profi a vedecke aplikace atd, audio-video a predevsim, ikdyz s tim mnoho lidi nesouhlasi, i hry. Prvni skupina uz podporu MC vetsinou ma, audio-video k tomu take miri, idkyz spise video, protoze audio se uz enkoduje tak rychle, ze to skoro neni potreba. Jedine, co zatim MC moc nevyuziva a kvuli cemu tu je nejvetsi flame, jsou ty hry. Prestoze kazda hra jiz bezi lepe na DC kvuli MT grafickemu driveru, casto to neni potreba, protoze hry nejsou napsane tak, aby CPU hodne vyuzivaly (az na hry s Havokem). Tomu je ale zda se konec a vsechny nove pripravovane top hry budou mit velmi kvalitni a narocnou fyziku, vetsinou i AI a pod. To je mozne predevsim proto, ze jsou k dispozici MC CPU, ktere to zvladnou. Doufam ze uz vetsina, vcetne Eagle, pochopila, ze hra napsat MT jde a ze to nebude prasarna.
Ted k poctu jader: jelikoz MT programovani her je zatim v plenkach, vesina jich vyzuje 2, max 4 jadra. Vyjimkou zrejmne bude novy valve engine, ktery je vyvijen MT i v ramci jednotlivych casti, jako je AI, fyzika, zvuky, atd. Podle jeho tvurcu (odkaz je nekde v tomto vlaknu) bude mozne naskalovat tento engine na mnoho jader. Otazka bude, jak rychle budou tyto jadra propojena a jak kvalitni bude CPU scheduler budoucich systemu...konkretne windows vista. Ze treba pro fyziku neni problem pouzit i destitky jader dokazuji nejruznejsi vedecke aplikace, ktere realne bezi na vedeckych superpocitacich, rovnez to potvrdil Saman. S AI to bude doufam podobne. Verim, ze az se MT programovani her zvladne, az budou k dispozici kvalitni vyvojove nastroje a kompilery, ze se jednou, a nemusi to byt daleko, dockame tech 80-jadrovych CPU, ktere nyni vyviji intel, ktere hry z vetsi casti dokazi zamestnat. Samozrejmne, ze by bylo lepsi mit mega rychly SC CPU, ale dokud ho nemame, nic jineho, nez MT, nam nezbyva, pokud chceme lepe vypadajici hry s chytrejsima protivnikama...
A predpokladam, ze ty si pochopil, ze cas, za ktory budu tieto aplikacie a hry na trhu bezne dostupne, spravi to, ze teraz kupene CPU bude nedostatocne a ak sa hras napr. tie hry, tak sa ti omnoho viac oplati kupit namiesto dvojjadroveho systemu nova graficka karta.
2PiT: Sorry za OT, ale ticho bejt nemůžu. Vyhrožovat Petrikovi banem mi příde fakt docela ubohý, sice píše svý příspěvky zbytečně ostře a o smír se rozhodně nesnaží(spíš naopak), ale proti tomu co tu psal Eagle(lhář, deficit inteligence, apod.) to není nic závažnýho. Předpokládám, že múj názor bude označen jako zaujatej, ale pls zkus měřit oběma stranám stejným metrem.
k tématu: Naprostej souhlas s tím co psal Caleb. Jsem velkej zastánce dualcore, možná i quadcore pro ty co chtějí mít všechno nej, ale víc jader zatím pro běžný použití význam nemá a myslím si, že v příštích 2-3 letech ani mít nebude.
Peca-on-line:
Nevsimol som si, ze by Eagle na poslednych 2-3 stranach (resp. poslednych 20-30 dni) skakal do Petrika, ktory pise konfrontacne k jeho osobe neprestajne.
Petrik:
Aha, takze mi chces povedat, ze ak dnes kupim C2D a ponecham si grafiku, ktoru mam, tak mi hra, co vide o rok, pojde lepsie, ako ked si ponecham CPU, co mam a teraz kupim novu grafiku?
Chcel ti povedať že sa o rok vyplatí kúpiť novú grafiku ale nové CPU nie lebo dnešné C2D budú patriť aj v roku 2007 k špičke a nebudú takou brzdou ako staršie GPU.
Ja osobne si myslím že navyšovanie počtu jadier má zmysel do 4 možno 8 na jednom CPU. Som si istý že veľké percento hier v roku 2008 už dokáže využiť aspoň 2, v lepšom prípade 4 jadrá. K tomu aby sa dalo hovoriť a hrách s podporou 2+ jadier netreba aby tie jadrá boli využité na 100%. Stačí keď budú mať rozdelné úlohy. Prvé (prípadne aj druhé) jadro bude mať na starosti výpočty pre grafiku, ďalšie bude mať na starosi len zvuk, tretie, AI, štvrté fyzikálne vlastnosti, atď. Možno k výpočtu AI bude stačiiť 0,5GHz výkonu, ale podstatné je to, že o to bude odhlačnené jadro ktoré pri bežnej ST hre vypočítava všetko, a takto bude môcť svoj plný výkon použiť iba na výpočty ktoré potrebuje GPU.
Ale aby som nehovoril iba o hrách. Niektoré aplikácie sú už dnes zčasti prispôsobené pre DT alebo MT a určite sa to bude zlepšovať. Keď bude chcieť výrobca SW ponúknuť kvalitný a konkurencieschopný produkt, bude musieť ísť smerom DT a neskôr MT optimalizácie, lebo rýchlosti jadier už stagnuje ale nároky programov na HW naďalej stúpajú. Už je vydieť, źe najnáročnejšie 3D aplikácie podporujú DT alebo MT už dnes. Do roka to podľa mňa bude podobne aj u aplikácií so strednou HW naročnosťou (video a 2D aplikácie). Nakoniec sa toho možno dočkáme aj pri Java a Flash aplikáciach a jeden pekný deň to bude takmer bežná vec (nenáročný SW asi nebude prepísany - napr. pri WA alebo TC by to nemalo moc veľký zmysel :D - ale kto vie...).
Jenže ty hry, co vyjdou za rok, ještě zrovna moc limitované výkonem dnešních SC procáků nebudou (a to se bavim o těch top hrách, normální hry, kterých bude 95% poběží na SC úplně v klidu s rezervou).
Pokud jde o hry, tak bude aspoň minimálně rok zbytečnost dual-core úplně. A tak do dvou let to nebude nějak extrémní nutnost. Pokud bych byl hráč her, tak bych teď určitě radši zůstal někde u nějakého nataktěného A64 a minimálně rok na upgrade sral. Pak se uvidí a pokud se opravdu objeví CPU intensive hry, tak už si budu moct vybrat zase z lepších kousků případně dělaných lepší technologií se stropem zase o kousek dál atd atd. Navíc pokud se tady bavíme o budoucím limitování CPUčkem, tak to tu mluvíme zároveň o největším hi-endu u grafik a popravdě kopa lidí tu má karty, co odpovídají mainstreamu, a to bude zase o nečem jiném.
Ohledně her. Myslim, že ještě dlouho budou vycházet hry, které budou čistě ST a ty hry budou stejně úspěšné jako jiné hry, co jsou MT, protoze o tom ta úspěšnost her vůbec neni (počet MT her bych za rok netipoval na víc jak 5% v úplně ideálním případě).
Jo a to, že dneska neni ve hrách nějak extra fyzika a AI neni kvůli výkonu CPU. Je to kvůli času potřebnému na implementaci. Co jsem zkoušel nové hry na AMD Turionu64 podtaktovaném na polovinu max. frekvence (800MHz), tak většina her měla rozdíl fps minimální.
No tak to je teda otazka, jestli se v tech novych hrach dostanes se SC na 60-80FPS (cemuz rikam plynulost), osobne si myslim, ze ani nahodou. Kdyby napr. ten Allan Wake, ktery ma pristi rok vyjit, bezel na SC, proc by ho tedy ukazovali na QC a jeste k tomu pretocenym? A ten procak se teda rozhodne neflakal, co si pamatuju.. Crysis na tom bude podle me dost podobne a novy valve engine jakbysmet. Zapominas totiz na jednu vec. Konkretne ten valve engine bude hodne optimalizovan na MC CPU a je dost pravdepodobne, ze to bude za cenu vykonu (na SC), takze prestoze by to normalne SC utahnul, tak protoze to je optimalizovane na MC, na SC to proste nepobezi. Neco za neco. Treba to tak nebude, ale divil bych se.
Ad grafiky: to je otazka. Kdyz nestiha grafika, vzdy muzes snizit rozliseni a pomuze to. Kdyz nestiha procak a hra neumoznuje snizit kvalitu fyziky/Ai a pod, jsi v haji. Jasne ale je, ze grafiky to bude chtit dobry, o tom zadna debata.
Nove hry na turionu 800MHz? Pockej, to myslis vazne? To byl ale nejaky tetris, ne? Zkus si na tom FEAR, GRAW, Oblivion ale i HL2 a postni sem pls min FPS...tipuju, ze to bude jednociferny udaj...
Dneska většinou úroveň fyziky atd nejde nastavit, protože to nějak neni úzkým hrdlem. Dá se předpokládat, že až by bylo, tak už půjde nastavit. Je to celkem logický postup, jaký se zaujal u her už několikrát u různých věcí dřív.
Problém je, že se to bude týkat třeba toho, že ti to vypne nějaký poletující věci okolo, "smetí" a tak podobně a je možný, že ty budeš kvůli slabší grafice muset vypnout taky.
Jo a nějaká ta hra, co říkáš, třeba vytěžovala procesor dost, ale zároveň tam byla i odpovídající grafická sestava, co to živila. Pokud takovou nebudeš mít, budeš muset snížit detaily (viz co jsem psal nahoře) a tím snížíš nároky na CPU.
Me pripada, ze si porad myslis, ze nova hra musi bezet na stavajicim HW. Pamatujes na FarCry? Ten v dobe sveho uvedeni nebezel slusne (60-80FPS) na nicem. Vubec bych se proto nedivil, kdyby min. pozadavky pro plynuly chod u tech novych her bylo C2D na 2.6-3GHz a k tomu nejaka dobra grafika, nejlepe SLI. Na slabsi grafiku muzem u techto her zapomenout, tak to vzdy bylo a bude, o tom se nema cenu bavit, to je i odpoved i pro Pita, zda je lepsi grafika nebo CPU...tato debata neni o grafikach, ale o tom, ze ja porad tvrdim, ze tyto hry na SC plynule proste nepojedou a jsem o tom porad presvedcen. Vytizeny 4 jadra na pretocenym QC u Allana Waka me v tom jen utvrzuji.
Jeste pro Pita: graficke karty zastaravaji mnohem, ale mnohem rychleji nez CPU, zvlaste pokud se bavime o C2D. Kdyz uz chce tedy nekdo upgradovat ted, je proto mnohem lepsi ted koupit C2D, pretocit ho na 3.2-3.4GHz a grafiku koupit az uplne na poledni chvili, az po uvedeni tech her. 3.4GHz C2D ti vpohode vydrzi min na 2 roky, protoze pro ty hry to bude hodne podobny jako rekneme 6GHz SC.
Aha, tak teď jsi mi to vysvětlil. Takže když si neplánuju koupit hi-end grafiku a nebo lépe rovnou SLI, tak vlastně pro mě nemá ani cenu si DC procák kupovat na hry. To je ale v podstatě to, co jsem říkal předtim.
Vždy bylo? To přece neni vůbec pravda. Až na některé extra výjimky ty hry vždycky na většině aktuálního HW běžely. Vem si, že když ta hra neni hodně sponzorovaná nějakou velkou firmou, co dělá HW, tak si na sebe musí vydělat hlavně prodejem a jak myslíš, že asi dopadne hra, která běží jenom na 5% sestav? Far Cry měl jeden z nejhorších enginů, co byl k vidění v té době (ohledně optimalizací). V podstatě jak to řekli právě lidi z Epicu. Jedinná hezká tam byla akorát ta voda. Podívej se spíš na reprezentativnější příklady her. Doom3 nebo HL2. Ty proti očekávání měly naopak celkem nízké nároky na HW.
No hej, ale nezabudnime ani na to, že koľko sa čakalo na D3 a HL2. ;) Inak to čo píše Petrik je trocha extrém, ale z časti má pravdu. Samozrejme pre hratelnosť novej hry nebude potrebné hneď kupovať GF8800 SLI, ale všeobecne platí že najnovšie trháky sú graficky vždy dosť náročné a na hranie pri rozlíšení 1280x1024 a viac, a na High potrebujú fakt silné grafické karty a k tomu silný procesor. Keď budú nové hry optimalizované pre DT resp. MT, tak zrazu tu máme 2x väčší výkon ako bolo bežné pred rokom a C2D CPU by nejaký čas naozaj nemalo byť v systéme takou brzdou ako menej výkonne GPU.
Vlastne ani neviem že prečo o tom píšem, pre mňa sú hry iba okrajovou záležitosťou. Ja budem kupovať nové PC na jar a keď budú dostupné QX C2D za rozumnejšiu cenu, tak dvojjadrové procáky rovno preskočím. Som si istý že systém s takýmto procesorom bude minimálne 3-4 roky bez problémov použitelný na hocijakú bežnú prácu (Photoshop, A/V Editing, atď.) a to je hlavná výhoda C2D procesorov. Nezvyšujú výkon o pár percent, ale násobia ho, a teoreticky už dnes môžeme mať 10Ghz hrubého výkonu v jednom bežnom kompe a myslím si že toto je význam dual (quad) core. Teraz už aby začali tie aplikácie optimalizovať. :)
tak na jar asi budes smutny, pretoze ziadne core 2 quad (qx c2d je co?) za rozumne peniaze proste nebudu (preco by aj boli ze?) takze o moc lepsia moznost je kupit si c2d a ked sa to nahodou prihodi a skutocne najdu 4 jadra na desktope ekonomicke vyuzitie (s ohladom na svoju cenu) tak si ho proste kupis ked ti ziskas dojem, ze to potrebujes
Kým nebude niečo výkonnejšie ako Intel® Core™2 Extreme QX6700 dovtedy si tá potvora bude držať svoju cenu a v tom prípade mi neostane nič iné ako na jar ísť do E6600-ky alebo niečoho podobného. Inak 4 jadrá chcem primárne kvôli multitaskingu, aplikácií pre ne je zatial málo. Chcem PC ktoré nebudem musieť po roku a pol upgradeovať, chcem niečo čo mi bude stačiť aspoň 3-4 roky s tým, že budem dokupovať maximálne RAM-ky a disky.
Ne, ty jsi tvrdil, ze SC ti bude na tyhle hry bohode stacit a ze DC je zbytecny...precti se svuj minuly post. Doporucuju ti, aby sis pustil nejaky tailery Crysis nebo toho Allana a myslim, ze sam uznas, ze SC to asi fakt neda...
Ze na to bude potreba hodne dobra grafika je myslim dost jasny.
Jo? Takze FarCry bezel v dobe uvedeni na trh pri 1280x1024 na 60-80FPS, coz ja povazuji za plynulost (idkyz ideal je nad 100)? Doom3 podle tebe taky bezel plynule? Jeste mam v zive pameti benchmarky, ktere se jeste urcite nekde vali na netu, jak na mid detaily to bezelo na nejlepsi masine pri 30, mozna 40FPS. Na nejlepsi detaily to bylo nekde na 10-20FPS...a co takovy HL2? Ten se na prumernem CPU v te dobe pres 50FPS nedostal...mozna ze ty cisla uplne nesouhlasi, nemam cas to ted hledat, ale nejak podobne to bylo. Ja myslim ze uz toho muzeme nechat, zatim to jsou stejne vsechno jen spekulace. Pockame si na ty hry a pak si rekneme, jestli je DC na nic nebo neni...
ked sa uz bavis o tom nevyhnutnom nastupe novych technologii, tak sa rozluc v dobe LCDciek so svojou predstavou o 100fps :D to len tak na okraj .. a odovodnovat zmysel dulacore hrami je imho tiez dost nezmysel ..
Svuj monitor za zadny po***** LCD rozhodne nevymenim, to je ti asi jasny, spise ho casem vymenim za jeste lepsi IBM P275. Pod 100Hz nejdu ani nahodou. Ja oduvodnuju smysl DC hrami, protoze na nic jineho vykonny pocitac nepotrebuju, kdyz nepocitam to, ze jednou za rok si nagrabuju nejaky to DVDcko. Na surfovani po netu a koukani na filmy bych ten muj procak vubec pretacet nemusel. To ale neznamena, ze si myslim, ze DC ma pouziti JEN ve hrach....
Jeste k tem novych technologiim....slysel jsi neco o OLED? Odezva bezne pod 0.01 ms....to bude neco na hry ;)
ano ano, a lietajuce auta, blowjob kabinky a implantacie mozgov .. druhe by som potreboval ja, tretie ty .. lebo si zjavne inak budes stale mliet svoje :roll:Citace:
Jeste k tem novych technologiim....slysel jsi neco o OLED? Odezva bezne pod 0.01 ms....to bude neco na hry
Uz jsou maly: http://www.oled-info.com/webStore
a i vzorky velkych: http://www.cdr.cz/a/14197
http://www.cdr.cz/a/19599 :)
a jestli neveris te odezve, tak je to Organic-LED...treba ty cerverny LEDky (nejsou teda organic) v autech v zadnich svetlech umeji blikat frekvenci 10MHz ;)
Tvůj názor je zaujatý, protože to byl on, kdo se začal navážet. Podívej se na Živě pod můj článek, nazýval mě tam ignorantem. Pokud si vybral tento styl komunikace, může ho mít. Že je lhář je pravda (viz ono Živě) a že má deficit inteligence vyplývá z jeho projevů tady ("vůbec tomu nerozumím, ale jste pitomci, protože já říkám, že je to tak a tak").
Blowjob kabinky je cekem zajimavej napad, pokud to hodlas zavadet, mas moji plnou podporu... ;-)
Jinak me zarazila jedna vec: spousta lidi tu zminuje, ze na urcity program nebo ulohu si radsi poridi rychlejsi singlecore CPU, nez pomalejsi dualcore.
Vychazime-li z toho, ze nejrychlejsi SC CPU je pretaktovany Opteron a nejrychlejsim DC CPU je C2D, nedava to smysl.
Opteron je na stejne frekvenci POMALEJSI nez C2D, ktere jde navic nataktovat mnohem vys, takze logicky dosahuje i vyssiho vykonu v singlethreaded aplikacich.
Takze mohl by mi nekdo sdelit, proc si nakupem C2D POHORSIM oproti Opteronu, co se vykonu tyce? Financni stranka veci me nezajima, kdyz na to nemam, nebudu si to kupovat...
Ale nepohoršíš - tenhle "downgrade" mám za sebou a skutečně není důvod se mu bránit, když jsi dneska schopen na C2D dosáhnout lepší cenu za dosažený MHz a ještě máš druhé jádro jako bonus, nehledě na to, že na stejné frekvenci je C2D v průměru minimálně o 10% výkonnější než kterékoliv AMD.
Pod kabinky se podepisuju... >:}
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=...lineh&c=640192
výroky šéfa intelu pro střední a východní evropu jsou opravu k popukání (váhal jsem jestli to hodit sem nebo do vtipů). Nevím, jestli je ten člověk tak neskutečně blbej, nebo si myslí, že tak neskutečně blbí jsou zákazníci.
ja si myslim, ze to je clovek, co chce predavat procesory .. a pre neho ucel svati prostriedky .. ostatne ako vacsina marketingovych cinnosti lubovolnych firiem
Jenomže tyhle věty už překračují běžné marketingové polopravdy, to už je čistá 100% lež, navíc zcela absurdní :).
„Více jádrové procesory jsou revoluční změna. Počítače jsou díky nim menší, tišší, mají hezčí design, menší spotřebu proudu a vyšší výkon,“ líčí.
Podle Klekowského se díky „schizofrenním“ procesorům otevírá úplně nový počítačový byznys.
„Když se dnes něco porouchá, musíte někomu zavolat, člověk musí přijít a opravit to na místě,“ říká směrem k menším a středním podnikům, které si nemohou dovolit vlastní IT oddělení. „S novými počítači mohou zavolat, specialista se připojí na dálku a vše opraví,“ kreslí budoucnost.
hehehe, tak tomu rikam "kvalitni" mlha :-D
pokud ceka, ze tomuhle nekdo uveri, tak je naivni jak panna
jen tak pro zajimavost ...
Citace:
Původně odeslal http://www.wow-europe.com/en/patchnotes/patch-2010.html
asi tak
eagle: fakt nechapu jak si prisel na ty auta, to si fakt myslis ze sou tu lidi tak blby nebo naivni, alespon vymysli trochu "lepsi" prirovnani
puvodni nazor byl ze c2d za stejny prachy ma vyssi (cti VYSSI) vykon SC nez opteron, ze je DC na to snad sere pes ne, protoze tyhle cpu(intel) se proste SC neprodavaj!!!!
takze to par prispevku nade mnou vsecko vystihnul uplne DOKONALE, kdo chce nejvyssi vykon, jde do c2d, tecka. Ze to nekdo hani protoze ma dve jadra ktery 90%lidi nevyuzije, to je uplne scestny.
za vykon se proste plati, a ted to de i bez toho PLACENI (cenova hladina cpu opteron a c2d neni nijak fatalne rozdilna)
Nevím, co je jednotka výkonu a nezajímají mě nějaké specifické testy a aplikace. Zajímá mě můj komp, a v tom jsem nahradil "skvělé" SC AMD s použitelnou frekvencí kolem 2,8GHz v dnešní ceně kolem 3000Kč za C2D v ceně kolem 6000Kč s použitelnou frekvencí cca. 3,2GHz.
Kromě toho, že mi subjektivně jednoznačně VŠECHNO běhá mnohem svižněji, jsem za dvojnásobnou cenu objektivně dostal:
- modernější architekturu, která dává i v single-threaded aplikacích lepší výsledky na stejné frekvenci
- dvakrát tolik jader, což využiju v těch pár multi-threaded aplikacích
- několikanásobně větší cache, což není určitě na škodu
- cca. o 15% vyšší dosaženou frekvenci
Pro mě jako usera a nikoliv akademika jsou tohle ARGUMENTY, proč si C2D koupím a každemu doporučím...
Zdá se, že jsi stále dost nepochopil.
Vyšší výkon za stejné peníze? A jinak z matiky jsi měl co? Když mám A64 3500+ za 2600 Kč s DPH a poskytne mi podobný single-threaded výkon jako C2D E6300 za 5200 Kč, tak to zrovna ve prospěch C2D nesvědčí. Dva produkty s identickým výkonem, kdy jeden stojí dvojnásobek.
Je vidět, že s IT nemáš příliš velké zkušenosti. První věc, kterou profíci chtějí, je stabilita a bezproblémovost. A není tajemstvím, že C2D je procesor ušitý horkou jehlou. Za čtyři měsíce existence v něm bylo odhaleno víc chyb než v P4 za pět let. A kdo chce nejvyšší výkon, tak ten se samozřejmě rozhoduje o výkonu na konkrétní nasazení. C2D zdaleka není nejvýkonnější řešení.
Ano, za výkon se platí, ale pokud procesor se stejným výkonem stojí polovinu, tak nemám nejmenší úmysl kupovat ten dražší.
2 Dart Maul: Argumenty s cache, frekvencí a vyšším IPC beru (to jsou IMHO výhody C2D, což ale s dvěma jádry nijak nesouvisí - ostatně testy to dokazují). Taky bych ti ale připomněl určité skutečnosti:
1) Zaplatil jsi dvojnásobek ceny.
2) Máš teď procesor, který mám podstatně větší množství chyb, a tedy je potenciálně méně spolehlivý.
3) Máš procesor s o hodně vyšší spotřebou.
Pro mě jako profíka a nikoliv teoretika jsou tohle ARGUMENTY, proč si C2D v současné revizi nekoupím a proč ho doporučím jen tomu, komu přinese odpovídající výkon (tj. provozuje majoritu multithreaded aplikací) a komu nezáleží tak moc na stabilitě...
Výkon má se spolehlivostí jen málo společného. A co se C2D týče, tak opravdu o něj momentálně nemám zájem. Až budou dostupné revize L2 a E0, tak o tom začnu přemýšlet.
BTW: Proč si myslíš, že mám pořád AMD K7 a VIA KT600 ? Je to totiž oddladěná, vysoce spolehlivá kombinace. Už ani netaktuju, abych měl maximální spolehlivost. Stát ECC RAMky 9/8 ceny normálních (to je jejich reálná výrobní cena), tak si je koupím. Jde mi v podstatě o minimalizaci TCO, což vyžaduje jednak nízkou pořizovací cenu (přesněji výborný poměr price/performance) a bezproblémový chod. Počítač mám od toho, aby on sloužil mně, ne já jemu.
O rok si kupis novu architekturu AMD a povies o nej toto iste. Ci to ide s vyvojom? Je to o prachoch proste. Ja tie chyby nejak nesledujem, ale C2D neviem preco sa mi nepaci, mozno tou cenou vysokou... Mrknem na AMD a vidim tam prijatelne ceny. Zalezi na co kto ma, a na co to potrebuje...
No a jsme u jádra pudla - za výše uvedené přínosy jako "amatér" rád zaplatím dvakrát tolik, spotřebu neřeším a nespolehlivost jsem nepozoroval... a k tomu jako bonus druhé jádro!!! ;)
Nechci se Tě dotnout, ale o vývoji kupředu daleko více rozhodují lamy jako jsem já, než věčně nespokojení králíci, jako jsi Ty - rozhoduje masový trh a z něj tekoucí peníze a těch pár rýpalů převálcuje dav. Kdyby to bylo na takových, jako jsi Ty, jedeme ještě pořád na K7 a VIA KT600, protože se vám evidentně na novinkách vždycky něco nepozdává...
Víš, on je trochu problém, že tady v tom flamethreadu mezi výkonem a spolehlivostí pořád účelově osciluješ a na to, že si koupíš C2D, bych vzhledem ke VŠEM Tvým argumentům a stávající sestavě nevsadil ani korunu... a myslím že málokdo tady... ;)
Ale jasně, vždyť o tom to přece je, ne? Není to tak dávno, co jsem kupoval AMD X2 4400+ za 15.000 a kde je dnes díky novince C2D? Tohle mě jako člověka z obchodu trápí ze všeho nejmíň - teď je tu prostě C2D, je objektivně nejlepší a proto se prodává tak, jak se prodává... a AMD tak akorát mohlo srazit svoje přemrštěné ceny... >:}
Budu se snazit hodne, ale opravdu hodne nekonfrontacne...
1) chyby v C2D: muzes prosim uvezt konkretni priklad, kdy C2D dela nejake vypocetni chyby nebo je nestabilni? Skutecne me to hodne zajima. Nikde jsem totiz zatim necetl, ze by C2D realne produkovalo nekorektni vysledky.
2)C2D neni nejvykonnejsi: Muzes prosim uvezt nejake vykonnejsi reseni v podobne cenove relaci, a jelikoz jsme na OC foru, kdyz berez v potaz OC? Rekneme tedy E6400 pretocene na decentni 3GHz. Ono i k E6300 na defaultu budes tezko hledat neco lepsiho...
3) Via KT600 - vysoce spolehlivá? No to myslim zadny muj komentar nepotrebuje, ale prece: ze na tom nefunguje asi polovina lepsich zvukovych karet ti zrejmne nevadi, o vykonu a kvalite celeho SouthBridge radeji ani nemluve...jednou jsem nejakym omylem postavil komp na tomto chipsetu a to mi uplne stacilo.
Já za takové přínosy tolik peněz platit nehodlám. Navýšení výkonu oproti mé současné sestavě není tak velké, aby to ospravedlnilo cenu.
Vždyť v pořádku. Já budu jen rád, když ten vývoj (hardware a software) zafinancujete. Pokud jde ale o mě, sponzorovat nikoho nehodlám. Z mé strany je to čistě cost-benefit analýza.
Nemyslím, že to je účelová oscilace, jen konstatování faktů. Core 2 Duo není v price/performance o nic lepší než A64 (naopak je o hodně horší) a co se spolehlivosti týče, tak na tom taky není nejlépe. Každý máme jiné priority. Pokud mi jakýkoli produkt nepřinese vyšší hodnotu pro zákazníka, pak není důvod, proč bych ho měl kupovat.
Několik důvodů na koupi C2D mám, i když vůbec nesouvisí s dual-core. Těmi důvody je vyšší single-threaded výkon a velká cache (... kterou využiju). Odrazují mě bugy, druhé jádro (z něj plynoucí špatné price/performance - kdyby bylo zdarma, tak ho samozřejmě beru) a vysoká spotřeba. Ideální by bylo jednojádrové Pentium za cenu adekvátní výkonu (tj. podobnou A64).
Doufám, že si uvědomuješ, že jsi v drtivé menšině, a že Tvoje cost-benefit analýza je dost odlišná od většiny ostatních lidí... Tvoje velmi specifické potřeby Ti nikdo upírat nemůže, ale stejně tak Ty nemůžeš paušálně generalizovat svoje závěry v tom smyslu, že C2D je na nic a vnucovat to ostatním jako dogma...
V menšině asi sotva, když jsem dostal tolik kladných hodnocení jako nikdy. Mimochodem, neříkám, že C2D je na nic, jen varuji před jeho nedoladěností a také jasně říkám, že platit za těch pár procent výkonu navíc nehorázné peníze s tím, že za to aspoň člověk dostane druhé jádro, je nerozumné, neboť toto druhé jádro je ve většině případů na nic. Až Intel odstraní bugy a tenhle procesor podstatně zlevní (adekvátně k cenám A64, které poskytují zhruba stejný výkon), budu tvrdit, že je C2D vynikající koupě.