Výsledky 1 až 17 z 17

Téma: Canon EOS 60D

Threaded View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Re: Canon EOS 60D

Citace Původně odeslal jan555 Zobrazit příspěvek
    Zákony jistě obejít nelze, nicméně mluvit o "malování DIGICem" je hodně přehnané - dnes je dostupná snad kterákoliv komponenta a technologie lepší než dřív. Pak už je to jen o penězích a o tom, jaký koktejl z toho kdo namíchá, řečeno obecně.
    No já bych se tomu "malování DIGICem" tak moc nebránil. Vždyť každý zásah do fotografie po její expozici je výtvarničení. Fotografie přeci je "malování světlem", ale to probíhá pouze v okamžiku epozice. Vše ostatní je malování DIGICem (a podobnými). A pokud už něco potřebuji (chci) upravit (z RAWu), tak sám a v míře, která je vhodná a ne dle naskryptovaných obvyklostí daných výrobcem čipu a jeho SW.

Je potřeba si do té formulky přidat prostý fakt, že menší snímače při stejném úhlu pohledu znamenají úměrně velikosti snímače větší hloubku ostrosti. Tedy pokud začne difrakce negativně ovlivňovat kvalitu o 1 f-stop dřív na systému, který má o ekvivalent 1 f-stopu větší hloubku ostrosti, pak je to pořád prašť jako uhoď. Samozřejmě záleží na konkrétním případě (tělo + objektiv), ale výraznější rozdíly v reálu nevidím (a také jsem neviděl konzumní sestavu, u které by se difrakce začala - viditelně - projevovat až při f/22).
    To jistě, ale já jsem se teď držel dané velikosti čipu (který má 60D a všechny crop-enatý čipy), jejichž velikost je stále stejná, jen na té samé ploše vzrůstá počet pixelů. Pokud zamícháš jiné čipy s jinou velikostí a densitou, tak pak se může vliv difrakce posouvat, ale bavíme-li se pořád o APS-C, tak nikoli.

To by byl, ale nikoliv univerzální. Mám vážnou pochybnost, že v dohledné době k nějakému takovému trháku dojde ... Jinak DR je pro fotografii jistě velmi důležitý, na druhou stranu dnes je ve finále tenhle parametr relativně podružný, protože v reálu jsou těla ve stejné kategorii velmi podobná a to i co se týče právě DR. Mně z toho vychází především to, že zajímavé bude až se objeví technologie ke zvyšování DR, která bude funkční, rychlá a blbuvzdorná, ne jako dnešní prosté multi-expozice a dodá potřebný výsledek, jen vytvořený jinou cestou (a to bych čekal docela brzo).
    To já mám taky velké pochybnosti a dost mě to štve.
    No tak já bych se o podružnosti DR dost přel. Řekl bych, že to je pořád ještě jedna z velkých bolestí digitálního zpracování fotografie. Tady má digitál ještě pořád na kinofilm co dohánět. A co se týká fotografií - tak větší DR by byl podle mě super (čím blíže HDR, ale při jedné expozici, tím lépe). A chlácholit se tím, že jsou na tom všichni stejně je sice hezké, ale nic neřešící.

A pokud se ještě vrátím k procesorům a jejich novým featurám. Procesor má (mimo spousty jiných) jednu zásadní funkci a to odstraňování šumu. S každým novým tělem se výrobce chlubí, jak je ten nový odšumovací algoritmus lepší a výkonnější. Ale řekněme si, co je odšumování? Snaha o rozpoznání co na fotce být má a to nechat a co být nemá a to vyřadit. Bohužel čip nevidí scénu, nevidí fotku a neví, co fotíme a tak postupuje podle naprogramovaných pravidel. Takže vlastně slepě a hloupě upravuje (maluje) fotku. Následek každej zná - ztráta detailů, slití barev atd.... super. Pořád se řeší, jak to jen vylepšít.
    A teď položím řečnickou otázku - jakej je nejlepší odšumovací algoritmus (kterej nejméně zmrší fotku?) - no přeci žádnej odšumovací algoritmus (otázkou je, když by šel uplně vypnout, co by lezlo z 18Mpix čipu - to bych fakt vidět nechtěl).
    No a tak místo věčného hledání lepšího odšumění - tzn. řešení důsledků, co když by výrobce řešil důvody - tzn. co když by čipy nešuměly (nebo co nejméně). Takže snížit rozlišení, zvětšit světlocitlivé buňky a polovina odšumovacích algoritmů by neměla co dělat a fotky by byly plné barev a detailů.

To je jen takové moje zamyšlení.
    Naposledy upravil Hanz; 01.09.2010 v 07:39.
    FOTO:Canon EOS 40D; 17-40/F4 L; 70-200/F4 L; Tokina 11-16/F2.8; 420EX; Olympus C-765UZ; Canon IXUS 70; stativ Manfrotto 055XPROB+498RC4
    PC1:Intel i5-2500K@4500MHz|Noctua NH-D14|Asus SABERTOOTH P67|Kingston HyperX Genesis Grey 8GB (2x4GB) DDR3 1600|MSI Radeon HD7850 OC|HDD Seagate 7200.12 - 1TB|Samsung F1 640GB|Hitachi 500GB|DVD-RW Samsung SH-S203P|Thermaltake Dream Tower Soprano|Corsair HX750|DELL U2412M|Genius SW-5.1 Home Theater|Win7x64 Ult.|Razer Copperhead Tempest Blue (fw 6.17i) + Razer RV-1001 eXactMat|Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000 CZ|
    PC2:
    C2D E7600|Scythe Katana|Gigabyte G41MT-D3V|RAM 4GB DDR3|HDD Samsung SP2004C 200 GB|integ. graf. Intel GMA X4500|integ. zvuk. Realtek ALC889|Fortron FSP350-60THN-P 350W|LCD LG L2000CP-SF (S-IPS)|Win7x64 Ult.
    PC3: NTB IBM T60
    Win7x64 Ult.
    Další: NETGEAR ReadyNas Duo v2;NETGEAR WNR3500LC;HTC Desire HD CM7.1;Panasonic NV-GS140

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Canon 40D
    Založil MikeD v sekci fóra Digitální foto a video
    Odpovědí: 115
    Poslední příspěvek: 23.04.2008, 21:50
  2. TEST: Canon EOS 30D vs. Canon EOS 350D
    Založil tominek v sekci fóra Digitální foto a video
    Odpovědí: 10
    Poslední příspěvek: 26.11.2006, 23:09
  3. Canon EOS 5D
    Založil e1 v sekci fóra Digitální foto a video
    Odpovědí: 25