No já bych se tomu "malování DIGICem" tak moc nebránil. Vždyť každý zásah do fotografie po její expozici je výtvarničení. Fotografie přeci je "malování světlem", ale to probíhá pouze v okamžiku epozice. Vše ostatní je malování DIGICem (a podobnými). A pokud už něco potřebuji (chci) upravit (z RAWu), tak sám a v míře, která je vhodná a ne dle naskryptovaných obvyklostí daných výrobcem čipu a jeho SW.
To jistě, ale já jsem se teď držel dané velikosti čipu (který má 60D a všechny crop-enatý čipy), jejichž velikost je stále stejná, jen na té samé ploše vzrůstá počet pixelů. Pokud zamícháš jiné čipy s jinou velikostí a densitou, tak pak se může vliv difrakce posouvat, ale bavíme-li se pořád o APS-C, tak nikoli.
To já mám taky velké pochybnosti a dost mě to štve.
No tak já bych se o podružnosti DR dost přel. Řekl bych, že to je pořád ještě jedna z velkých bolestí digitálního zpracování fotografie. Tady má digitál ještě pořád na kinofilm co dohánět. A co se týká fotografií - tak větší DR by byl podle mě super (čím blíže HDR, ale při jedné expozici, tím lépe). A chlácholit se tím, že jsou na tom všichni stejně je sice hezké, ale nic neřešící.
A pokud se ještě vrátím k procesorům a jejich novým featurám. Procesor má (mimo spousty jiných) jednu zásadní funkci a to odstraňování šumu. S každým novým tělem se výrobce chlubí, jak je ten nový odšumovací algoritmus lepší a výkonnější. Ale řekněme si, co je odšumování? Snaha o rozpoznání co na fotce být má a to nechat a co být nemá a to vyřadit. Bohužel čip nevidí scénu, nevidí fotku a neví, co fotíme a tak postupuje podle naprogramovaných pravidel. Takže vlastně slepě a hloupě upravuje (maluje) fotku. Následek každej zná - ztráta detailů, slití barev atd.... super. Pořád se řeší, jak to jen vylepšít.
A teď položím řečnickou otázku - jakej je nejlepší odšumovací algoritmus (kterej nejméně zmrší fotku?) - no přeci žádnej odšumovací algoritmus (otázkou je, když by šel uplně vypnout, co by lezlo z 18Mpix čipu - to bych fakt vidět nechtěl).
No a tak místo věčného hledání lepšího odšumění - tzn. řešení důsledků, co když by výrobce řešil důvody - tzn. co když by čipy nešuměly (nebo co nejméně). Takže snížit rozlišení, zvětšit světlocitlivé buňky a polovina odšumovacích algoritmů by neměla co dělat a fotky by byly plné barev a detailů.
To je jen takové moje zamyšlení.