Citace Původně odeslal Hanz Zobrazit příspěvek
To jistě máš pravdu (už jen to, že používáme Dslr je zásluhou technologií). Nicméně ale i přes všechny nové featury všech technologií se stále pohybuje v rámci přírodních a fyzikálních zákonů, které prostě obejít nelze.
Zákony jistě obejít nelze, nicméně mluvit o "malování DIGICem" je hodně přehnané - dnes je dostupná snad kterákoliv komponenta a technologie lepší než dřív. Pak už je to jen o penězích a o tom, jaký koktejl z toho kdo namíchá, řečeno obecně.

To máš určitě taky pravdu, ale když si vezmeme obvyklý clonový rozsah objektivů (např. F2/8 - F/32), tak u kinofilmu nebo čipů s menší hustotou, se difrakce začala projevovat až u hodně zavřené clony (např. od F/22 výše atd....), což bylo také limitující, ale pořád byl dostatečný prostor pro práci (plná díra až F/22). Ale když se nyní difrakce pouze díky čipu začne projevovat už od F/9 (přestože sklo by to způsobovalo třeba až od F/22), tak je to prostě podle mě špatně a zbytečně limituje to při focení.
Je potřeba si do té formulky přidat prostý fakt, že menší snímače při stejném úhlu pohledu znamenají úměrně velikosti snímače větší hloubku ostrosti. Tedy pokud začne difrakce negativně ovlivňovat kvalitu o 1 f-stop dřív na systému, který má o ekvivalent 1 f-stopu větší hloubku ostrosti, pak je to pořád prašť jako uhoď. Samozřejmě záleží na konkrétním případě (tělo + objektiv), ale výraznější rozdíly v reálu nevidím (a také jsem neviděl konzumní sestavu, u které by se difrakce začala - viditelně - projevovat až při f/22).

s jednou takovým DR než teď - a rozlišení ať je klidně 8Mpix nebo i míň. To by podle mě byl trhák!!!
To by byl, ale nikoliv univerzální. Mám vážnou pochybnost, že v dohledné době k nějakému takovému trháku dojde ... Jinak DR je pro fotografii jistě velmi důležitý, na druhou stranu dnes je ve finále tenhle parametr relativně podružný, protože v reálu jsou těla ve stejné kategorii velmi podobná a to i co se týče právě DR. Mně z toho vychází především to, že zajímavé bude až se objeví technologie ke zvyšování DR, která bude funkční, rychlá a blbuvzdorná, ne jako dnešní prosté multi-expozice a dodá potřebný výsledek, jen vytvořený jinou cestou (a to bych čekal docela brzo).