To jistě máš pravdu (už jen to, že používáme Dslr je zásluhou technologií). Nicméně ale i přes všechny nové featury všech technologií se stále pohybuje v rámci přírodních a fyzikálních zákonů, které prostě obejít nelze. Těžko můžeme chtít tvrdit, že se díky nových technologiím napiješ z nové sklenice o objemu 0,2L víc, než ze starší sklenice o objemu 0,3L.
To máš určitě taky pravdu, ale když si vezmeme obvyklý clonový rozsah objektivů (např. F2/8 - F/32), tak u kinofilmu nebo čipů s menší hustotou, se difrakce začala projevovat až u hodně zavřené clony (např. od F/22 výše atd....), což bylo také limitující, ale pořád byl dostatečný prostor pro práci (plná díra až F/22). Ale když se nyní difrakce pouze díky čipu začne projevovat už od F/9 (přestože sklo by to způsobovalo třeba až od F/22), tak je to prostě podle mě špatně a zbytečně limituje to při focení.
Já vím, že pořád kritizuju každý nový - hlavně Canon - tělo. Ale mě jen přijde, že se pořád v laboratořích řeší, jak přidat víc a víc Mpix na čip (četl jsem cosi o APS-H se 120Mpix - to bude krása) a přitom si myslím, že by pro všechny, kdo chtějí fotit hezké fotky bylo přínosnější, když by třeba Canon začal produkovat plnobarevné čipy (aby se mohla odstranit bayerova maska - kde vlastně už to dopočítávání barev podle intenzity okolních pixelů je vlastně výtvarničina sama o sobě, která digitální fotografii dost ničí) s jednou takovým DR než teď - a rozlišení ať je klidně 8Mpix nebo i míň. To by podle mě byl trhák!!!