Výsledky 1 až 25 z 76

Téma: Canon 550D

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Re: Canon 550D

Citace Původně odeslal no-X Zobrazit příspěvek
    Průměr difrakčního disku závisí na použité cloně, ostatní parametry v tom nehrajou roli.
    To ale prece neni pravda !
    Presna formule zni: d = 2.44 * (f-number) * VLNOVA_DELKA
    To Vase cislo, 0.0054mm pro f/4 plati pro vlnovou delku 550nm.
    Ano tam je oko nejcitlivejsi, jenze predpokladam, ze nejsem jedinej, co chce mit i modrou barvu v maximalnim rozliseni !
    A pro modrou 400nm delku to vychazi 0.003.9mm, a teda 23.6 / 0.0039 = 6051 a celkem to pak odpovida 24.4MPixelum !
    To je prekvapeni co ?
    Nemluve o tom, ze bayerova maska to cislo jeste pronasobi tak nejmene na dvou az tri nasobek !!!

Proč ten agresivní tón? A nevadí Vám, že červená barva bude v rozlišení výrazně nižším? A co takto rovnou fotit v UV spektru, pro vyšší rozlišení snímků?

Navíc když bayerova maska reálné rozlišení nijak nezvyšuje, ale 2-3× snižuje...
    IBM
    Lenovo
    Kriglnakafe

berraneck: Pán je agresivní Canonista, nebo agresivní teoretik, narazil jsem na něj na CDRku v diskusi
    Citace Původně odeslal icoico Zobrazit příspěvek
    pro modrou 400nm delku to vychazi 0.003.9mm!
    Tenhle styl matematického zápisu neznám.

a teda 23.6 / 0.0039 = 6051 a celkem to pak odpovida 24.4MPixelum !
    To je prekvapeni co ?
    Ovšem. Protože to máš blbě. Pokud chceš mít maximální rozlišení nelimitované difrakcí v celém spektru, musíš brát v potaz červenou, nikoli modrou. A výsledné rozlišení ti logicky vyjde nižší, nikoli vyšší

Nemluve o tom, ze bayerova maska to cislo jeste pronasobi tak nejmene na dvou az tri nasobek !!!
    Jak už konstatoval berraneck, bayer rozlišení vždy snižuje. Rozhodně nezvyšuje toleranci k difrakci. Klidně dám příklad:

4/3 Panasonic L10 má průměr pixelu 0,0047mm. To je stejné jako u 15MP Canonu. A jak vidíš na následujícím testu, je objektiv limitovaný difrakcí už při překročení f/2 (rozlišení s cloněním od f/2 dál už jen klesá):

Je to smutné, ale je to realita, 15 nebo 18MP prostě žádný objektiv nedokáže vykreslit, protože bez clonění je hloubka ostrosti příliš úzká na to, aby fotka jako celek byla ostrá (případně je systém limitovaný optickými vadami) a při sebemenším clonění už rozlišení snižuje difrakce.
    senzory pro DF - DSLR | senzory pro DF - kompakty a EVF | senzory pro DF - mosaic masky | senzory pro DF - full-color masky | filtry pro DF #1 / #2 | tisk DF na inkoustech od Canonu | M42 skla pro DSLR | Thoriové sklo a M42 objektivy

Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci
    (tj. ikonka s vahami pod avatarem)

Můžeš se s námi, prosím, podělit o to, na základě čeho jsi dospěl k následujícímu tvrzení?
    4/3 Panasonic L10 má průměr pixelu 0,0047mm. To je stejné jako u 15MP Canonu. A jak vidíš na následujícím testu, je objektiv limitovaný difrakcí už při překročení f/2 (rozlišení s cloněním od f/2 dál už jen klesá)
    Není to snad na základě testu jednoho objektivu z jednoho zdroje. Ptám se na to samozřejmě proto, že to reálně není pravda ...
    [PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
    [Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags
    You're guaranteed to miss 100% of the shots you don't take. (Wayne Gretzky)

Na jednu stranu kritizuješ, že své tvrzení podkládám jedním testem, na druhé straně jsi ty své tvrzení nepodložil ničím

Přijde mi logické vycházet z testu takového objektivu, který má málo optických vad. Pokud řeším difrakci, nemůžu vycházet z testu horšího objektivu, jehož optické vady degradují rozlišení víc, než difrakce. Takové testy by neprokazovaly nic.

Aby to bylo ještě jasnější - tady je test jednoho objektivu (Zeiss 35/2) na dvou tělech, které se liší velikostí pixelu. První je Nikon D200 s pixelem 0,0060mm a druhý je Canon 5D-II s většími pixely: 0,0064mm

Nikon D200:

Canon 5D-II:

Na Nikonu s menšími pixely je maximálního rozlišení dosaženo na f/2.8, na f/4 už rozlišení začíná vlivem difrakce klesat. Canon má pixely větší, takže ještě na f/4 rozlišení mírně stoupá, klesá až na f/5.6...
    senzory pro DF - DSLR | senzory pro DF - kompakty a EVF | senzory pro DF - mosaic masky | senzory pro DF - full-color masky | filtry pro DF #1 / #2 | tisk DF na inkoustech od Canonu | M42 skla pro DSLR | Thoriové sklo a M42 objektivy

Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci

To se na mě nezlob, ale já jsem se jen slušně zeptal, jak jsi k tomuhle došel. Neptal jsem se na Nikon ani na Canon. Nepochopil jsem, jak podle jednoho testu objektivu jsi schopný konstatovat difrakce systému - copak je jeden zdroj směrodatný, copak má návrh, funkce a samozřejmě i optimalizace objektivu vypovídající hodnotu pro systém? Mám sem něco dát? Budiž, ale to není odpovědí na mojí otázku, kterou bych stále rád slyšel ... (a btw: Leica 25/1.4 není to nejlepší, co na 4/3 je)

Leica 25/1.4 (lenstip):

Leica 25/1.4 (DIWA / DxO):

Zuiko 14-35/2 (DIWA / DxO):

Zuiko 150/2 (DIWA / DxO):

Nuže?
    Naposledy upravil jan555; 28.08.2010 v 15:37.
    [PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
    [Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags

Citace Původně odeslal jan555 Zobrazit příspěvek
    To se na mě nezlob, ale já jsem se jen slušně zeptal, jak jsi k tomuhle došel.
    Já se nezlobím, jen jsem poukázal na to, že se ti nelíbí, když své tvrzení podkládám jedním testem, zatímco ty jsi své v tu chvíli nepodložil žádným

Nepochopil jsem, jak podle jednoho testu objektivu jsi schopný konstatovat difrakce systému
    Snadno. V okamžiku, kdy přiclonění vede ke snížení rozlišení, jde o vliv difrakce. Pokud se vliv difrakce dá pozorovat už na f/2.8, znamená to prostě, že na výstup daného senzoru má difrakce vliv už na f/2.8. To je vše

copak má návrh, funkce a samozřejmě i optimalizace objektivu vypovídající hodnotu pro systém?
    Návrh ani funkce objektivu nemá na difrakci jako takovou vliv. Zda je výstup ovlivněn difrakcí, závisí v základu pouze na velikosti pixelu senzoru a clonovém čísle objektivu. To se dá samozřejmě teoreticky spočítat. Jelikož se ale objevilo pár lidí, kteří těm číslům nevěřili a věřili desítky let zažité pravdě, že difrakce se projevuje až při clonění kolem f/11 a výš, našel jsem ukázku toho, že to v současné době už dávno není pravda.

(a btw: Leica 25/1.4 není to nejlepší, co na 4/3 je)
    To jsem netvrdil, byl to první test pevného záklaďáku na 4/3 těle, který jsem našel (že vyšel na jiném serveru opticky hůř, nemusí vyvracet korektnost jiného testu - může jít o kusovou variabilitu, speciálně seřízený vzorek, ne zcela přesné zaostření v jiném testu, případně i odlišný způsob zaostření /podle středu - podle třetin/ - stačí mírné sklenutí pole a hned to dá významný rozdíl)

Zuiko 150/2 (DIWA / DxO):
    To je další ukázka toho, že difrakce na senzorech o menších pixelech má vliv na výstup už kolem f/2.8

Nuže?
    Nuže, najdou se testy prokazující, že na 4/3 systémech má difrakce vliv už kolem f/2.8, najdou se testy prokazující, že na APS-C systémech má vliv už kolem f/4... to je vše, co jsem chtěl říct. Nevím, co chceš slyšet.

Snadno. V okamžiku, kdy přiclonění vede ke snížení rozlišení, jde o vliv difrakce. Pokud se vliv difrakce dá pozorovat už na f/2.8, znamená to prostě, že na výstup daného senzoru má difrakce vliv už na f/2.8. To je vše
    Nebo že je objektiv lépe optimalizovaný na větší clonu, to je vše.

Jelikož se ale objevilo pár lidí, kteří těm číslům nevěřili a věřili desítky let zažité pravdě, že difrakce se projevuje až při clonění kolem f/11 a výš, našel jsem ukázku toho, že to v současné době už dávno není pravda.
    Těch pár lidí může být a osobně mezi ně nepatřím, protože nerozporuji, že se difrakce přes systémy a snímače liší. Ptal jsem se jen na zdroje tvého revolučního prohlášení, které je osamocené a nepodložené, protože běžně naměřené a uváděné hodnoty se od tvých značně liší. Našel jsi špatnou ukázku.

To je další ukázka toho, že difrakce na senzorech o menších pixelech má vliv na výstup už kolem f/2.8
    Tohle měření jsem ti sem dal zcela speciálně na ukázku toho, jak vypadá objektiv optimalizovaný na větší clonu. Původně jsi prohlásil, že "limitovaný difrakcí už při překročení f/2", což v kontextu tohoto měření a dalšího, které jsem přidal a které ukazuje (lepší) výsledky na stejném těle při f/8 než při "vlivu už kolem f/2.8" zřejmě ukazuje, že tvoje tvrzení je mylné.

Nuže, najdou se testy prokazující, že na 4/3 systémech má difrakce vliv už kolem f/2.8, najdou se testy prokazující, že na APS-C systémech má vliv už kolem f/4... to je vše, co jsem chtěl říct.
    Po internetu se najde leccos, to ovšem neznamená, že to leccos je korektní (nehledě od volných interpretací toho "leccos") a těžko kdy bude osamocené a misinterpretované "leccos" něco "prokazující".

Nevím, co chceš slyšet.
    No, teď už asi nic?

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Canon nebo Nikon - zajímavý postřeh
    Založil Marty v sekci fóra Digitální foto a video
    Odpovědí: 26
    Poslední příspěvek: 01.07.2010, 15:41

Klíčová slova k tématu

Pravidla přispívání