Jezevec, ja by som tak stiepnu formu jadrovej energie uplne neodsudzoval, zatial je to IMHO jeden z najlacnejsich a najefektivnejsich zdrojov energie. (na kontrolovanu fuznu reakciu si este nejaky ten piatok pravdepodobne pockame)
Na margo znecistenia - nie je chyba v stiepnej forme, skorej v ludoch samotnych.
Pretoze mas dve moznosti ako s vyhorenym palivom nalozit -
a) trvalo ho uskladnit
b) ist do takzvaneho uzatvoreneho palivoveho cyklu (fabriky tu uz su a funguju - zial nestihaju + nie su zadarmo. Preto sa vela statov uchyluje k moznosti a) )
Pri uzatvorenom cykle sa spracuvava vyhorete palivo v sucasnosti asi najviac Purex metodou Ano uznavam luhuje sa to v pomerne hnusnych veciach ako napr. H2NO3 a uran + plutonium sa extrahuju v podobe oxidov ci hexafluoridov. Tie oxidy a fluoridy sa vracaju naspat na spracovanie - koncentruju sa odparovanim s naslednou vitrifikaciou (ano, oproti bitumenacie ci cementacie je to proces ovela zlozitejsi - ale znova je to o ludoch, nie o technologii)
Pointa je ale v tom, ze pri uzatvorenom cykle sa vracia U235, Pu239 a 241 naspat ako palivo - zhruba tona nanovo spracovaneho vyhoreteho paliva~~ dve tony prirodneho uranu.
edit: viac - menej sci-fi ale imho fuzny reaktor prinesie vo vyslednom dosledku viac skody ako uzitku - prakticky nekonecne mnozstvo enegrie zadarmo nas zabije.
edit2: mozno je to nadsazka, ale fotovoltaika momentalne preziva boom asi len vdaka statnemu zasahu a garanciam od statu - pride mi to ako iny druh strotovneho