Jester nez do toho Bernu dojedu, pokuste se mi vypsat, ktere audio aplikace se stale vyvijeji pro WIN 98 SE !?
Myslim profi aplikace, protoze pak ztracime oba cas.
Jester nez do toho Bernu dojedu, pokuste se mi vypsat, ktere audio aplikace se stale vyvijeji pro WIN 98 SE !?
Myslim profi aplikace, protoze pak ztracime oba cas.
Neberte to ako ohradovanie sa, snazim sa len vysvetlit svoju situaciu
O profi aplikacie sa uz nejaky ten cas nezaujimam to je pravda, skor sa zaujimam o tvorbu opensource a mnohokrat som len milo prekpvapeny.
Pocitac nieje urceny priamo na profi pouzivanie k zvukovym ucelom, ale je urceny k testovaniu Software a zistovania jeho kompatibility s roznymi verziami systemu Windows od 9x po Vistu, eventuelne MS-Dos + funguje ako moj osobny PC.
Ladenie hardware je konicek, ktory doplnuje to ze z casu na cas robim testy betaverzii software z opensource dielni. Su medzi nimi aj hry ktorym sa sem tam hodi aby to otestoval niekto s prave takouto zvukovkou a tiez by som chcel pridat podporu OpenAL pre tych vyvojarov ktory by chceli overovat jeho funkcnost.
Zvukove karty pre mna boli do znacnej miery velka neznama. Dlhsi cas mi unikali jak mechanizmy fungovania tak realne limity, alebo potreby takehoto zariadenia - co obcas vyustovalo v nevysvetlitelnu nefunkcnost niektorych veci. A to velmi nemam rad.
Tuto kartu vlastnim asi tak rok a pol, bol uz trochu problem ju zohnat prave v prevedeni SB0100 a vzhladom na to ze predavajuci mi k nej nedal CD s ovladacmi tak chvilu trvalo kym som zohnal nieco pouzitelne s cim som sa dopracoval k plnej palete zvukovych efektov.
WDM Format ovladaca som si zvolil pretoze dlhodobo mi prax na Win98SE ukazala ze su proste lepsie. Aj vo funkcnosti aj v stabilite.
Pre testovanie EAXu pouzivam takmer lubovolnu hru ktora podporuje tento subor efektov.
Pre testovanie 4.1 zvuku pouzivam standardne DVD so surround zvukom, k prehravaniu pouzivam Media Player Classic. Opensource zalezitost, s velkym mnozstvom nastaveni.
Na testovanie SPDIF CD IN pouzivam vyhradne Windows Media Player 9.0.
S WDM verziou ovladacov mi pracuje aj program od Creativu Surround Mixer 2.0 ktory umoznuje jak konfiguraciu reproduktorov, ich testovanie a nasledne aj zapinanie roznych zvukovych efektov priamo v prostredi windows.
Aby som zhrnul par problemov:
Som trochu prekvapeny ze jediny program ktory spolupracuje s SPDIF CD vstupom je len Windows Media Player 9. Hladal by som radsej nejaky alternativny prehravac ale bohuzial vsetky moderne uz pracuju na principe grabovania. Zvuk ma bohuzial tendenciu sa zosekat...
AC3 dekodovanie sa mi pocas vikendu podarilo rozlusknut. Funguje to spravne pokial je pouzity "System default" audio renderer, resp "Default Directsound".
Viac nez stereo zvuk + efekt cez Surround mixer.
V tomto bode som narazil na isty druh nekompatibility ktory si neviem vysvetlit. Vysledny efekt je ticho. Ziadny zvuk. Ak chcem robit betatesty hier ktore by chceli implementovat jak podporu eaxu tak viackanalovy zvuk tak musim mat nejake objektivne vysvetlenie tohoto javu. Jedine co predpokladam je ze Surround mixer vyuziva ASIO ktoreho uplne technicke specifikacie (mimo to ze to moj kolega pouziva ako elektronicke gitarove combo) nemam.
OpenAL
Rozhranie skusam pomocou hry Prey ktora ma tento standard podporovat, avsak nedosahujem s touto hrou plnu funkcnost. Na Win9x aj na Win Vista su na to objektivne dovody, na Win2k a XP ma testovanie caka.
Sb Live je stale istym druhom etalonu medzi zvukovkami co podporuje aj jeho velmi siroka podpora na rozne OS, preto k testovaniu HW akcelerovaneho zvuku tento kus Hardware urobi dost vela prace.
Abit VH6-T mod "Immolator" * Intel Pentium III-S "Tualatin" 1.400@1,628Mhz * PQI SDR SDRAM PC133CL3 @ 155CL2 - 1,5 Gb * Asus Radeon x850XT 256mb * Pinnacle 300i * Creative SoundBlaster LIVE! * Adaptec 19160 * Intel PRO GT 10/1000 * Seagate Cheetah 15k 73GB * Windows 98SE
No debata mezi obhajcem stare (a neprilis dobre hrajici) zvukove karty a clovekem, ktery se zvukem pracuje profesionalne je vse jen ne smysluplna. Jeden o voze, druhej o koze.
Jeste par detailu k Mirove obhajovani stareho HW:
Vytahovat na svetlo Win98 je vice nez usmevne. Tento "system" se opravdu nehodi na nic jineho, nez na kraceni dlouhe chvile.
K SB Live: Tahle karta podporuje pouze EAX 1.0 a 2.0. Tyto technologie opravdu nejsou povedene, zvuk je hrozne umely, vetsinou jde pouze o simulaci jakesi ozveny. Az EAX 3 (a tedy Audigy) prinasi vlastnosti, diky kterym zle tuto technologii povazovat za poslouchatelnou.
A ASIO nema se Surround Mixerem opravdu nic spolecneho.
Puvodni dotaz myslim zodpovezen byl (tj. k cemu OpenAL je), nevidim duvod tu dale resit 10 let starou zvukovku v jeste starsim operacnim systemu.
Lock
Audiotrak Prodigy HD2 (2xOPA2134PA + LT1364) => Little Dot I+ (WE408A + AD8022) => Sennheiser HD555@595
Asus Xonar D1 => Technics SU-A800 => Tesla 2xARN6608 + ARV-104
Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)