Tak jsem to pořádně omrknul a kupodivu, překvapení se nekonalo. Budu hovořit jen o značce Panasonic, konrétně model TH-42PZ8E (23 000,-).

V režimu Full HD (1920x1080) je stejně velká Plazma (106cm) obrazově lepší, než LCD a to i v souboji s mírně dražšími modely, vybavenými všemi shodnými procesory pro vylepšování a správu obrazu, pohybu a barev. A to i v situaci, kdy uvedené LCD bylo menší, Panasonic 106cm LCD nemá. Fantastické barvy, fantastický obraz a nulové zpoždění jsou jednoznačně pádné trumfy pro Plazmu.

V režimu upscalingu TV vysílání ze současně dostupného DVB-T to už bylo jinak. Velká obrazovka je pro upscaling starých formátů velký handicap. Schopnosti Plazmy se zde upscalingem výrazně stírají na úroveň LCD. Menší LCD má v tomto směru výhodu v ostřejším obrazu při zhruba stejné vzdálenosti sledování.

106cm Plazma (42") nejmenší velikost, která se zatím dělá ve Full HD je prostě velká na domácí sledování upscalovaného TV. Teoretická vzdálenost cca 3m je naprosto akceptovatelná při Full HD či HD ready, při upscalingu TV to chce ale jít o metr dál a to už může být v menších domácnostech handicap.

Nejpříjemnější byl upscaling TV na 32" LCD shodných parametrů, sledování ze vzdálenosti cca 2,5m bylo ideální pozicí. Ale to byla pro LCD jediná výhoda.

Takže je to pořád tak jako doposud, záleží na tom kdo to kde bude mít a co od toho očekává a na co to primárně chce.

Jinak upscaling integrovaný v posledních modelech Panasoniců je velmi zdařilý a na Plazmě je 100% stabilní. U LCD bylo zřetelně vidět nahodilé doostřování, což mě dost zarazilo, to bych tedy nesnesl. Zřejmě (spekuluji) to má co dočinění se zpožděním LCD panelů.

Neměl jsem možnost porovnávat s nejnovějšími modely LCD s LED podsvícením, někdo tvrdí, že se touto technologií LCD srovnalo s Plazmou v pozici zobrazování odstínů černé barvy. Na jaře nás prý čeká nová generace Plazem, tak jsem zvědav. Podaří-li se dostat Full HD pod 1m úhlopříčky, mohlo by to pomoci prodeji do běžných domácností, ceny jsou již nyní skutečně příjemné.

Kdo touží po placatici nad 1m úhlopříčky, Plazmu můžu jen doporučit. Počítali jsme také roční nárůst spotřeby, Plazma je žravější, než LCD, to se ví, ale rozdíl nám skončil na cca 300Kč/rok navíc. To utratím za jeden večer v hospodě, takže myslím, že to není zas tak likvidační parametr. Snad maximálně psychologiky.