to Doc_Zenith:
čo si hovoril ohladne Nvidie a menenia rozlíšenia pri non-native hrách, tak ATI má pre tento účel technologiu zvanú "alternate pixel center". Presne neviem ako funguje, ale približne by to malo meniť centrovanie pixelov. Nikdy som si ale rozdiel nevšimol.

to Peca_On_Line:
U Morrowindu sa stávalo to že sa zmenšovali písmená v hre, zmenšovali sa itemy v inventári a vlastne sa zmenšili všetky veci ktoré neboli priamo 3D. Nešla pritom nastaviť iná veľkosť písmen a tak podobne. Rovnaký jav bol aj u Halflife.

v horších prípadoch ale dochádza k zmene podania perspektívy, kriveniu objektov ktoré sú na okrajoch obrazu, k atypickému podaniu textúr (z ich pôvodne ostrého obrazu ostane len mastný fľak a tento jav bol u morrowindu dosť zlý, u halflife kde sa nepozeralo na nádherné šaty to nijak zvlášť nevadilo).

U mafie som tento jav s textúrami pozoroval tiež (pri rozlíšení 1600x1200) ale nebola to nejaká strašná katastrofa. Ideálne rozlíšenie (jak pre náročnosť na HW tak pre vizuálny zážitok) sa pohyboval medzi 800x600 a 1280x1024.

u takých rozlíšení sa preto lepšie využije velký monitor - u malého by sme museli čumieť poriadne blízko. Preto si myslím že medzi rozlíšením a veľkosťou plochy monitora je súvis ktorý by mal užívateľ brať v úvahu a počítať s tým.

to jezevec:
naprosto súhlasím s tým o kancl počítači a na doma i mapovaním pixelov.

späť k tématu:
Obecne ak poviem úplne konkrétne čo mi na LCD vadí tak sú to dve veci:
1. Natívne rozlíšenie

tu dúfam v to že sa začnú vyrábať LCD s omnoho vyššími rozlíšeniami než dnes - hlavne kvôli možnostiam znížiť dopady tejto vlastnosti, ale sú tu určité fyzické limity. ved uvidíme
2. čierna ktorá sa často zdá byť podaná že je pol milimetra za obrazom, alebo vyvoláva dojem čiernej diery v obrazovke.

dúfam že u novších LCD (kde sa ráta že nebudú podsvecované, ale svietiť bude samotná tekutina v pixeloch) bude tento jav potlačený.