Marty:
obecne som sa stretol s názorom, ktorý diskutujúci vydávali za všeobecne prijímanú pravdu a to že LCD monitory sú lepšie než CRT monitory. aký je tvoj názor?
to daso:
na CRT som štandardne fungoval na 1024x768 pri 100hz (velmi dobrý obraz aj na prijímanie TV či už analog alebo digital). velkosť desktopu je primeraná aplikáciám ktoré používam. na LCD som štandardne fungoval na 1280x1024
časť mojich záverov je subjetívna z toho titulu že využitie TV tunera a DVD na mojom PC je viac než časté a CRT sa tam užije viac než LCD. to sa u tých dvoch konkrétnych kusov monitorov dá porovnať pri tých parametroch ktoré som nastavil zámerne na rovnaké hodnoty aby som videl čo sa stane ak dva monitory o rovnakej uhlopriečke ale rôznej technologii zobrazuju.
chcel som vidieť hlavne to čo spraví 75hz u LCD a u CRT pri rovnakom rozlíšení a osobne som prišiel na to že až tak zásadný rozdiel to nieje čo do blikavosti a únavy očí, ale je tam zásadná výhoda pre LCD pokial ide o čítanie textu z monitoru a zásadná výhoda pre CRT ak ide o dynamickú graflku (3d alebo animácie).
ak by som ale mal LCD monitor ktorý má rozlíšenie 1600x1200 pri 70hz tak tam by ma rozhodne viac zaujímala kvalita obrazu, pretože rozlíšenie je jediná vec ktorá môže LCD technologii pomôcť pri odstránení polovice negatívnych javov.
problém je bohužial ten že sú ludia ktorý kúpia monitor čo má 30 palcov ale ak by sme previedli rozlíšenie na DPI tak by to malo rozlíšenie rovnaké ako mať 1024x768 na 15 palcovom LCD monitore. dôležitá je hustota tých bodov, nie ani tak celkové výsledné rozlíšenie.