mno to koľko bodov dokáže ten či oný monitor zobraziť na plochu považujem za veľmi dôležitý faktor pokial ide o dosahovanie jemnosti obrazu... hovorím to ako človek čo pracuje s fotografiou a mám odskúšané čo to s klasickou fotografiou i digitálnou fotografiou (rozumej zväčšeniny o rozmere 2x3 metre).

Ak hrám napríklad hru Heroes of Might and magic III tak pretože hra funguje v rozlíšení 1024x768 a môj monitor má natívne rozlíšenie 1280x1024 tak zákonite dôjde k tomu že obraz bude zaťažený rastrom. ak by ale môj LCD monitor mal natívne rozlíšenie o niečo vyššie tak raster sa síce tiež prejaví, avšak nie tak dramaticky aj z toho dôvodu že pixely budú menšie. skúste si napríklad pozrieť DOS prostredie na monitore s rozlíšením 1024x768 a 1280x1024. ten posun kvôli rastru je tam extrémne viditelný a pri vyšších natívnych rozlíšeniach na tú istú plochu bude stále menší a menší. skúšal som to na jednom prastarom LCD paneli a mojím druhým monitorom, ale dospel som k názoru že ak LCD tak s rozlíšením nad 1600x1200, avšak pri velkosti okolo 19-20 palcov (väčšia plocha má stále tendencie raster zhoršovať i pri vyšších rozlíšenach)

z hladiska estetického musím povedať že je dobrý určitý pomer medzi ostrosťou a rozmazanosťou a od toho sa aj vyvinul antialiasing a k tomu smeruje mnoho dnešných grafických technologii.

paradoxom je napríklad aj to že Microsoft už pred rokmi začal vyvíjať tool pre postprocessing textu ktorý ho "vylepší" formou aby aj na dokonale ostrom LCD monitore vyzeral trochu menej ostro (akoby bol na CRT ). tomuto postupu sa hovorí ClearType a pokiaľ máte vistu, alebo internet explorer 7.0 tak ste si toho možno všimli.

to je tiež môj subjektívny názor, avšak je zaujímavé sledovať ako vyvíjané SW riešenia korigujú HW nedostatky ktoré sú dané práve až prílišnou presnosťou - tým myslím aj niektoré shadre ktoré sa používajú aj k realtime postprocessingu videa.

LCD mám rád napríklad kvôli faktu že prenos obrazu je kompletne digitálny nevyžadujúc prácu RAMDAC grafickej karty, obecne som vždy oceňoval u LCD aj to že text som písal a videl som ho vždy. rovnako miesto na stole a v neposlednej rade to že LCD monitor si môžem dovoliť zavesiť za môj záložný zdroj bez strachu že pri prvom výpadku odpálim baterku nadmernou spotrebou.

ak však prišlo na podávanie farieb, dynamiku, jemnosť obrazu... zatiaľ ma CRT nadchlo a LCD sklamalo. a to vždy ak pominiem pár pohľadov na jeden LCD monitor Philips Brillance. boli mi ale odporučené LCD monitory Eizo. máte niekto skúsenosť?