Hlavní devizou těch starých hledáčků je klínový dálkoměr a mikroprizmatický kruh. Ostření s tím je mnohem rychlejší a přesnější. Nechápu, že fotografové neprotestovali, když výrobci tyhle pomůcky z těl odstranili![]()
Hlavní devizou těch starých hledáčků je klínový dálkoměr a mikroprizmatický kruh. Ostření s tím je mnohem rychlejší a přesnější. Nechápu, že fotografové neprotestovali, když výrobci tyhle pomůcky z těl odstranili![]()
senzory pro DF - DSLR | senzory pro DF - kompakty a EVF | senzory pro DF - mosaic masky | senzory pro DF - full-color masky | filtry pro DF #1 / #2 | tisk DF na inkoustech od Canonu | M42 skla pro DSLR | Thoriové sklo a M42 objektivy
Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci (tj. ikonka s vahami pod avatarem)
Mno matnice s ostřícími pomůckami se vyrábějí i do nových těl, viz http://4um.overclocking.cz/showthread.php?t=67161Canon vyrábí také, Nikon bohužel ne, ostatní firmy nevím..
IBM
Lenovo
Kriglnakafe
Takže nakonec jsem koupil ext. blesk, protože určité kluby mě k tomu prakticky donutily nedostatečným osvětlením. Povedlo se mi sehnat EX550 v super stavu za 5900 Kč a musím říci, že jsem spokojenej.
Tady ještě dodám pár fotek
klasicky bez blesku
vč. blesku foceno na 2.lamelu.
Autofocus musím mít nastavený na ostření pouze na střed, protože jinak se fotit prostě nedá. Příliš mnoho pohybu a foťák pak ostří na levý rukáv či na šňůrku s visačkou. Každopádně se začíná projevovat alespoň náznak toho, že čím déle fotím, tím více si s přístrojem rozumím a jsem schopen si vychytávat určité momenty a kompletní přenastavení expozice už pro mě není takový horor jako v začátcích. Stejně tak si začínám uvědomovat potřebu dalších skel, která by se mi hodila(fisheye a nějaký širokáč)
Synology DS213j - 2x2TB WD Red
MacMini, 8GB RAM Crucial / Intel 330 180GB
MacBook Pro 13 (mid 2012), 8GB RAM Crucial, Crucial m4 256GB
iPad Pro / iPhone SE
Beachken: tak jsem si právě celý tento thread prolítl a dost to na mě působilo, že nevíš, co chceš. Dobře, žes dospěl k výsledku, nicméně ty úplně poslední bleskované fotky na mě působí tak, jaks psal o pár měsíců zpět: uměle, ztracená atmosféra.
pro zajímavost: bráchovo fotky focené na kinofilm fuji superia 1600 desítky let starým manuálním sklem mir 20mm/F3.5 na těle bez klínové matnice (tj ukázka, že se dá ostřit i s nesvětelným manuálním sklem za neustálé myšlenky v hlavě, že máš jen 36 snímků a každý z nich stojí ~7Kč): http://majezek.czweb.org/new_design_...php?albumId=42
Ano, dost jsem se blesku bránil, ale nebylo vyhnutí. Vlastně by bylo, ale cena skel, které mají dostatečnou světelnost je natolik vysoká, že ext. blesk byl tou nejmenší investicí. Jak jsem psal, jsou prostory, kde se bez blesku opravdu nedá cokoliv vyfotit a v případě nedostatku světla, kdy potřebuju vyfotit velký dav lidí, se s interním bleskem dočkám tak akorát otřesných fotek. Je prostě rozdíl fotit klubovou akci o cca 600 lidech a pak na megafestivalech v řádech několika tisíc.![]()
iPad Pro / iPhone SE
ale vždyť ti to píšu: s trochou cviku se naučíš ostřit s manuálem. ona je docela pohoda zaostřit přibližně a doladit nakloněním postavy. metod je víc a sklo máš za pár drobných z ebaye. nicméně už máš blesk a zjevně jsi s tím smířen, takže končím s plácáním do větru.
iPad Pro / iPhone SE
Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)