2jan555:
No tak právě, že fotek jsem udělal docela dost a to na dvou tělech (obě tedy 350D: na jednom tak 40, na druhém tak 20 fotek) a výsledek byl v podst. stejný. Takže si myslim, že minimálně za náhodu to označit nelze. Je mi jasný, že identifikátor AF bodu na 17mm "zastíní" větší fotografovanou plochu než při 50mm, ale očekával bych, že to bude vypadat jako na obrázku 1 a ne jako na obrázku 2:
Jinak je mi jasný, že AF bod není přesně za tím "světélkem" v hledáčku. Ale je cca. 2x větší, ale i tak by se měl (je-li v AF area) pouze jedna černá čára na bílém pozadí chytit přesně na ni. A vzhledem k minulé fotce toho oka bych očekával, že bude ostré oko a ne obočí 1cm vzdálené před rovinou zaostření.
Proč Ti přijde zvláštní, že jsem identifikoval FF na krátkém konci? Při cloně F/2,8 s tím, že jsem měl foťák hodně blízko (řekněmě 30cm) k testovacímu obrazci - to neni problém i na krátkém konci.
Mám doplňující dotaz: Hloubka ostrosti se zvětšuje se vzrůstající vzdáleností? (osobně si myslím že ano, ale raději se zeptám)
2Firuz:
No to je taky docela zvláštní, že jsou RAWy ostřejší než JPEGy? Pokud jsi je tedy opravdu nedoosřil v PC. Protože tyto úpravy (doostření atd...) se ve foťáku provádí až po zapsání RAWu ne? Myslel jsem, že je (zjenodušeně) senzor -> AD převodník -> odbočka k zápisu do RAW -> a pak až procesor se všemi nastavenými i přednastavenými úpravami.... (to by znamenalo, že by procesor v DSLR JPEG rozmazal... snad ne... chápu-li to správně).
![]()