Tak moje rozhodování pokračuje dále. Měl jsem možnost mít v ruce Tokinu 16-50. Jako když bych si měl kupovat sklo podle buildu, tak bych vzal jednoznačně Tokinu. Co se týká kvalita kresby, tak mi nepřijde tak hrozná, jak je v testech popsaná. Ovšem zkreslení při 16mm je opravdu výrazné a i když jsem psal, že zkreslení není pro mě prioritně sledovaná hodnota, tak v tomto případě by to už asi byl problém.

A při 16mm je i vinětace dost výrazná - a to nebyl nasazen žádný filtr. Takže Tokina fakt asi ne.

Sigmu 18-50 jsem v ruce neměl. Už v několika shopech mi jí vychválili, že je hodně slušná. Nevim jak tomu mám věřit, když v testech dopadla dost děsně (hlavně co se aberace týká). Jinak světelnost a build bude asi dobrej.

Takže mi ve výběru zůstává Tamron 17-50 a Sigma 17-70. Tamrona jsem už v ruce párkrát měl (jednoho jsem měl už i doma přes noc, ale šel mi tak o 1,5cm do FF a nebyl na něj záručák, takže bych musel seřízení platit (Kč 1500 bez DPH ) a to se mi fakt nechtělo. Tak šel zase z domu.
Kámoš má Sigmu a zdá se mi, že kreslí docela dobře, ale měl jsem v ruce taky jednu z jednoho shopu a ta předváděla v rozích dost peklo (takže asi taky dost kus do kusu - ostatně jako Tamron).
Tamron je o něco dražší (cca. o 2 - 3tis), má lepší světelnost a snad je ostřejší. Sigma má větší rozsah, ale horší světelnost.
Na jednom Tamronu, co jsem měl v ruce jsem chtěl ozkoušet i aberaci a na celém obrázku jsem nic nenašel, až na jedno místo (označeno kroužkem), kde se aberace projevila. Podívejte se prosím na to, zda-li takováto úroveň aberace je v normě, nebo zda-li je to již rušivé (pro upřesnění 17mm, F/2,8, Canon 350D, 1/2000, ISO100)

Dále by mě moc zajímalo, zda-li je (obecně vzato) Tamron 17-50 opravdu ostřejší než Sigma 17-70 a zda-li se tedy opravdu vyplatí investovat o něco víc peněz. Mě se tedy zdá že ano, ale radši bych znal názor i ostatních.

Ještě dotaz co se týká FF/BF. Je nějaká tolerance, která už se obvykle neseřizuje, když to dělá (řekněmě do 0,5cm apod.?). Nebo je nutno trvat na tom, aby místo zaostření bylo 100%ně ve středu hloubky ostrosti.