Citace Původně odeslal no-X Zobrazit příspěvek
Neučím rybu plavat.
Ta moje reakce neměla vyznít podrážděně (nebo jakkoliv jinak), ale podařilo se - omlouvám se.

FZ30 je teprve druhá generace VE
Označením ano, ovšem reálně je jiná, resp. jinak funguje. U FZ20 to nefungovalo tak dobře a občas se Venus engine prostě "nechytl". Pamatuju se, jak jsem konkrétně s FZ20 nafotil sérii obdobných fotek, kdy většina byla "čistá" a jedna, dvě fotky měly aberaci na kontrastních hranách. U FZ30 už jsem tohle neviděl ...

(že by byla v RAWu nějaká extrémnější CA jsem si nevšiml, už FZ30 nějakou dobu nepoužívám, ale co se pamatuju, tak tam byla jen nějaká menší korekce vinětace a distorze).
RAW na FZkách v žádném případě nepředstavuje "surová" data, ale je prohnaný in-camera PP. Sám Panasonic uvádí jako jednu z klíčových vlastností Venus Engine odstranění CA (viz např. http://www.panasonic.ca/English/audi...s_I_II_III.pdf ) a podle mého to funguje i v případě RAWu - sice to funguje opravdu výborně, ale stopy po těch zásazích se najít dají.

že krom pár nejdražších modelů je vyrábí samotný Panasonic, ale designy jsou od Leicy
Své jsem k tomu řekl, ty taky, dál už se můžeme jen dohadovat (potvrzení se těžko dobereme). Podle mého je Leica firma jako každá jiná - komerční, která chce prodávat a prodává svoje logo. Ony existují mnohem konkrétnější a drsnější příklady - postav si vedle sebe Zuiko 14-54/2.8-3.5 a Leicu 14-50/2.8-3.5 a zjistíš, že jsou prakticky identické (jaká to náhoda!). A zábavné na tom je, že Leica za dvojnásobnou cenu nabízí přidanou stabilizaci (která je od Panasonicu a ne od Leicy), ale má reálně o trošku horší optiku a není sealovaná. Aneb žádný návrh a slušný příplatek za logo ... "Staré časy" jsou prostě dávno pryč.