Neučím rybu plavat. Ptám se - nevím, jaké zkušenosti s tímhle segmentem máš. Vůbec bych se nedivil, pokud by u prvních objektivů pro kompakty nějaké problémy byly, protože návrh objektivu pro senzor 30x menší, než je kinofilm (pro který Leica téměř celou svoji historii navrhovala) a ještě navíc s úplně jiným cenovým a rozměrovým omezením, je zkrátka něco úplně jiného a chápu, že tam nějaké prvotní problémy byly.
To samo o sobě nemusí znamenat, že by objektivy nenavrhovala Leica. Řekl bych, že je to něco podobného, jako když japonská Tomioka, která byla známa velmi slušnou optikou bez CA, přešla počátkem 70. let na nové materiály (thoriové sklo a nové optické pryskyřice), tak se s tím taky nedokázala hned vyrovnat a všechny objektivy postavené v téhle době na rozdíl od těch starších aberovaly jak prase...
Reagoval jsem ale na poznámku "kolik generací Venus enginu zabralo Panasonicu než byla ta optika tak dobrá" - FZ30 je teprve druhá generace VE a opticky byl tehdy imho nejlepším UZ na trhu, takže nemůžu souhlasit s tím, že šlo do takové míry o věc PP (že by byla v RAWu nějaká extrémnější CA jsem si nevšiml, už FZ30 nějakou dobu nepoužívám, ale co se pamatuju, tak tam byla jen nějaká menší korekce vinětace a distorze).
Netvrdím, že objektivy pro kompakty vyrábí sama Leica a třeba ještě ve Wetzlaru. To je samozřejmě nesmysl, věřím, že krom pár nejdražších modelů je vyrábí samotný Panasonic, ale designy jsou od Leicy (Panasonic by těžko někde během pár let sebral takové know-how, aby se vyšvihl na současnou úroveň a Leica by se těžko v dnešní době uživila prodejem pár kusů aparátů pro enthusiast segment).
Obdobně to fungovalo u Samsungu, který měl svoji vlastní optickou divizi, ale její vlastní produkty byly jedna velká hrůznost (i na delších ohniscích deforormovaly úplně neskutečně, měl jsem s tím bohužel vlastní zkušenost) a poté, co přišly objektivy s logem Schneider-Kreuznach, se tyhle šílenosti jako mávnutím kouzelného proutku vytratily... Návrhy Samsung kupuje od Schneideru - těžko říct, kdo to vyrábí, z Kreuznachu nebudou určitě, jestli má Schneider nějakou lokální továrnu na východě jsem nezjišťoval, ale nejpravděpodobnější budou továrny Samsungu, ve kterých se původně produkovaly ony šmejdy...
Pokud se vrátím k původní myšlence - kvalita optiky, kterou Panasonic v současné době využívá (ať už je vyráběna kdekoli), je na takové úrovni, že nevěřím, že by protažení zoomu o 15mm způsobilo jakoukoli viditelnou formu degradace kvality výstupu v rozmezí původního 24-70mm rozsahu.