efektivna clona klesa so zaostrenou vzdialenostou. velmi malo objektivov tym netrpi. pri makre 1:1 je strata svetla okolo 2EV oproti zaostreniu na nekonecno. aj ked o tom makro objektiv neda vediet fotaku, tak je tam priblizne taka strata.

aj normalne objektivy tym trpia, nikkor 50mm f1.8 ma udajne stratu 1/3EV na najmensej zaostritelnej vzdialenosti. mal by tym trpiet kazdy normalny objektiv, ktory meni svoju velkost pri zaostrovani.

sam som si skusil nikkor 80-200 f2.8 + TC kenko 1,5x (neposiela info fotaku, takze stale ukazuje clonu f2.8 ), fotil som rovnomerne (slnkom) nasvietenu bielu stenu s rovnakymi iso, clona, cas. seria troch fotiek zaostrenych na nekonecno, seria troch fotiek zaostrenych na minimalnu zaostritelnu vzdialenost. histogramy prvych troch fotiek boli rovnake, hisogramy druhych troch fotiek boli rovnake, ale navzajom boli trochu posunute, teda sa zmenila efektivna clona preostrenim z nekonecna na minimum (cca 1,5 metra). takze ziadne teoreticke tlachanie.

pri tebou zmienenym 135 f2 to nebude urcite f3.5, lebo nedokaze dosiahnut moc velky pomer zobrazenia, predpokladam, ze to bude okolo f2.2 (ano, tentokrat teoreticke tlachananie).