Citace Původně odeslal tominek Zobrazit příspěvek
k extrmne nizkym DOF. zkousel jsem tu 1.4 s Kenko TC na nejblizsi moznou vzdalenost a bylo to opravdu malo ostrych mm. tady se dle me vychazi opravdu z relane clony a TC dela jen ubytek svetla ale nebudem to pitvat.
Ne, vše vychází z efektivního clonového čísla. V případě TC je asi jeden z nejjednodušších popisů tenhle (dá se k tomu tedy dobrat i složitějšími cestami):

Citace Původně odeslal Jack Flesher
F-ratio, commonly referred to as aperture or "f-stop" is derived by the following formula: f = focal-length/free-aperture. Hence a 100mm lens with a maximum opening (or diameter) of 50mm will have an f-ratio of 100mm/50mm or 1:2, or a maximum aperture of f2. Now if we add a 1.4x converter to the lens, we increase its focal length by 40mm to 140mm. The free aperture remains 50mm, thus we now have f= 140mm/50mm, or 1:2.8, or a lens with a maximum aperture of f2.8. But the aperture still opens to its widest setting.
To je samozřejmě zároveň taky zcela nejjednodušší odpověď na častou otázku na důvod "dané" změny min. efektivní clony u telekonvertorů o určitém násobku zvětšení.

V tom konkrétním srovnání je třeba si uvědomit, že použití TC sice znamená snížení maximálního efektivního clonového čísla z f/1.4 na f/2.0 (mínus pro DOF), prodloužení ohniskové vzdálenosti z 50 mm na 70 mm (plus pro DOF) za současného zachování zaostřené vzdálenosti (to je důležité). To celé dohromady znamená, že při stejné zaostřené vzdálenosti je DOF u 70/2.0 menší než u 50/1.4 (a to opravdu znatelně).

Prostě kouzlo TC v tomhle případě je zachovaná min. zaostřovací vzdálenost (a s tím související větší max. zvětšení). V případě, kdy upravíš odpovídajícím způsobem i zaostřovací vzdálenost (tzn. aktuální zvětšení bude u obou kombinací stejné), situace se značně změní.

Rozpitval jsem to stejně, ale snad je to k čemu .

btw: sám jsem (i když ne tak silný) dojem už také měl, ale protože pro něj zřejmě neexistuje žádné opodstatnění, mělo by se jednat jen o šalbu způsobenou důvodem viz výše ...