Osobně jsem si zkoušel starší MA 055Pro celkem důkladně, tak doufám, že základ zůstává stejný. Dneska jsem taky převážil všechno příslušenství a vychází mi maximální konfigurace 20D + grip + baterie + 100-400 na 3kg, které jsou ovšem díky stativové objímce příjemně vyvážené. Většina focení bude probíhat v konfiguraci 20D + grip + blesk + 28-75 = 2,2kg ovšem značně převažující dopředu, takže nutno počítat víc. Celkem myslím že s nosností do 6kg to bude v klidu.
Hlava bude definitivně 3D, kulovou jsem zkoušel několikrát a nesedne mi. Rád na 3D používám způsob "švenkování", kdy uvolním jen 2 osy, navíc jde taky o zvyk.
Konkrétně by se mi dost líbila MA 460MG, ale ta má bohužel nosnost jen 3kg. Takže se rozhoduju mezi levnou MA 804RC2 a IMHO hodně kvalitní MA 808RC4.
Ohledně stativu uvažuju taky o levnější variantě MA 055DB, kdy bych musel oželet polohování středové tyče, ale pořád má dostatečnou výšku, nosnost, příjemnou cenu a je o fous i skladnější a lehčí než 055XPROB... Chtělo by to ale osahat ty matky, pokud se nepletu, tak místo spon má klasické šrouby (což by mi nevadilo, naopak myslím, že toto řešení by mělo mít vyšší životnost).
Z jiných značek mě zaujal zatím celkem VELBON SHERPA PRO CF-630/640, ale tady nedokážu srovnávat z hlediska pevnosti s vybraným Manfrotto ani si ho nemám kde na vlastní oči osahat. Kompromisem by musela být i levnější 3D hlava, protože už je to sestava nad limit. Ovšem musel bych vědět, že se taková investice do karbonu vyplatí.
Na Giottos se právě dívám, ale zatím mám problém se trochu zorientovat a v CZ jsou informace k této značce dost mizivé.