Výsledky 1 až 25 z 57

Téma: Stativ na zrcadlo kolem 6k

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Re: Stativ na zrcadlo kolem 6k

Osobně jsem si zkoušel starší MA 055Pro celkem důkladně, tak doufám, že základ zůstává stejný. Dneska jsem taky převážil všechno příslušenství a vychází mi maximální konfigurace 20D + grip + baterie + 100-400 na 3kg, které jsou ovšem díky stativové objímce příjemně vyvážené. Většina focení bude probíhat v konfiguraci 20D + grip + blesk + 28-75 = 2,2kg ovšem značně převažující dopředu, takže nutno počítat víc. Celkem myslím že s nosností do 6kg to bude v klidu.

Hlava bude definitivně 3D, kulovou jsem zkoušel několikrát a nesedne mi. Rád na 3D používám způsob "švenkování", kdy uvolním jen 2 osy, navíc jde taky o zvyk.

Konkrétně by se mi dost líbila MA 460MG, ale ta má bohužel nosnost jen 3kg. Takže se rozhoduju mezi levnou MA 804RC2 a IMHO hodně kvalitní MA 808RC4.

Ohledně stativu uvažuju taky o levnější variantě MA 055DB, kdy bych musel oželet polohování středové tyče, ale pořád má dostatečnou výšku, nosnost, příjemnou cenu a je o fous i skladnější a lehčí než 055XPROB... Chtělo by to ale osahat ty matky, pokud se nepletu, tak místo spon má klasické šrouby (což by mi nevadilo, naopak myslím, že toto řešení by mělo mít vyšší životnost).

Z jiných značek mě zaujal zatím celkem VELBON SHERPA PRO CF-630/640, ale tady nedokážu srovnávat z hlediska pevnosti s vybraným Manfrotto ani si ho nemám kde na vlastní oči osahat. Kompromisem by musela být i levnější 3D hlava, protože už je to sestava nad limit. Ovšem musel bych vědět, že se taková investice do karbonu vyplatí.

Na Giottos se právě dívám, ale zatím mám problém se trochu zorientovat a v CZ jsou informace k této značce dost mizivé.
    PC: GA-EP45-DS3R | E8400 + Ninja | 8GB | 80GB SSD X25-M | Zotac 9500GT | Asus Xonar DX | 2x Hauppauge WinTV HVR-1300 | Enermax MODU82+ 525W | Lancool K1
    Foto: Canon 20D | Tokina 12-24/4 | Canon 24-105/4 L IS USM | Canon 50/1,8 | Giottos MTL3361 + 1301-621C | Nodal Ninja NN5

Těch 6 kg nosnost u slušného stativu stačí, ale ber to spíš jako minimum.
    Citace Původně odeslal Aigor Zobrazit příspěvek
    Hlava bude definitivně 3D, kulovou jsem zkoušel několikrát a nesedne mi. Rád na 3D používám způsob "švenkování", kdy uvolním jen 2 osy, navíc jde taky o zvyk.
    Proto jsem doporučoval kulovou hlavu s panorama lockem (což je přesně tohle, uvolněný pouze horizontální pohyb) a tension lockem, díky kterému si můžeš nastavit tuhost podle konkrétní sestavy (a její váhy a vyvážení). Taková hlava je imho nejlepším kompromisem, ale pokud tě rychlost práce nebo nějaké akční focení opravdu nezajímá, tak je 3D hlava v pohodě.

Ad ty hlavy - 4 kg nosnost je na 3 kg sestavu imho málo (to je zjevně případ i 804RC2) a zajímala tě hmotnost, tak se na ní mrkni (kromě toho, že jsou tyhle hlavy fakt velké, tak už 0,8 kg u té levnější je imho dost a 1,4 kg u té dražší je pro tebe overkill, 2,5 kg stativ s 1,4 kg hlavou se bude např. při přenášení chovat trochu jako kladivo ...)

Ad matky na O55DB - je to teoreticky spolehlivější řešení (při správném seřízení by měly vydržet "na věky"), ale je to dost nepraktické. Čistě z praktického hlediska jsou nejlepší páčkové zámky, o něco hůř se manipuluje s quick-lock otočnými zámky a tyhle matkové jsou praktické nejméně.

Ad Giottos - v ČR není prakticky v distribuci (až na pár věcí na oehlingu). Takže zvenku, ale oplatí se, v ceně odpovídajících Manfrotto nabízejí obvykle lepší funkční výbavu, vyšší nosnost a mnohem víc příslušenství. Pokud chceš kupovat v ČR, tak to ani nestuduj, to doporučuji mrknout se třeba na Slik, který dělá velmi dobré stativy a v prodeji tu jsou (např. FotoŠkoda, nebo tuším třeba nakupuj.com).
    [PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
    [Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags
    You're guaranteed to miss 100% of the shots you don't take. (Wayne Gretzky)

Citace Původně odeslal jan555 Zobrazit příspěvek
    Proto jsem doporučoval kulovou hlavu s panorama lockem (což je přesně tohle, uvolněný pouze horizontální pohyb) a tension lockem...
    jj, ale taky jsme cenově úplně jinde. Já jsem rád, že mi vyhovuje 3D a moje peněženka taky

Ad ty hlavy - 4 kg nosnost je na 3 kg sestavu imho málo (to je zjevně případ i 804RC2) a zajímala tě hmotnost, tak se na ní mrkni (kromě toho, že jsou tyhle hlavy fakt velké, tak už 0,8 kg u té levnější je imho dost a 1,4 kg u té dražší je pro tebe overkill, 2,5 kg stativ s 1,4 kg hlavou se bude např. při přenášení chovat trochu jako kladivo ...)
    to je mi jasný, ale jak z toho ven Finance nejsou bezedné a pevný základ potřebuju, takže s tím nejspíš nic nenadělám (což neznamená, že mi to nevadí )

Ad matky na O55DB - je to teoreticky spolehlivější řešení (při správném seřízení by měly vydržet "na věky"), ale je to dost nepraktické.
    neřeším, nejsem akční fotograf. Jako další výhodu vidím tichý chod (může se hodit).

Ad Giottos - v ČR není prakticky v distribuci (až na pár věcí na oehlingu). Takže zvenku, ale oplatí se, v ceně odpovídajících Manfrotto nabízejí obvykle lepší funkční výbavu, vyšší nosnost a mnohem víc příslušenství. Pokud chceš kupovat v ČR, tak to ani nestuduj
    nebráním se nákupu zvenku, ostatně většina mé výbavy neviděla český obchod, ale marně pátrám po nějakých zkušenostech a referencích. Německy neumím ani pozdravit a v angličtině si přečtu leda zdroják programu. Pokud bych měl jasno CO koupit, tak objednání nebude problém.

..nějak mám pocit, že se motám v kruhu a víc jak 8000 do toho investovat nemůžu..
    PC: GA-EP45-DS3R | E8400 + Ninja | 8GB | 80GB SSD X25-M | Zotac 9500GT | Asus Xonar DX | 2x Hauppauge WinTV HVR-1300 | Enermax MODU82+ 525W | Lancool K1
    Foto: Canon 20D | Tokina 12-24/4 | Canon 24-105/4 L IS USM | Canon 50/1,8 | Giottos MTL3361 + 1301-621C | Nodal Ninja NN5

jj, ale taky jsme cenově úplně jinde. Já jsem rád, že mi vyhovuje 3D a moje peněženka taky
    to je mi jasný, ale jak z toho ven Finance nejsou bezedné a pevný základ potřebuju, takže s tím nejspíš nic nenadělám (což neznamená, že mi to nevadí )
    Já v tom doteď žádný problém nevidím ...

V případě stativu asi dilema moc nepanuje, koupíš si tady 055XPROB (3.4K), nebo dokonce něco levnějšího. Ta cena je imho odpovídající a zvenku se to obvykle nevyplatí, protože 3 kila se poštou prodraží ...

S hlavou se musíš rozmyslet, ale vzhledem k tvému rozpočtu není ani plně vybavená kulová hlava žádný problém, viz ten odkazovaný Cullmann. Za tu dáš i s QR 2.8K a bude umět všechno, co bys mohl chtít. (zkoušel jsem jí osobně a je velmi dobrá) "Normální" (tzn. nepřevodovaná, atd.) 3D hlava s podobným loadem musí stát z principu míň, jen je třeba se rozhlédnout (od boku já neporadím, protože od té doby, co jsou za rozumné peníze dostupné takovéhle ballheady 3D hlavu nepoužívám).

Tedy v modelovém případě 055XPROB + Cullmann 25Nm jsi na 6.2K, což odpovídá původnímu předpokladu. Bude ti zbývat přikoupit brašnu nebo popruh, kde tě jednoznačně odkážu na ebay, protože značkové brašny (ať v tomhle případě Manfrotto nebo 3rd party, třeba Tamrac) jsou nesmyslně drahé. Dobré transportní popruhy na stativy za slušné peníze dělá třeba Optech USA. No a pokud u stativu nebude nářadí, tak si ty imbusy koupíš za pár korun v Bauhausu .

No a určitě tě nepřekvapím, když poradím, ať prolezeš ebay. Omlouvám se, že znovu odkazuji na Giottos, ale to jen proto, že znám modely a co jsou zač ...

Příklady:
    - chceš-li základní levnou 3D hlavu (váha 760g, nosnost 6 kg), pak za cca 1.3K vč. shipu máš třeba tohle: http://cgi.ebay.com/Giottos-MH5001-3...QQcmdZViewItem
    - příklad už opravdu hodně solidní kulové hlavy (váha 516g, nosnost 9 kg) za cca 2.9K vč. shipu: http://cgi.ebay.com/Giottos-MH1301-6...QQcmdZViewItem

A to jsou samozřejmě jen první, které mi vyskočily v searchi, určitě to půjde levněji a i Manfrotta bys tam měl najít výhodněji než u nás. (a na produktech takových firem by měla být záruka nepodstatná, mimoto se dají dokupovat díly). Pokud by ses chtěl zabavit nějakým pořádným prohrabováním ebaye, tak řekni, napsal bych ti alespoň třeba seznam výrobců hlav, které jsou kvalitní.

neřeším, nejsem akční fotograf. Jako další výhodu vidím tichý chod (může se hodit).
    Tiše se dají zavírat i páčkové zámky a quick-lock zámky standardně, o tom to není. To jen abys věděl, že pokud budeš přesouvat stativ a v krátké době ho několikrát skládat a rozkládat, budou tě ty matky dost možná štvát, mě by teda štvaly dost ...

Co je tedy problém? (když pominu to, že sis ty stativy/hlavy ještě nevyzkoušel in-natura)

Zkus se podívat na ty Sliky: http://www.slik.com/ . Dají se tady celkem běžně koupit (třeba Škoda nebo Balcar) a mají i zvýhodněná komba s 3D hlavami za rozumné peníze.
    Naposledy upravil jan555; 08.03.2008 v 18:14.
    [PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
    [Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags

Dnes jsem měl v ruce Gitzo 1220 s hlavou Vanguard SBH-220. Bazarová cena 2200Kč(docela náhoda jaxviň ), stativ se už nedělá(nástupci ano), ale hlava ano a (nejen) za tu cenu(nová okolo 1200Kč) je moc šikovná, má 2bubliny na srovnání a hlavně DRŽÍ. Tato sestava v pohodě stačí na středoformátovou Bronicu se 180mm sklem(čili cca. 2kg), takže pokud by někdo hledal->
    hlava Vanguard

Gitzo se dá v ceně odpovídající názvu vlákna koupit jedině bazarové, a na ebay snad odkaz dávat nemusím
    ýbej
    IBM
    Lenovo
    Kriglnakafe

No aktuálně řeším problémy jiného rázu, takže nákup stativu se bohužel odsunul na později, ale z posledních info mi připadá hodně zajímavá akce na karbon Benro M-258 vč. 3D hlavy za 5.000,-, podle specifikací vypadá víc než dobře a mít na něj peníze, asi je to aktuální favorit.

Před Benro varuji, je to nedůvěryhodná značka s permanentními problémy s kvalitou - obecně je braná za klasického představitele čínské produkce, navrch huj, vespod fuj ... Benro "proslulo" tím, že když před pár lety začali s produkcí stativů a hlav, představovaly jejich produkty velmi přesné napodobeniny Gitzo (design, povrchová úprava, atd.), které byly z levných materiálů a s mizerným zpracováním, takže všechno dřelo a praskalo. Před nějakými dvěma lety přetransformovali firmu (ze jména zůstalo jen Benro, asi taky aby se zbavili předchozích průšvihů) a začali standardně distribuovat - a problémy s kvalitou mají dál, reportuje je dost uživatelů, pro zajímavost celkem zajímavá recenze jejich hlavy s fotkami: http://www.tomwebsterphoto.com/Essay...o/benroks2.htm .

Vlastní zkušenost nemám, nic bych si od nich nekoupil (a v karbonu tuplem ne).

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. LCD do 6k
    Založil pajkus v sekci fóra Nákupní poradna
    Odpovědí: 0
    Poslední příspěvek: 27.08.2007, 09:22
  2. NTB kolem 30k pro práci s textem a grafikou
    Založil Anatolij v sekci fóra Nákupní poradna
    Odpovědí: 11
    Poslední příspěvek: 09.10.2006, 12:36
  3. Sigma 24-135mm F2.8-4.5 Aspherical IF a stativ
    Založil e1 v sekci fóra Digitální foto a video
    Odpovědí: 13