Opravdu "nevědecky"- např. ve srovnání s E-300 (FFT Kodak) je ISO800 eq. subjektivně obdobné, byť se výstup dost liší - D50 má od pohledu nejslabší R kanál, E-300 B kanál. Na ISO1600 eq. je D50 samozřejmě lepší, což znamená jedním dechem, že šumí fest, ale z RAWu to je z mého pohledu na zmenšeniny použitelné slušně (to je i z Olympusů, jen ještě hůř). Z E-300 se dá vyrazit víc detailů, citelně lepší dynamický rozsah a na základním ISO eq. šumí viditelně míň. Pro ty, kteří chtějí používat ISO1600 běžně není subj. dvakrát vhodný ani jeden, přičemž Oly je na ISO1600 eq. co do výskytu šumu z téhle generace vůbec nejhorší.
btw: E-300 má ISO step po 1 EV, takže tam je vymalováno, E-500 se stejným snímačem je v reálu D50/D70 (sry, já na fotkách rozdíl moc nevidím) obdobná někam k ISO1000-1250 eq. a pak je viditelně horší. (hraje v tom samozřejmě roli taky rozdíl v rozlišení, to se neztratí)
(s tím, co mám teď, jsem D50 nesrovnával a ani to nemá cenu ...)
Jinak svého času jsem se opravdu snažil o nějaká porovnání a dostat z D50 to nejlepší, ale třeba umí i víc než jsem z ní vypumpoval já - tenhle foťák má některé věci docela fajn, ale obecně to není můj šálek čaje a hraní si s ním mě víc irituje než baví ... Nic, to už je historie.
btw2: samozřejmě pokud by to mělo znamenat, že D50 stojí dneska asi jako hodně slušná večeře (?) a že zbyde o to víc na nějaké světelné sklo, tak téhle logice bych obecně nakloněný byl - skoro bez ohledu na tělo ale.