Tak po několika bezproblémových nákupech řeším s Cybexem další problém
Našel jsem ve výprodeji PDA za výbornou cenu a zeptal se emailem na stav a záruku. Dostal jsem odpověď, že je opravené a až na drobné zaprášení jako nové. Pokud u něj není nic o zkrácené záruce, tak má klasickou záruku 2 roky. Nic tam o zkrácení nebylo, tak jsem předpokládal, že je dvouletá.
Koupil jsem ho, pořádně okouknul, jestli mu něco není a až doma jsem zjistil, že mám na dodacím listu záruku jen 6 měsíců. Říkal jsem, že to bude nějaká chyba a poslal opět dotaz na reklamační oddělení (stejné osobě, která mi psala, že je záruka 2 roky). Odpověď žádná
Tenhle týden jsem se rozhoupal. Nechtěl bych řešit záruku až v době, kdy budu mít nefunkční PDA. Zjistil jsem, že na použité zboží může být podle občanského zákoníku minimálně roční záruka (za podmínky, že je to na dokladech uvedeno). Ověřil jsem si to u sdružení na ochranu spotřebitelů a napsal další email. Říkal jsem si, že problém je jasný a bude rychle vyřešený.
Odpovědi mě překvapily:
"Platí to co je uvedené v dodacím listě Pokud nejste spokojen máte možnost vrátit ve 14-ti denní lhůtě."
- od nákupu uběhl měsíc
"Záruka je 6 měsíců, zboží je za poloviční cenu, znamená to tedy, že to odpovídá stavu zařízení. Jelikož je to zboží z výprodeje, není tedy u něj možné dát záruku na 24 měsíců."
- cena přece neovlivňuje záruku. A proč by zrovna záruka 24 měsíců nebyla možná? To snad není nikde zakázáno.
"Pokud nejste spokojen se zárukou, se kterou jste souhlasil při nákupu, viz. Nákupní řád"
- ano moje chyba byla, že jsem si té krátké záruky nevšimnul, ale podle občanského zákoníku se nemůžu ani tím vzdát svých práv (i kdybych chtěl)
Dostal jsem se tedy do stavu, že podle mě mám nárok nárok na dvouletou záruku. Upozornil jsem je na jejich chybu a v další odpovědi mi SOS doporučilo, že pokud budu chtít PDA reklamovat, tak se mám obrátit na soud.
Předpokládám, že ve výprodeji se dále prodává zboží s půlroční zárukou![]()

Odpověď s citací