Citace Původně odeslal shelll Zobrazit příspěvek
co viem, tak nikon ma 24-120 3.5-5.6 VR aj bez VR, ale nie je to ziadna slava. este ma 18-200 DX 3.5-5.6 toto je asi otrchu lepsie. oly sa nemoze s tymito porovnavat v nicom, je to vyssia trieda a vo vsetkom je lepsi (aj ked ta kresba je diskutabilna), az na rozsah pri 18-200.
No tak právě o tom je řeč (jak nakonec zmínil stanis). Skla, která mají na APS-C rozsah 36-180 resp. 27-300 se srovnávat nedají, mimoto, jak říkáš, je zpracování, světelnost, atd. jinde. Oly má takových objektivů hodně (nebo o mnoho levnějších než konkurence) a to bude imho primárním důvodem budoucích prodejů E-3 (tělo samo o sobě má sice asi kompletní feature-set, ale dobrých těl je v téhle třídě dost, kvůli otočnému displeji moc lidí systém měnit nebude)

Ad weatherproof - viděl jsem porouchaných, nebo odešlých těl a objektivů dost (pravda, skoro všechno v zahraničí). Slabý déšť by obecně většina zrcadlovek vydržet nějakou dobu měla, stékající vodu v malém množství snad taky, v lijáku je to už horší, ale chleba se láme najmě pokud dojde na prach nebo odstřik. Můžu upřímně říct, že jsem to ještě před nějakými 2-3 lety neřešil, ale dnes už bych si nekoupil žádné nesealované sklo primárního použití (tzn. min. základní zoom, telezoom a telekonvertor). Je to komfortní, chrání to investice a přemýšlet nad tím, jestli už prší moc, nebo nevyfotit zvíře, protože se zrovna zvedl prach, to bych už zpátky nemohl (a jet někam a odejít mi na to konto foťák/objektiv, to bych těžko rozdýchával).