Citace Původně odeslal Paolo Zobrazit příspěvek
jinak bych nesouhlasil s jan555 o velikosti stripu a IMHO je tomu přesně naopak
Neříkám, že s tebou nesouhlasím, ale ani že souhlasím, můžu k tomu říct tak to, že jsem nevycházel ze svých zkušeností, ale ze sumáře rozsáhlých testů, které jsem našel na (pro mě) věrohodných webech. Konfiguroval a provozoval jsem mraky diskových polí od menších až po centra, ale všechno na pořádných řadičích. Na SATA jsem RAID5 nikdy neměl, takže se hádat nebudu - totiž nejen že rychlost, vlastnosti nebo možnosti on-board řadičů se radikálně liší od externích, ony se mezi sebou dost liší i různé srovnávací testy toho samého. Suma sumárum nemám a neznám žádný kvalitní podklad, na základě kterého bych mohl víc přispět do diskuze o stripe size na integrovaném Intelu, ty testy si může vygooglit a projít každý sám.

Každý řadič (nebo třída, platforma, apod.) má specifické vlastnosti i specifický výkon na různých nastaveních a co jsou osvědčené konfigurace u serverů, to mohou být jedny z nejhorších nastavení na desktopu. Nakonec má Intel s tím, co doporučuje, třeba docela pravdu ...

Jen jedinou poznámku - pokud volíš stripe size podle rychlosti při přenosu velkého balíku dat, máš na domácího uživatele dost nestandardní primární užití pole a taky kritérium výkonu. Je snad jasné, že už při random read operacích bude vztah stripe size a výkonu odlišný a to zajímá typického domácího uživatele víc (nemluvě o ještě méně typických domácích využitích, jakými jsou typicky DB operace, kde jsou nároky zase úplně jiné). Ta konkrétní konfigurace musí odpovídat využití, protože co je pro některé operace výhodou, je pro jiné nevýhodou. Bohužel, pokud si někdo není schopný na základě testů udělat jasný obrázek (což jsem já), musí si to odzkoušet - anebo možná pojede "na půl plynu" (obrazně).