Citace Původně odeslal Darth Maul Zobrazit příspěvek
Taxem objevil další problém - mám RAID5 ze 3 disků a chtěl bych ho rozšířit o 4. identický disk... myslel jsem, že ho ICH8R dokáže nějak sežrat a rozšířit RAID5 na 4 disky, ale zatím se o to snažím marně a jediné co mi to nabízí je udělat z nového disku automatický náhradní pro případ úmrtí jednoho z těch tří.

Jde to vůbec takhle rozšiřovat?
ICH to nezvládne, mám 6x 320GB po 2x 3ks v RAID5 a zkoušel jsem si s tím hrát. BIOS mě pro RAID5 dával default strip size 64kB.

jinak bych nesouhlasil s jan555 o velikosti stripu a IMHO je tomu přesně naopak - při zápisu je větší strip horší, protože se musí přečíst celý, pak přexorovat a celý uložit, kdežto při čtení se jen čte a pokud není pole v degraded režimu, tak se čtou jen data bez xorování.
Podle výkonu polí při kopírování velkého objemu dat (cca 40GB) se stripe 64 a 128, co jsem zkoušel (pod TotalCMD), jsem nakonec vybral 64kB, ale čtení (zápis na jiný, samostatný disk) bylo při 128kB rychlejší.

Nejhorší propadák v rychlosti je ale pod čistým DOSem v GHOSTu (v. 2003) tam to jede JEN cca 40MB za minutu!!! a je jedno jestli čtení nebo zápis, přičemž ze samostatného disku to valí na skoro 1GB/min. Zkoušel jsem i RAID1 a tam už takovýto propad nebyl, jelo to (při zápisu na RAID1) cca 800MB/min.