Citace Původně odeslal no-X Zobrazit příspěvek
Když o tom tak přemýšlím, je to docela paradox... před cca dvěma lety se herní grafika začala ubírat směrem k HDR, což si většina výrobců (aby uchvátila hráčovo oko) vyložila přesně opačně, než tomu má být, tedy v podobě mohutných přepalů - sklidilo to úspěch a pomalu každý hráč, pokud v nové hře nenajde přepal, tak není graficky dokonalá. Zatímco u focení je to naopak a jakmile je ve fotce vidět přepal, je považována ze technicky nedokonalou. Dalo by se z toho vyvodit několik možných závěrů...

1. je to čistě subjektivní - kvalita techniky zachycení skutečnosti není závislá na (ne)přítomnosti přepalů, tzn. ve skutečnosti jde jen o grafický prvek, který může a nemusí být přítomen (podle toho, zda si to situace žádá nebo ne), nikoli o prvek stanovující kvalitu technického zpracování.

2. grafici/fotografové považují snímky bez přepalů za kvalitnější, neboť je pro jejich dosažení vyššího úsilí a kvalitnější výbavy

3. grafici/3D vývojáři považují obraz s přepaly za bližší realitě, neboť je pro jeho dosažení třeba mimo jiné vyššího výpočetního výkonu a technologicky vyspělejšího hardwaru

já osobně si myslím, že ani jedna skupina nemá pravdu (protože ani jeden přístup se nesnaží přiblížit fungování lidského oka) a nejblíž že bude první možnost... otázka je, jak dlouho bude trvat, než obě komunity změní názor

//edit: teď koukám, že jsem trochu OT - pokud někdo z modů uzná za vhodné, tak to prosím přesuňte...
Ani bych neřekl, že to je OT - pro mě to přijde celkem zajímavý názor. Tohle asi bude hodně subjektivní. Jak jsi řekl fotograf to asi rád neuvidí, ale průměrnému smrtelníkovi jako jsem já to zas tak hrozné nepřijde...

Budu tě opakovat, ale nakonec bude stejně záležet na tom co kdo chce, zachytit realitu(jestli to teda vubec jde ), nebo "dokonalost"(nevím jak to jinak nazvat, když tam nejsou přepali a jiné chyby). Ono ostatně já když jsem to fotil, tak jsem potom viděl jenom bílou záři před očima .

Jinak jak psal no-x, jestli je to moc off topic, tak to smaznete...