Ano, přesně tak to udělám. Pokusím se dohodnout s CzC na možné reklamaci. Když k důvodu reklamace připojím také to, že mi to občas padá, ani nebudu lhát, protože jsem včera opět testoval a ejhle. Nainstaloval jsem si Battlefielda2, abych to pořádně zatížil a hra šlapala nádherně, i při rozlišení 1024*768 při plných detailech, bez zapnutého AF jsem měl minimálně 20fps, průměrně však kolem 40fps. Problém byl v tom, že se mi dvakrát stalo, že při vypínání hry a při náběhu hlavního menu se počítač zasekl a musel jsem ho násilím vypnout (přidržením power tlačítka). Nevím, jestli na to mělo vliv to, že jsem předtím zkoušel upravit napájecí napětí CPU z důvodu snížení vyzařovaného tepla.
Programem RMClock jsem postupně snižoval napětí CPU a zároveň při každém snížení kontroloval stabilitu v programu Prime95. Při maximální frekvenci 1,83GHz jsem se dostal až na hodnotu 0.965V, která byla podle Prime stabilní (testoval jsem ho v torture testu 30minut). Jediné, co mi nebylo jasné bylo to, že i při testování v Prime mi měřič zatížení CPU ukazoval, že CPU pracuje pouze na nějakých 25%. Mám zkušenosti ze svého stolního Athlona, že při Prime95 je zatížení 100%. Nevím, čím si nízké zatížení Core Duo vysvětlit. Takže napětí 0.965V při 1.83GHz se ukázalo jako stabilní, ovšem při dalším snížení napětí o jeden stupeň - na 0.950V se už počítač zasekl a to ihned po změně na toto napětí. Zase - z předchozích zkušeností vím, že předtím, než se CPU úplně sekne, vykazuje na několika úrovních napětí výše chyby v Prime95. Tohle je další věc, která mi není jasná. Každopádně teplota se po snížení napětí CPU také snížila a nyní nepřesahuje 78C. Jen dodám, že původní napětí CPU při 1,83GHz bylo 1,25V. Takže abych se vrátil - je možné, že nestabilita v Battlefieldu při opouštění hry byla způsobena nízkým napětím CPU, i když Prime ukazoval "stabilitu"? Napadlo mě, jestli to není způsobeno nějakou ochranou CPU při přehřátí, myslím, že Intel má něco jako prázdné instrukce, které chladí CPU, je to tak?
Další otazník, který mám je to, proč v RMClocku není možnost nastavit nižší napětí, než 0.950V, i když očividně při nižších frekvencích by CPU stačilo mít dejme tomu 0.850V. Ta možnost tam ale není. Proč? A je možné, že pří snížení napětí se sníží výkon CPU? Já myslím, že je to nesmysl.
A poslední věc, které jsem si všimnul bylo to, že v programu ATITrayTools, který jsem si nainstaloval, protože se mi zdá být na ovládíní grafiky lepší, než cokoliv jiného, při každém startu Windows zjistím, že frekvence pamětí grafické karty je na hodnotě 468MHz (maximální hodnota, která jde v overclocking setting u ATT nastavit), ačkoliv hodnota, kterou ATT ukazuje jako BIOS MEM je 252Mhz. Žádný profil na přetaktování nastavený nemám, program je čerstvě nainstalovný, aniž bych do něj nějak zasahoval. Prostě ta hodnota se nastaví automaticky a nejsem si jist, že to způsobuje ATT. Hodnota GPU je už "v pořádku" - BIOS GPU je 392MHz a current GPU je 398,25MHz. Taky rozdíl, ale ne tak velký. Každopádně žádné artefakty v obraze nejsou, paměti tu frekvenci zvládají, ale zase mám obavu o přehřívaní... Když dám potom "set default clocks", vše se vrátí na hodnoty BIOS, čili MEM na 252MHz, GPU na 392MHz.
Tohle všechno je trošku tvrdší oříšek co? Budu vám nesmírně vděčný za jakoukoli radu, která povede k vyřešení některého z problémů...
Edit: Tak a jěště k evšemu mě teď naštval RMClock - nenašel jsem možnost, jak ho odinstalovat. To snad není pravda!! Jak ještě dnes může existovat program, který nemá možnost korektního uninstallu![]()