No, dle myho, jeslize by ti servis nestihl notebook predat do toho 30 dne, predpokladam, ze by ti napsal dobropis pro prodejce, ktery by ti dle dohody vyplatil penize. Nicmene tam by prave mohl vzniknout zadrhel handrkovani se s prodejcem. Proto ikdyz pripadna oprava by byla asi delsi o dobu, nez prodejce notas premisti do spravneho servisu, sel bych prvotne reklamovat k prodejci a rovnez tam bych sel take 30ty den. Pokud to prodejce nebude mit k dispozici k predani, je to jeho problem a tebe dal nemusi zajimat vztah prodejce - servis. Reklamujes u prodejce a ten je dle meho povinen mit reklamaci do 30 dnu vyresenou a k predani, jinak se s tebou musi dohodnout na vyplaceni penez ci jine dohode, na kterou muzes/nemusis pristoupit. Nasledny problem napr. delsi opravy v servisu, at si pak resi prodejce se servisem, jak chtej, to te zajimat nemusi.
Uvedu priklad - kdysi jsem za cca. 15kkc zakoupil Ericsson R520e (docela naslaplej mobil v tu dobu). Po nekolika mesicich telefon uplne umrel a ja ho tedy nesl k prodejci (beznej kram s mobily). Ten mi rekl, ze bude rychlejsi, kdyz si zajdu sam, do autorizovaneho servisu Ericssonu a nasledne se uvidi. (to te muzou takto odeslat s notebookekm rovnez, nicmene mohou udelat zapis, ze v ten a ten den, jsi u nich reklamoval problem s notebookem). Vydal jsem se do autorizovaneho servisu Ericssonu, kde mi telefon vzali na zarucni opravu. Vzhledem k tomu, ze ale Ericsson (ze mne nepochopitelnych duvodu) zastavil dodavky nahradnich dilu k tomuhle telefonu a tim padem mi nemohli vymenit celou desku do mobilu, tak mi napsali dobropis pro prodejce, ze telefon je neopravitelny, ze to neni vinou meho poskozeni, ale vadou pristroje a ja se vydal k prodejci. Prodejce sice delal lehky ofuky, ze mi da jen pomernou cast ceny, nebo ze mi jej vymeni za jiny, nicmene ubezpecil jsem ho, ze setrvavam na pozadavku vraceni penez, coz jsme sepsali, on mne uz velmi slusne pozadal, jestli mi muze castku vyplatit az druhy den na krame (nemel pry hotovost), tak jsem mu ze sve dobre vule pristoupil na to, ze kdyz to hodime na papir formou upisu penez na urcity datum, nevidim v tom problem. Takze druhy den mi vyplatil plnou cenu pristroje, tak jak musel. Ale jak rikam, pokud bych po plne castce touzil ihned, nemohl by s tim asi nic nadelat, nicmene nechtel sem delat zbytecne rozbroje a pristoupil na tuto dohodu. A vse se odehralo asi 40 dni potom, co byl telefon v servise Ericssonu, takze muj narok byl naprosto zrejmy. Dnes uz je myslim podobna reklamace i prodejcum dostatecne jasna a vedi, ze kdyz opravenou vec nedodaji, dle zakona maji smulu a ti vycuranejsi pak na mene znale a zbehle uzivatele zkousi riuzne typy habadur jako vymen za zbozi jine cenovky, treba novejsi a stejnych parametru (vyplati se jim to, servis respektive dovozce jim pak za onen napr. notebook muze vyplatit rovnez plnou prodejni cenu), pripadne jeste vycuranejsi zkousi ruzne "amortizace" a "reklamacni poplatky" a podobne ptakoviny, na ktere pokud je zbozi prodano konecnemu uzivateli ve vztahu koncovy zakaznik - prodejce nemaji narok.
Takze ja bych doporucoval navstivit prodejce, reklamovat u nej, pokud te odesle do servisu, ze to bude rychlejsi, tak si nechat asi napsat na to papir, ze jsi toho dne reklamoval u nic a ani te odeslali v ramci zrychleni reklamace do servisu primo. A pak cekat a 30 den se dostavit bud k prodejci (pokud bude reklamace pres nej, nebo do servisu, kde ti pripadne musi vystavit dobropis pro prodejce, ze notebook nestihli opravit do terminu, at se tedy s tebou prodejce vyrovna.
Ale uprimne - muze se ti stat, ze notebook v pohode staci opravit a predat, preci jen to je beznejsi, nez ze by to nestihli.
Takze pripravit se na vsechny mozne varianty je dobre, ale zase nestahovat kalhoty pred brodem, zas takovy procento reklamaci si prodejce ci servis nenecha prosvihnout.
Kuwa sem se rozepsal....![]()