zahrajem, ale nie tak dobre, ako s lepsim procesorom a rovnakou grafikou...
navyse lepsi procesor vyuzijem aj na ine veci ako na hranie hier
http://www23.tomshardware.com/cpu.ht...=464&chart=175
3800+/ddr800/nf5 je oproti 3200+/ddr8/nf5 o 48% rychlejsi
Sme na OC fore, kde zozeniem single core procak, ktory mi da vykon ako povedzme 3.6ghz c2d? To by musel mat 5.3ghz, a to tak lahko nedosiahnem.
U DC nejde iba o efektivitu, ale aj o celkovy maximalny dosiahnutelny vykon - a ten je vyssi ako u single core.
A ano, multithreaded aplikacie sa horsie robia, no ale od toho tu je ta konkurencia, aj hry sa blbo optimalizuju raz na jednu grafiku, potom na inu grafiku od inej firmy, ale predsa sa to robi - aby hry isli co najlepsie. A vobec, uz len obycajna optimalizacia stoji cas a nerobi sa celkom lahko a predsa sa robi. Ak je teda moznostou ziskania vyssieho vykonu multihtreading, tak sa bude optimalizovat, uz len preto aby programy jednej firmy boli rychlejsie ako programy inej firmy...
Predstav si, ze tieto aplikacie pouzivaju iste systemove volania, volania driverov atd. Tieto mozu byt v novsej verzii driveru alebo OS optimalizovane pre viacjadrove procesory. Celkovo ti teda pojde potom tato aplikacia na DC rychlejsie.
V tych testoch (bolo to spustanie photoshopu) na pozadi nic nebezalo.
Ber to tak, ze pri spustani robi aplikacia vela veci - registruje sa do OS, spusta nove thready, otvara subory atd., celkovo pouziva vela systemovych volani. Najlepsie sa to vidi ked si vo win das zobrazovat kernel time pri zatazi.
Prave tu je mozne zlepsenie vykonu vyuzitim DC.
problem je, ze nie vsetko ide paralelizovat
a potom dalsi problem je, aka je odozva medzi jadrami - kolko taktov "stoji" rozdelenie vypoctu na paralelne casti a potom ich spojenie do vysledku. Tato cena urcuje najmensiu jednotku paralelizovatelnych vypoctov, vypocty kratsie ako tato dlzka by pri rozdelovani a naslednom spajani zabrali viac casu ako bez rozdelovania. Tato dlzka je ale u roznych procesosoch rozna, tiez u roznych viacprocesorovych systemoch rozna. Celkovo ma teda vyznam rozdelovat vypocty napr. na useky, ktore trvaju 100x viac ako "cena" rozdelenia a spajania vypoctov. A tato doba potom urci, co sa vlastne paralelizovat da a co nie. Samozrejma, vsetky vypocty paralelizovat nepojdu a povedal by som ze toho bude omnoho viac, co nepojde. Kazdopadne, okolo dnesnej uzivatelskej aplikacie je mnoho dalsich veci, okrem samotneho vypoctu - napr. kreslenie okien, volanie roznych systemovych volani atd. Tieto veci by sa dali robit tak (teda program pisat tak), aby vedel pouzivat aj druhe jadro.
Co sa tyka synchronizacie a zamykania, no tak to je proste sucast programu, ktora tam musi byt, a ked niekto nevie robit vobec singlethread programy, tak nech najprv opravi chyby v nich a potom moze robit multithread.
Dalsia vec - na bezne veci staci single core. Ale na zatazove veci (ktorych vypocet trva velmi dlho) je vyuzitelne DC, aj quad core. Cielom DC a QC je teda priniest uzivatelovi lepsiu interaktivitu tam, kde nie je. Teda prave u tych programov, kde single core nestiha.
Ano presne tak. Nemam cas prepinat priority procesovPůvodně odeslal EAGLE
.
Nie, vazne ma stvu situacie ako ked pustim operu (ktora otvori 20 tabov v dvoch oknach) a musim asi 5s cakat. Pocas tejto doby nemozem ani menit prioritu procesov (stlacim ctrl+alt+del, kym nabehne task manager 1s, kym kliknem na operu a objavi sa menu, 2s, kym zmenim prioritu 5s a hop prave skoncila opera rendering), navyse ja chcem aby mala vysoku prioritu - kedze s nou pracujem, na druhej strane chcem aby aj pocas tohto niekolko s renreringu stranok som mohol na jednej z najskor vyrenderovanych stranok kliknut na odkaz... Skratka potrebujem viac vykonu.
Inac firefox renderuje asi 2x pomalsie ako opera. V IE nemam taby, ani ho velmi nepouzivam tak neviem. Uplne najhorsie je, ked v tych taboch su flashe a javovske veci, to potom trva pekne dlho.
Tiez sa vo win stava taka vec, ze spadne program a zatazi system na 100%, potom sa dost blbo pusta task manager, trva to dost dlho. U DC nie, pretoze "padnutia" su vacsinou singlethreaded (teda to spadne niekde v jednom threade) a tak mozno pohodlne program vypnut.
Prave o tejto interaktivite to je. U dc je sanca takychto malych zasekov omnoho mensia. Ano, moze za to win planovac, ale ten tam bohuzial je taky aky je a ak nechcem menit OS, tak druhe jadro mi doda istu "plynulost".
Pre mna je dolezitym argumentom to, ze u DC mam istotu ze single threaded aplikacia bude mat vzdy aspon 100% vykonu jadra pre seba a ostatne veci, ktore predtym na SC bezali na rovnakom procesore, teraz pobezia na druhom jadre - a teda si ich tam mozem dat viac.
A tymto by som sa chcel nenapadne opytat ludi, ktory hodlaju upgradeovat z x2 s939 na conroe, ci by nemali nejaky procak za rozumnu cenu na predaj.