Citace Původně odeslal Gargamel Zobrazit příspěvek
Krajinari, co to mysli vazne, si vetsinou kupuji fullframe, cize 20+ mpix.
No a co krajináři, kteří by to rádi mysleli "vážně", ale na FF prostě a jednoduše nemají a přesto by si rádi koupili nové tělo.

Na tema poctu pixliku se nema cenu bavit, po resize vyssiho rozliseni (1 na nominal starsiho modelu (treba 10) dostanes kvuli Bayeru ostrejsi a cistsi obraz.
Víš, jsem amatér a laik a jak se zdá, ke všemu asi i natvrdlý, ale prostě pořád nemůžu pochopit, proč jakékoli diskuze o počtu a velikosti pixlíků shazuješ (a nejen Ty) ze stolu s tím, že po "resize....". Jaký resize, k čemu. Jedno tělo dělá takové a takové snímky, s takovým a takovým rozlišením (vycházenící s počtu pixlíků na snímači) a další tělo s jiným rozlišením. Jediné, co zůstává konstatní je velikost plochy čipu. Myslím, že jakékoli diskuze o nějakém přepočítávání jsou o ničem. Ale jak říkám, opravdu jsem možná natvrdlý....

Dynamicky rozsah a sum je diky novym technologiim taky lepsi. Jo, cip v 50D byla hruza, cip ze 7D je o rad lepsi a ve vysledku (s o neco mene klady) porad lepsi nez ze 40D.
S tímto právě nesouhlasím. Optika a fyzika jsou přírodní vědy se svými zákonitostmi, které nejde ničím "očůrat". Takže prostě "menší pixel nemůže posbírat víc fotonů než větší pixel" (opravdu je DR staré 5D horší, než nový digitálně vymyšlený DR nových čipů). Z čehož mi selským rozumem vychází jediné - že prostě pokud mají nové čipy prý "lepší" DR a menší šum, tak je to prostě a jen tím, že DIGIC4 získává další nestandardní úlohu v DSLR - je to výtvarník. Protože prostě musí "vymyslet a namalovat" to, co by měl zachytit čip. A bohužel jakékoli dokreslování, vymýšlení barev, interpolace či softwarové zvýšení DR apod. vždy vede k degradaci výsledného výstupu (stačí, co pokazí bayerova maska). Pozn. jedna z výhod RAWu je v tom, že do něho právě procesor DSLR se svými kreativními a výtvarnými touhami nezasahuje, to můžeme pak my, v editoru. Jenže tady si už i do RAWu musí procesor něco dovymyslet. Takže vynášet do nebe "nové technologie" je dost nešťastné.

Opravdu nema smysl brat v potaz limit difrakce konkretniho cipu, v praxi kdyz potrebujes clonit, tak musis.
Ano, ale za jakou cenu, že ta fotka bude prostě "rozbl**tá". Což mi prostě přijde škoda... A hlavně je spousta skel, u kterých je v recenzi napsáno, že aby pořádně kreslily, tak je potřeba přiclonit třeba na F/11, jenže co když se difrakce díky čipu začíná projevovat už při F/9. To je pak prekerka, vybrat si, jestli budu mít rozmatlanou fotku kvůli měkkosti skla při velký díře, nebo kvůli difrakci způsobené přílišnou hustotou čipu. Ani jedna možnost není moc lákavá (teda rozhodně ne pro mě).

Mě to celé prostě přijde, jako když by nám někdo začal tvrdit, že "digitální ZOOM je lepší než optický. No a my všichni se po dostatečně dlouhé marketingové masáži nechali ukecat a začali tomu věřit, že digitální ZOOM je lepší, protože nové technologie to zachrání (však on už ten procesor něco na ten obrázek vymyslí)