Ja sa na to železo tiež nepozerám ako na PC, inak by som tam nekupoval radič, robil RAID a podobne. Preto som aj pár rokov dozadu bral Dell, len za tie 3-4 roky som na základe skúseností zmenil názor. Primárne kvôli tomu že na servre už z pohľadu HW bohato postačujú práve tie skladačky a pri cenách skladačky si môžem dokúpiť ešte jednu sadu náhradných dielov a stále budem cenou nižšie ako keby som si platil Dell/HP/IBM/Sun. Dávno sa značkový server kupoval hlavne kvôli tomu že to bola nutnosť. Jednoducho už aj pre malý server bolo treba použiť SCSI disky, dosky pre viac CPU. Dnes tu máme kvalitné a výkonné základné dosky, upgrade z 2 na 4 jadrá je otázkou výmeny CPU, bežné dosky zvládajú 8 GB RAM a viac, máme už SATA disky ktoré majú NCQ, vysoké prenosové rýchlosti a ak niekto chce výkonnejšie diskové pole, môže siahnuť po 10krpm diskoch, prípadne po SSD a ešte stále sa pohybujeme pri desktop kompatibilnom riešení.
Takže ak niekto chce low-end server a je človek ktorý sa oň bude starať nevidím dôvod platiť drahú podporu. Samozrejme ak malá firma má 5 zamestnancov a nemá ítéčkára, tak nemajú na výber, ale inak sa mi pri dnešnej dostupnosti HW zdá byť zbytočné platiť NBD support.
V prípade mid a high-end serverov je samozrejme lepšie si už tú podporu zaplatiť, ale o tom sa tu teraz nebavíme. A vlastne aj v prípade high-end tu máme opačný príklad, stačí sa pozrieť z čoho je poskladaná serverová farma Google.